אין לי מסור שולחן וגם לא יהיה כי:
• אין לי הרבה פרוייקטים כאלה
• המסור יתפוס שטח ריצפה שאני מעדיף לא לבזבז
• חיתוך עם מסור שולחן דורש פעמיים אורך הפלטה הנחתכת ועם מסור עגול קצת יותר מאורך הפלטה.
• ביום יפה אני מעדיף לעבוד בחוץ ואני לא בעניין שינוע מכונות.
לכן התחלתי להתעניין בג'יגים לחיתוך פלטות עם מסור עגול. עד היום עבדתי עם הג'יג השכיח ביותר (בכל מיני גרסאות). העקרון פשוט. מדביקים סרגל עץ לפלטה וחותכים עם המסור.
ביצוע בעזרת הג'יג - מסמנים על הפלטה שתי נקודות (אני מסמן שלוש
מהנסיון שלי עם הג'יג יש לו שתי נקודות חולשה:
• אם לא מקפידים ממש הסוליה של המסור מסתובבת מעט ימינה/שמאלה או מקבלת נטיה קלה לאחד הצדדים. סטיות מהסוג הזה "אוכלות" את הפלטה של הג'יג והוא הופך ללא יעיל והחיתוך יוצא קצת לא ישר ולא ניצב לאורך כל החיתוך (שורה 1 בתמונה).
• לפעמים בחיתוך עמוק גוף המסור נתקל בקליבות.
לאחרונה אני נתקל יותר ויותר במסורי מסילה (Track Saw) ואפילו חברת הזבל הסיני שרוב כלי העבודה שלי נמנים על מוצריה התחילה לשווק את המוצר הזה https://www.bunnings.com.au/ozito-165mm ... t_p6290615
כנראה שעוד אנשים נתקלים באותם שני חסרונות ומסורי המסילה נועדו לפתור אותם:
את בעיית הקליבות פותרים בעזרת מסילת T בתחתית המסילה שבה מחליקות הקליבות וכך אפשר לרתום את המסילה לחומר כששום דבר לא מפריע למסור בדרכו.
את בעיית הסיבוב ימינה שמאלה פותרים בעזרת חריץ לאורך המסילה ופס בולט בתחתית סולית המסור שנע בחריץ.
יש עוד פטנט נחמד, אפשר באמצעות פסי מתכת שמותאמים למסילת ה T התחתונה לחבר מספר מסילות ולקבל אורך שמתאים לכל פלטה.
בעיני יש למסורים האלו מספר בעיות:
• במקום לנצל את המסור שכבר יש לי (אפילו השקעתי במקיטה
• מחיר הערכה ומחיר כל יחידת הארכה
• עדיין יש אפשרות "נדנוד" של המסור שתגרום לסטיה בזווית החיתוך (שורה 2)
נאמן לתאורית "אם אין אני לי מי לי" החלטתי לנסות תפישה שלוקחת (בעיני לפחות) את מסור המסילה עוד צעד קדימה. אני קורא לה מסילה למסור.
אני אוהב את הרעיון של T לקליבות אז אשמר אותו עם שיפורון. אשתמש באילתור עם קליבות הידוק מהיר.
גם המסילה העליונה תהיה מסילת T.
לסולית המסור העגול שלי אחבר מוט בצורת T שינוע בתוך המסילה.
באופן הזה אני מקווה למנוע את ה"נדנוד" (שורה 3)
היום בניתי אב טיפוס שמתאים לחיתוך עד 120 ס"מ.
עובד מאוד טוב ומדוייק.
סה"כ עלות כ 50 ש"ח
מאחר וזה אב-טיפוס אשמח לקבל הצעות לשיפור