חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

מאיזה עץ כדאי לבנות נדנדה לילד?

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

מאיזה עץ כדאי לבנות נדנדה לילד?

הודעהעל ידי Jonathan » 19 אפריל 2014, 13:50

ראשית - פוסט ראשון בפורום, אז שלום לכולם ותודה מראש.

אני חושב לבנות מתקן משחקים פשוט לילדים - משהוא בסגנון הזה -
http://www.viewalongtheway.com/2011/07/ ... the-tower/

בחלק מהאתרים ממליצים להשתמש ב- Pressure Treated Wood, קרי, עץ שעבר החדרה בלחץ של חומרים שמעכבים ריקבון, מרחיקים מזיקים, וכיו"ב. מצד אחד זה תורם לחוסן ההנדסי של המתקן, שגם משפר בטיחות וגם מאריך את חייו; מצד שני, הנסורת והאבק שנוצר מעץ כזה יותר מסוכן, ודורש טיפול מיוחד.

השאלה שלי היא - האם להשתמש בעץ כזה או לא? תנאי האקלים בארץ שונים מאשר בארה"ב. מה יקרה אם אשתמש בעץ אורן רגיל עם שתי שכבות ורנית או שמן דק? זה יחזיק מעמד, או שיתחול להתפרק אחרי כמה שנים?

תודה מראש שוב, לכל המגיבים!

יונתן
Jonathan

Re: מאיזה עץ כדאי לבנות נדנדה לילד?

הודעהעל ידי icemen » 19 אפריל 2014, 14:16

מתקן יפה וקל לבנייה. בנה מאורן מחוטא, צבע ב-2 שכבות צבע מגוון, הקפד על צביעת הקצוות (endgrain) חזור על הצביעה כל שנתיים..
וזה יחזיק עד שהילד יגיד, אבא, זה לילדים קטנים....
icemen
סופר משתמש

הודעהעל ידי Alex Milch » 19 אפריל 2014, 16:26

אני מסכים עם icemen, מלבד כך שלדעתי ניתן לעבוד גם עם עץ אורן לא מחוטא.
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי OrenA » 19 אפריל 2014, 17:32

יונתן שלום,

לפני כמה שנים בניתי לבני מתקן דומה (בית עץ עם מגלשה), ואז נדרשתי לסוגיית החיטוי (אימפרגנציה, טיפול בלחץ) של עץ האורן.

אתחיל בסוף: אני ממליץ לך להימנע לחלוטין משימוש בעץ מחוטא!

בזמנו קראתי מאמרים רבים בעניין, כולל כאלו של גופים ממשלתיים בארה"ב (הרי כ - 90% מהמבנים, כולל בתים, בארה"ב מבוססים על בנייה מעץ מחוטא, ולכן זהו נושא חשוב מאוד שם).

אנסה לסכם מהזיכרון את הנקודות החשובות ביותר מהמחקרים שקראתי:

1. עץ מחוטא מפריש את החומרים הכימיים שבו (רעלים) אל שטח פניו בקצב קבוע במשך עשרות שנים ללא כל דעיכה משמעותית!
2. כל חומר גימור (שמן, צבע וכן הלאה) שתיישם לא ישפיע כהוא זה על הפרשת הרעלים!
3. עושה רושם שהעץ במבנה האמור נוגע בקרקע - במקרה כזה הוכח כי הרעלים התפשטו מרחק רב אל האדמה מסביב לעץ. מסוכן מאוד אם ילדים משחקים שם או אם מגדלים שם ירקות, פירות או תבלינים.
4. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר לי שהחל משנת 2002 נאסר השימוש בארסן (זרניך) אנאורגני או כרום שש ערכי או שניהם בחיטוי עצים. החומרים שציינתי היו בשימוש נרחב ביותר הן בארה"ב והן בארץ, והינם ידועים כמסוכנים בחשיפה הן לטווח קצר (קראתי על מקרים רבים של פגיעות הן במי שעבד עם החומר והן בילדים שהיו בקרבת מקום) והן לטווח הארוך (סרטן). כיום אמורים להשתמש בחומרים תחליפיים (אני אישית לא סומך על הפיקוח הממשלתי בעניין), אבל בשורה התחתונה גם הם רעלים! ובכל מחסן עצים יאמרו לך שאסור להכניס עץ מחוטא הביתה, מפני שהאדים שהוא פולט רעילים וחובה למקמו בחוץ היכן שיש אוורור ורוח טבעית.
5. על כפות ידיהם של ילדים ששיחקו על מתקנים כאלו בדיוק מצאו ריכוז גבוה ומסוכן של חומרי החיטוי. שם דובר על CCA - Chromated Copper Arsenate, אך המסקנה תקפה לכל סוג של רעל. היות ולילדים יש נטייה להכניס אצבעות לפה ולאכול עם ידיהם מבלי להקפיד על שטיפה יסודית עם סבון טרם לזאת, הסכנה ברורה.
6. אכן, עץ מחוטא עמיד הרבה יותר בפני מזיקים ובמידה זניחה גם בפני לחות ושמש. אם העץ נוגע ישירות בקרקע זה חשוב, אבל אפשר לפתור זאת גם בדרכים אחרות:
א. שימוש ביציקות בטון (בבנייה על חול) ופרזול לעמודי פרגולות (כך העץ מורם מעט מהקרקע) - מבטל את החובה להשתמש בעץ מחוטא. הכי בטיחותי ובריא לכולם.
ב. ציפוי העץ בזפת קרה היכן שהוא נוגע בקרקע (יסודות) - כאן החשיפה למזיקים רבה יותר, ואנשי מקצוע יאמרו שחובה להשתמש בעץ מחוטא, אבל כמובן שהנזקים הבריאותיים לילדיך הם לא בדיוק במסגרת המומחיות או האחריות שלהם.
ג. את היסודות (כל פיסת עץ הנוגעת בקרקע) לבנות מעץ מחוטא, שהרי הילדים פחות חשופים להם, וכל שאר המבנה מעץ לא מחוטא. זוהי פשרה שאני אישית לא אוהב, שהרי הבנו כבר שהרעלים מתפשטים עמוק לקרקע מסביב לעץ, וילדים אוהבים לשחק בחול.
7. בין אם תעבוד עם עץ מחוטא ובין אם לאו, ממליץ לך לעבוד עם מסכת פנים איכותית ופילטרים לאבק מהתקן המחמיר ביותר (P100 בתקן האמריקאי, P3 באירופי). אבק עץ מכל סוג אינו בריא לנשימה, על אחת כמה וכמה אבק של עץ מחוטא.
8. הערת אגב, עץ מחוטא יקר בכ - 10% מעץ רגיל, כך שאתה משלם גם בבריאות וגם בארנק...
9. לגבי הגימור, ממליץ לך על צבע אטום של חברת Flood, לדוגמא. הם מצהירים על 15 שנים ללא צורך בפעולות אחזקה. גם אם תקבל 5 שנים, אשריך. כל גימור אחר יצריך תחזוקה כל חצי שנה או שנה (תלוי בגימור). בעניין הגימור, ממליצים לתת לעץ לא מחוטא להסתגל לתנאי הסביבה של ביתך ולהפריש מעט לחות לפני העבודה עליו - מקווה שתוכל להתאפק שבוע-שבועיים ולאפשר זאת. לעץ מחוטא מומלץ לתת 3 חודשים לפני יישום הגימור.

לסיכום, ההחלטה היא שלך, כמובן, אבל אני שוב ממליץ לך להימנע לחלוטין משימוש בעץ מחוטא - בריאות (במיוחד של הילדים) לפני הכל, וגם אין הכרח להשתמש בו בלאו הכי.

שיהיה בהצלחה ואם אתה מעוניין בעוד פרטים, אתה מוזמן לשאול.

אורן.
נערך לאחרונה על ידי OrenA בתאריך 19 אפריל 2014, 21:16, נערך פעם אחת בסך הכל.
OrenA
סופר משתמש

הודעהעל ידי zigi » 19 אפריל 2014, 20:42

יונתן, ברוך הבא בשערנו.
חושבני שבתשובות וההתיחסות שקיבלת תוכל להחליט על מה ללכת.
אני רוצה רק להוסיף שבמידה ואתה מציב את הנדנדה על אדמה (ולא על משטח בטון) אזי כדאי שתצפה את החלק התחתון של הרגליים בזפת. לחילופין באם אינך צריך לעגן את הרגליים תציב את הנדנדה על מרצפות כלשהן. בגמר העבודה נשמח באם תעלה צילום ממעשה ידיך. בהצלחה
סמל אישי של המשתמש
zigi
מנהל פורום

הודעהעל ידי Jonathan » 20 אפריל 2014, 17:08

שלום אורן,

ראשית, תודה על התשובה המפורטת - לא יכולתי לקוות להתייחסות יותר מלאה. תודה גם לכל האחרים שתרמו את חלקם.

רציתי לשאול לגבי המתקן שאתה בנית. אני מניח מדבריך שהשתמשת באורן רגיל, לא מחוטא, ושצבעת עם צבע אטום כפי שהמלצת.

הייתי רוצה לדעת איך זה מחזיק מעמד עם השנים. בן כמה המתקן? האם יש סימני רקבון, או עדות למזיקים? האם נדרשת לבצע תחזוקה? האם האקלים בביתך הוא של מישור החוף, או של ההרים?

תודה שוב,

יונתן
Jonathan

הודעהעל ידי icemen » 20 אפריל 2014, 20:40

אם אתה חושב שבית עץ בהרים, יחזיק פי שניים מאשר במישור החוף, אז מנסיון שלי, אתה טועה..הם שורדים,רק אם עשית עבודה טובה..
בכללי, ילדים משחקים בבית עץ מגיל 4-3 ועד לגיל 8.. כשאז הילד כבר קורא, המחשב והחברים יעניינו אותו יותר..אז גם אם אתה מתכנן את הבית לכמה ילדים, הוא יחזיק 12-10 שנים לפחות .. (עם טיפול נאות בעץ,זפת קרה כמו שהציעו, וצביעה טובה) מי צריך יותר מזה..
אז כדאי שתתחיל לבנות, כי הילד לא יחכה לך.. :D :D
icemen
סופר משתמש

הודעהעל ידי OrenA » 20 אפריל 2014, 23:46

יונתן, שמחתי לעזור.

עכשיו שבדקתי, אני רואה שהמתקן שבניתי הינו רק בן שנה וחצי, כך שמצבו (הטוב) לא יתרום לך הרבה אינפורמציה. אגב, מדובר במישור החוף, אבל אני מסכים לגמרי עם האייסמן - עבודה נכונה וגימור טוב ישמרו על העץ בשני המקרים.

אני כן יכול לספר לך על פרגולות שבנו חברים מעץ אורן לא מחוטא, שתיהן לפני יותר מ - 15 שנים, האחת מתוחזקת שנתית ובמצב מצוין, השנייה נצבעה בצבע אטום ואינה מתוחזקת. הצבע אמנם דהה (כבר מזמן הגיע הזמן לחדשו), אבל אין נזקים משמעותיים הנראים לעין ובכל מקרה, אין סימן למזיקים (בשתיהן, שים לב, אין מגע של העץ בקרקע).

כמו כן, נתקלתי במתקין פרגולות מקצועי שמשתמש בעץ אורן לא מחוטא עבור לקוחות המעוניינים לשמר את צבעו הטבעי של העץ (גימור שקוף) וסולדים מהצבע הירקרק של העץ המחוטא.

זיגי ואני הצענו דרכים להרים את המתקן מעל פני הקרקע - במקרה כזה, לדעתי אתה יכול להיות שקט גם עם עץ לא מחוטא, ונראה שגם אלכס (שהוא נגר מקצועי בעל ניסיון רב) חושב כך.

כדי למזער צורך בתחזוקה, לך על צבע אטום של חברה טובה.
Flood, למשל, נותנים אחריות ל - 15 שנה על חיפוי צידי (קירות) ו - 5 שנים על דקים (שמלבד העובדה שמי הגשם מצטברים על פני שטחם, גם סופגים נזקים מהליכה עליהם, גרירת רהיטים וכן הלאה). אני חושב שזה יבטיח לך 5 שנים ללא צורך בתחזוקה.
OrenA
סופר משתמש

הודעהעל ידי Jonathan » 21 אפריל 2014, 00:33

כבר דימיינתי את ההרחבות האינסופיות לנדנדה הראשונית. אפשר להגיע לטירה של כמה קומות :)

נתחיל עם הנדנדה הפשוטה מעץ רגיל, הגבהה כלשהי מעל הריצוף, ושכבת צבע טובה. משם - נראה.

שוב תודה לכולם - אעלה תמונות כשיהיו כאלה.
Jonathan

הודעהעל ידי OrenA » 21 אפריל 2014, 02:04

אתה בכיוון הנכון - מניסיוני, כדאי שיהיו במתקן כמה שיותר מאפיינים שיעסיקו את הילדים (שאני מצטער שלא תכננתי במקור).
אם הייתי בונה הכל מהתחלה, הייתי הולך על משהו כמו שני מגדלים, כל אחד בעל שלוש קומות לפחות עם גשר ביניהם במפלס אחד, אולי מנהרה במפלס אחר, מגלשה (שכן בניתי), קיר טיפוס, חבל טיפוס וכן הלאה (במקרה שלי כבר יש נדנדה אחרת בקרבת מקום). בפעם הבאה :)

ציינת ריצוף. אם המתקן ימוקם על רצפה קיימת שנבנתה כהלכה (הידוק הקרקע, יציקת משטח בטון וכן הלאה), תוכל להגביהה את המתקן בקלות ע"י שימוש בפרזול לפרגולות - תושבות רצפה לעץ גושני. המחיר לדעתי זניח בפרויקט בהיקף כזה ובהחלט מצדיק את עצמו.
אם מדובר בהתקנה על חול, צריך לחפור בורות עבור יציקות בטון, ולהשתמש בתושבות המוכנסות לתוכן.
OrenA
סופר משתמש

הבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Bing [Bot] ו־14 אורחים