חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

קופסאות עם דפנות נטויות

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

קופסאות עם דפנות נטויות

הודעהעל ידי javali » 16 ספטמבר 2007, 12:42

אני בעיצומו של מסע להבנת הגיאומטריה של קופסאות עם דפנות נטויות, וחשבתי שהנושא עשוי לעניין עוד כמה ממשתתפי הפורום.

ראשית, בואו נבין על מה אנחנו מדברים. המטרה היא לבנות קופסא מרובעת (או מלבנית) שבה התחתית יותר קטנה מהפתח העליון. בסגנון של המודל שבקובץ הסקטש-אפ המצורף. אנחנו נגביל את הדיון לקופסאות בהן כל הצלעות נטויות באותה זוית. ניתן, אמנם, לפתור את הבעיה עבור זויות שונות, אבל זה קצת יותר מסובך.

במבט ראשון הבעיה נראית פשוטה - כל מה שצריך זה לחתוך את הדדפנות בזוית הנכונה ולחבר. זה נכון, אבל הבעיה היא שהמידות של הלוחות שונות מהמידות של הדפנות, זויות החיתוך שונות מהזויות שבתוכנית ובכל החיתוכים אין אף זוית ישרה אחת.

בהודעה הזו אני אראה איך לחשב את הזויות הנכונות, ואיך להכין את הג'יגים הדרושים לחיתוך מדוייק. (הג'יגים דרושים לכלים ידניים. את כל החיתוכים אפשר לעשות בפנדל, או במסור שולחני על להב מוטה ו-miter fence). ההודעה הבאה תראה איך מחשבים את מידות הלוחות כך שיתאימו לתוכנית, ואחריה נראה איך לסמן ולחתוך את הזנביונים.

הנה היטל חזית של הקופסה:
תמונה

כל הזויות נגזרות מהשיפוע של הדפנות - A:B. זהו גם השיפע של השפות העליונות והתחתונות של הדפנות. במקרה הזה השיפוע הוא 1:4, וכל הדוגמאות מתאימות לשיפוע הזה.

לחישוב הזויות של הקצוות של הדפנות נשתמש בנייר עבודה כמו זה: (רצוי לעבוד עם נייר משובץ - התוכנה איתה יצרתי את הקובץ לא מוסיפה את המשבצות...)
תמונה

משרטטים שני קוים ניצבים (שחורים בדוגמא), ומודדים את המרחקים A ו-B על הצירים.

מודדים את W - המרחק בין A ל-B, ומסמנים את הנקודה W. הזוית OAW היא הזוית בה צריך לחתוך את קצוות הקרשים. כדי לבצע חיתוך מדוייק אני מעתיק את הזוית לפיסת MDF (מוסטת קצת כדי שלא יהיו קצוות חדים)
תמונה
וחותך מעצור לשוטינג-בורד:
תמונה
למי שלא עובד עם שוטינג-בורד, זוהי הזוית שבה צריך לכוון את ה-miter-fence.

השפה של הדפנות אינה ניצבת לפנים שלהן. כדי לחשב את זוית השיפע של השפה מודדים מהנקודה W את המרחק A, ומקבלים את הנקודה K. מ-K מורידים אנך לקו AW, מודדים את אורך האנך KL, ומעתיקים ל-OT. הזוית OTB היא השיפוע של השפה. זו הזוית בה צריך להטות את הלהב של המסור כשמנסרים את השפה.

בשביל להשיג את זה על השוטינג-בורד אני יוצר רמפה משופעת בזוית הזו:
תמונה

ומדביק אותה לשוטינג-בורד:
תמונה

זהו להיום...
קבצים מצורפים
bevel.skp
מודל קופסה
(90.15 KiB) הורד 626 פעמים
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

Re: קופסאות עם דפנות נטויות

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 16 ספטמבר 2007, 13:25

כל הכבוד על היוזמה! האמת היא שהנושא מאוד מעניין אותי ויכול לעזור פה לאנשים שמתכננים למשל בניית אדניות מעץ (זה העיצוב הרצוי ביותר). אני למשל בתור אחד בלי רקע הנדסי תמיד חשבתי שצריך יותר חיזוקים לתצורה הזו כי היא לא מרגישה חזקה כמו קופסא מרובעת. האם אתה יכול להרחיב על חוזק המבני של קופסא כזו?

דבר שני: סחטיין על שילוב התמונות במאמר, אני מקווה שכולם ילמדו איך לעשות זאת (לחברים רמז: ניתן באמצעות קישור לתמונה שקיימת במקום אחר באתר או באתר אחר באמצעות הרכיב "Img" אני עובד על מדריכים לעניין אבל כל מי שמצליח לעשות משהו חדש ורוצה לשתף מוזמן לעשות זאת בפורום המתאים תחת כותרת "טיפ") - Javali שמתי גם לב לדומיין השווה! כל הכבוד ספר לי פרטי מה חשבת לעשות איתו...

ושלוש: אני מקווה שכשתסיים, תעלה את הכל למדור מאמרים...
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

Re: אין שום בעיה

הודעהעל ידי yossi » 16 ספטמבר 2007, 15:01

אני בניתי לפני כמה שנים אדנית בעלת דפנות נטויות.
יש עניין של שתי זויות
האחת של הנטיה ואתה צריך לחתוך את שפת הדפנות או הבסיס.
השניה זוית צלעות טרפז הדפנה.
yossi
סופר משתמש

הודעהעל ידי aaron burg » 16 ספטמבר 2007, 19:16

הנושא עושה רושם מענין. אני חושב שיש לי טבלה של חישובי הזויות השונות, אנסה למצוא אותה ולשלוח כקובץ.

משום מה הטקסט במאמר שלך גולש מעבר לרוחב הדף ודי קשה לקרוא אותו.
האם ניתן להקטין הטקסט או להקטין את אורך השורות?
aaron burg
סופר משתמש

עשיתי כמה כאלה. דרש תרגילי גיאומטריה. הנה ...

הודעהעל ידי Pini Gold » 16 ספטמבר 2007, 20:31

רובם נשלחו לחברים.
קבצים מצורפים
אדנית לרותי  אמא של שגיא.jpg
עציץ לשמעון.JPG
סמל אישי של המשתמש
Pini Gold
סופר משתמש

Re: קצת טריגונומטריה בסיסית

הודעהעל ידי Yair Feldmann » 16 ספטמבר 2007, 21:01

לפני כמה שנים הכנתי כמה פחי-אשפה לשירותים כמו זה שבצילום (גובה: כ-35 ס"מ) ואני לא זוכר שהיו לי בעיות מיוחדות - או שלא הבנתי היטב את מורכבות הבעייה שהוצגה כאן.
את הזווית שבין הצלע הקצרה לנמוכה, או בין אחת הצלעות לדופן הנטוייה, וגם את היחס בין הצלעות לבין עצמן, מחשבים בקלות רבה בפונקציות הכי בסיסיות של טריגונומטריה (סינוס, קוסינוס, טנגנס) שכלולות בין היתר באקסל. אם לדוגמא קבעת את הזווית מתוך היחס שבין צלע אחת לדופן הנטוייה (היתר במשולש ישר זווית), יש לך גם הזווית המשלימה אותה ל-180 מעלות, והיא הזווית שבה יש לחתוך את הלוח. עם הזנביונים אני כבר לא יכול לעזור לך...
קבצים מצורפים
פח.jpg
פח לשירותים
סמל אישי של המשתמש
Yair Feldmann
סופר משתמש

תשובות

הודעהעל ידי javali » 17 ספטמבר 2007, 00:26

משה: לגבי חוזק, זה מאוד תלוי במה אתה הולך לעשות עם זה. אם המדובר על קופסת תכשיטים וזוית הנטיה היא 10 מעלות אז אין לך שום בעיה של חוזק. בזויות גדולות יותר למשקלים גדולים יותר צריך לדאוג לטכניקת חיבור מתאימה. miters עם למלות אמור להיות חזק מספיק כמעט לכל שימוש. זנביונים יהיו טובים לזויות עד בערך 45 מעלות.

אהרון: הקטנתי את אחת התמונות. אני מקווה שעכשיו זה יותר קריא. כמו כן, מצורפת הטבלה. (זו אמנם טבלה לשימוש ל-miters אבל קל לעבור מזה לחיבורים אחרים)

אחרים: עבודות יפות מאוד.

נקודות נוספות:
ראשית, יש הבדל בין לדעת להשתמש בנוסחאות בשביל לחשב את הזוית ובין להבין איך ליצור את הנוסחאות. הנוסחאות פשוטות וידועות, אבל אם לא מבינים אותן קשה להרחיב אותן למקרים שהן אינן מכסות. הנוסחאות אומרות שאם אני רוצה נטיה של 10 מעלות אני צריך לנסר בזוית של 45.44 מעלות עם נטיה של 7.05 מעלות. זה יופי, אבל למה? איך הגיעו לזה? את זה הנוסחאות לא מראות. הנוסחאות לא בהכרח אומרות לי איזה גודל קרש צריך בשביל דופן בגובה 20 ס"מ, אורך עליון של 40 ס"מ ועובי 19 מ"מ כשהנטיה היא של 15 מעלות. איך בונים קופסה שבה המכסה והגוף נוטים בזויות שונות ורוצים התאמה מלאה ביניהם? הנוסחאות טובות כאשר שתי הדפנות נוטות באותה זוית. מה קורה אם אני רוצה קופסה שבה דפנות האורך נוטות ב-10 מעלות והרוחב ב-20 מעלות? מי שמבין את הגיאומטריה יכול לפתח את הנוסחאות לזה. מי שרק יודע להשתמש בנוסחאות קיימות לא בונה כזו קופסה.

שנית, איך מודדים זוית של 7.05 מעלות? אין לי [http://www.wixey.com/anglegauge/index.html=url]כזה[/url], וגם אם היה לא היה לי שימוש עבורו. עם מד זוית אפשר למדוד בדיוק של חצי מעלה. חצי מעלה שגיאה, על דופן של 20 מ"מ, תתן מרווח של 0.15 מ"מ לאורך החיבור. זה מרווח שרואים בעיין, ולא מקובל עלי שטעות כזו תכנס בגלל מדידה. אפשר, כמובן, למדוד יותר מדוייק באמצעות ציור קו ארוך על נייר. (על דף A4 אפשר להגיע לדיוק של 0.05 מעלה.) אבל זה כבר לא ממש שונה ממה שאני עושה עם בניית הזויות למעלה.
קבצים מצורפים
Compound mitres - 1 degree interval.pdf
טבלת זויות
(65.52 KiB) הורד 467 פעמים
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

Re: תשובות

הודעהעל ידי maamoon » 17 ספטמבר 2007, 18:18

אני חושב שיש צורך לחשב את הזווית ביחס לניצב למשטחים של הצלעות , זה קצת תריקי בגיאומרטירה , אני אחשוב על זה לעומק עוד אם אמצא זמן בחודש הזה
סמל אישי של המשתמש
maamoon
סופר משתמש

הודעהעל ידי javali » 21 אוקטובר 2007, 15:01

לאחר חודש יצא לי שוב לנגר - הנה הקופסה...
קבצים מצורפים
IMG_1061.jpg
IMG_1062.jpg
IMG_1063.jpg
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הודעהעל ידי zigi » 21 אוקטובר 2007, 15:48

יצא לך יפה מאד !
הכתובת למשלוח הקופסאות כלהלן:

שלח בגובינא אני אשלם על המשלוח.