חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

ארון כלים

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

דלתות

הודעהעל ידי javali » 26 דצמבר 2008, 12:46

היום שלב א' של הכנת הדלתות. אני עובד עם לוחות רצפה שלא עברו בקרת איכות של המנסרה. זה חומר זול, אבל לרוב יש לו בעיות, כך שצריך לעבוד עם חלקים יותר בעיתיים או מסביב לבעיות. הלוחות האלו קצת רחבים מדי בשביל הדלתות, לכן צריך להצר אותם. כשצריך להוריד ס"מ או שניים אני בדרך כלל עובד עם המקצוע. בשביל 5 כבר צריך מסור. את העקרשים האלו אני מנסר בקצב של כ-10 מטר בשעה. אבל בגלל שצריך לבחור לוחות, לסמן ולהצמיד, חיתוך ארבעה לוחות של כמטר לקח כ-40 דקות. לפחות לא צריך חדר כושר היום. הילד התרוצץ מסביבי עם המצלמה אז יש הרבה תמונות של ניסור.

תמונה ראשונה לוח מוכן לחיתוך, הבאות ניסור - שימו לב יש שתי טכניקות. עבודה עם שתי ידיים יותר מהירה אבל פחות מדוייקת. אני מחליף ביניהן לפי החוש - כשאני חש שהיד מתעייפת זה סימן להחליף... תמונה לפני אחרונה היא של אותו לוח לאחר החיתוך, והאחרונה כל ארבעת הלוחות האנכיים. את האופקיים נעשה מחר...
קבצים מצורפים
IMG_1866.jpg
לוח מוכן לחיתוך
IMG_1867.jpg
ניסור - טכניקה "קלאסית"
IMG_1870.jpg
ניסור - שתי ידיים
IMG_1871.jpg
ניסור - מזוית אחרת
IMG_1873.jpg
ניסור - עוד זוית
IMG_1877.jpg
הלוח מנוסר
IMG_1881.jpg
ארבעה לוחות מנוסרים
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

דו"ח התקדמות

הודעהעל ידי javali » 27 דצמבר 2008, 17:36

סיימתי לחתוך את הלוחות ויישרתי אותם. מאחר ולא מזמן הראיתי איך מישרים קרש, לא טרחתי לצלם את השלבים היום, גם העוזר היה עסוק מדי בשביל לצלם.

נותר עוד לחפור תעלה לפאנל, לחתוך את הלוחות לאורך הנכון, לחתוך את הפאנל (אני משתמש בסנדביץ 15 מ"מ - עצלן), לחתוך את הזנביונים, להדביק, לגמר ולהרכיב. אחרי זה אפשר לעבור להתקנים הפנימיים...

הנה הלוחות המיושרים והעוזר שלי.
קבצים מצורפים
IMG_1890.jpg
קרשים
IMG_1888.jpg
העוזר עסוק
IMG_1889.jpg
תוצר.
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

Re: ארון כלים

הודעהעל ידי maamoon » 27 דצמבר 2008, 18:55

עבודה מהממת אתה צריך להיות מורה לסבלנות
סמל אישי של המשתמש
maamoon
סופר משתמש

המשך

הודעהעל ידי javali » 28 דצמבר 2008, 14:28

בכדי לסמן את האורך הרצוי אני קולב את אחד הקרשים לארון ומסמן עליו את הקצוות. את הסימון אני מעתיק לשאר הקרשים. לאחר שהסימון מועתק אני מאריך אותו לשאר הפאות של הקרש, כך שמכל צד אפשר לראות את הסימון. הסימון נעשה באמצעות סכין. יש לזה שתי סיבות - האחת סימון בסכין הרבה יותר מדוייק מאשר סימון עפרון. בנוסף, החתך שהסכין משאירה מאפשר לחפור את התעלה שאעשה מייד.

החיתוך צריך להיות מדוייק. בשביל להקל עליו אני יוצר תעלה באמצעות מפסלת. המסור יתחיל לחתוך מהתעלה הזו, מה שמבטיח חיתוך לאורך הקו - כפי שניתן לראות בתמונה.

בהרבה מקרים, חיתוך המסור מספיק טוב. אבל בשביל זנביונים הקצה של הקרש משמש לסימון אורך הזנביונים והמשטח שהמסור משאיר אינו מספיק טוב. לכן אני עובר ל-shooting board בשביל לנקות את הקצה ולהבטיח שהוא לגמרי ישר.

אחרי מספיק חיתוכים והקצעות הקרשים מוכנים להמשך העבודה.
קבצים מצורפים
IMG_1891.jpg
קליבת קרש לארון
IMG_1894.jpg
סימון מועתק
IMG_1895.jpg
העתקת סימון
IMG_1897.jpg
תעלה למסור
IMG_1900.jpg
תחילת ניסור
IMG_1901.jpg
לא מספיק נקי
IMG_1903.jpg
קרשים מוכנים
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

מחברים

הודעהעל ידי javali » 28 דצמבר 2008, 14:42

את התעלה לפאנל של הדלת אני חופר עם מקצוע סטנלי מספר 45. למקצוע יש מספיק גדרות ומעצורי עומק בשביל להפוך את זה לפעולה פשוטה אחרי שנגמר הכיוון.

עומק הזנביונים נקבע לפי עובי הקרשים. אני חותך קודם את הזנבות ומהם את הסיכות (pins). לחיתוך הזנבות יש שני יתרונות - האחד שניתן לחתוך מספר לוחות ביחד מה שמקטין את גודל הטעות והשני שאין צורך לסמן את הזויות - מספיק לחתוך בערך בזוית שרוצים.

אחרי זה אני מנסר את הצדדים של הזנבות החיצוניים, ואז את המרווחים לסיכות. את חיתוך המרווחים אני עושה עם מסור קשת (bow saw). זה מוריד את עיקר החומר ומשאיר מעט עבודה למפסלת.
קבצים מצורפים
IMG_1904.jpg
סטנלי 45
IMG_1909.jpg
תעלת הימים
IMG_1910.jpg
סימון עומק הזנביונים
IMG_1912.jpg
סימון לחיתוך הזנבות
IMG_1913.jpg
חיתוך זנבות
IMG_1914.jpg
צידי הזנבות חתוכים
IMG_1915.jpg
ניסור הזנבות הצדדיים
IMG_1916.jpg
ניסור המרווח
IMG_1918.jpg
מרווח מנוסר
IMG_1919.jpg
גילוף
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

תודה על ההסבר + תשובה לפיני

הודעהעל ידי eyal g » 28 דצמבר 2008, 22:47

יצא לי לפגוש את צורת החיבור הזאת בעבר בפירוק ארונות מטבח ישנים.
מי שהרכיב ארונותת מטבח על קיר בלוקים בשיטה המקובלת (ברגים דרך פחית בפינות) מוצא את עצמו לפעמים עם נקודה חלשה בקיר ללא יכולת ממשית להסתמך עליה. ופה מתחילים אילתורים, בד"כ לא מוצלחים. מה גם שכדי למקם בדיוק את החורים צריך להרים את הארון לנקודה ולא לזוז .
בשימוש בfrench clet שמים לייסט בגובה מסויים מחזקים עם ברגים היכן שרוצים לאורך הלייסט. במידה ויש נקודה חלשה - קודחים מספר ס"מ ליד ואין צורך להתקבע לנקודה מסויימת, וכן אין צורך להרים את הארון למיקום שלו אלא רק לאחר שכל הלייסט ממוקם.
כמובן שמכינים בגב הארון לייסט נגדי.

בארון שפירקתי לא היה עיגון נוסף לקירות והסתמכו רק על המשקל העצמי של הארון ותכולתו כדי לקבע אותו.
לקח לי זמן לקלוט מה מחזיק אותו (חיפשתי בורג כלשהוא ולא מצאתי) ואני שמח שמצאתי שם לשיטת החיבור הזאת.
eyal g
סופר משתמש

דלתות

הודעהעל ידי javali » 29 דצמבר 2008, 16:22

איך שהוא התפספסו לי קצת תמונות בדרך, אבל הנה הדלתות.
קבצים מצורפים
IMG_1940.jpg
הכנה להדבקה
IMG_1941.jpg
הדבקה
IMG_1943.jpg
דלת
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

צירים

הודעהעל ידי javali » 01 ינואר 2009, 14:04

אז איך מחברים צירים? פשוט. בשני החלקים חותכים מגרעות ברוחב הציר ובעומק חצי ציר ומבריגים את הציר לתוך המגרעות.

ראשית מסמנים את מיקום הציר. אח"כ מכוונים משרט לחצי רוחב הציר, ומסמנים את העומק. אז מנסרים חריצים לרוחב המגרעת. החריצים קוטעים את הסיבים של העץ ועוצרים פיצולים לפני שהשבר נעשה עמוק מדי.

במגרעת שעוברת את כל רוחב החומר מורידים את הקצה האחורי של המגרעת כדי שהוא לא יתפצל, ואז יוצרים מגרעת במפסלת. אני עובד בהתחלה עם מפסלת צרה שמאפשרת לי להוריד כמויות גדולות של חומר במהירות. אחרי זה אני עובר למפסלת רחבה שעמה קל יותר להגיע לישר את תחתית המגרעת.

לסימון מיקום החורים אני שם את הציר במגרעת כך שמעט יותר מחצי מהציר עצמו בולט מחוץ למסגרת ומסמן את מרכז חור הבורג. אח"כ אני קודח חורים ומבריג את הצירים למקום
קבצים מצורפים
IMG_1950.jpg
סימון מקום
IMG_1951.jpg
כיוון משרט
IMG_1952.jpg
סימון העומק
IMG_1953.jpg
חריצים
IMG_1954.jpg
חיתוך הצד האחורי
IMG_1957.jpg
מפסלת צרה
IMG_1958.jpg
ורחבה
IMG_1960.jpg
סימון חורים
IMG_1962.jpg
הברגה
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

המשך צירים

הודעהעל ידי javali » 01 ינואר 2009, 14:09

בשביל לסמן את מיקום הצירים בצד השני אני מניח את הדלת על המסגרת ומעתיק את מיקום הצירים. אז חוזרים על כל התהליך על המסגרת, ושוב הכל בשביל הדלת השניה והדלתות מורכבות.

עכשיו צריך לעשות את התפסים שישמרו על הדלתות סגורות.
קבצים מצורפים
IMG_1963.jpg
העתקת מיקום הצירים
IMG_1964.jpg
דלתות מורכבות
IMG_1965.jpg
הן גם נפתחות
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

בית חדש למקצועות

הודעהעל ידי javali » 02 ינואר 2009, 14:39