חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

ארון כלים

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

ארון כלים

הודעהעל ידי javali » 23 דצמבר 2008, 15:30

הגיע הזמן לבנות ארון כלים כדי לפנות מקום לכלים חדשים. הנה התחלת העבודה...

ראשית, המקום לארון הוא מעל החלון הזה. החלון בעבר פנה לגינה, אבל נבנה מאחוריו מחסן והחלון כבר אינו בשימוש. (ראו תמונה)

את החלון אני אחסום באמצעות לוח אורן שהדבקתי מלוחות רצפה. על הלוח אני אתלה את המסגרת של הארון באמצעות French Cleat.

את ה-French Cleat אני עושה מפיסת מרנטי (Meranti) שמצאתי פעם. המצב ההתחלתי שלה אינו מזהיר, אבל קצת הקצעה מנקה ומיישרת את העץ.

אחרי סימון קו החיתוך אני אוחז את הקרש במלחציים ומתחיל לנסר. הניסור נעשה באלכסון, כאשר כל כמה סנטימטרים אני מסובב את הקרש וממשיך לנסר מהצד השני. טכניקה זו עוזרת לשמור על הקו בשני צידי הקרש.

לאחר כמה דקות החלקים נפרדים. אז נותר רק להקציע מעט את סימני המסור, ולהוריד את הפינה החדה, וה-French Cleat מוכן. (למעט גימור)

המשך יבוא...
קבצים מצורפים
IMG_1841.jpg
חלון
IMG_1842.jpg
לוח ומסגרת
IMG_1818.jpg
חומר ל-French Cleat
IMG_1830.jpg
קרש מסומן
IMG_1833.jpg
ניסור
IMG_1834.jpg
קרש מנוסר
IMG_1839.jpg
השיפוע לאחר הקצעה
IMG_1840.jpg
ה-French Cleat מוכן
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

Re: ארון כלים

הודעהעל ידי javali » 24 דצמבר 2008, 17:49

עכשיו צריך לחבר את חלקי ה-French Cleat ללוח ולמסגרת.

החיבור למסגרת הוא באמצעות ברגי עץ. לבורג עץ יש שלושה חלקים - הראש, הגוף וההברגה, וכל אחד דורש חור אחר. ניתן לקנות מקדחים מיוחדים לברגים אשר מבצעים את כל עבודת הקדיחה כנדרש, אבל זה מצאים רק למי שמשתמש הרבה בברגים בגודל מסויים - לא לי. אני צריך לבצע קדיחה של כל חלק בנפרד. ראשית אני קודח במסגרת את החור לגוף הבורג. הבורג, למעט הראש, עובר דרך החור הזה מבלי להתפס בו. ההברגה תתפס ב-French Cleat, ותמשוך אותו אל המסגרת. בשלב הבא אני יוצר את השקע עבור ראש הבורג.

כדי לסמן את מיקום החורים אני קולב את ה-French Cleat למסגרת. שימו לב איך ה-Hand screw מאפשר קליבה בזוית. הסימון עצמו נעשה באמצעות סיבוב המקדח אחורה. הסיבוב אחורה יוצר שקע במקום המתאים, אבל אינו קודח. בשקע הזה אני קודח את החור להברגה, ומצמיד את ה-Cleat למסגרת.

את החלק השני של ה-French Cleat אני מצמיד ללוח באמצעות Bolts (מה השם של אלו בעברית?). לסימון מקומם אני קולב את המסגרת למקומה על הלוח, מניח את חלקי ה-Cleat במקומם וממסמר אותם ללוח. אחר כך, אני מוציא את המסגרת, קודח חורים לברגים ומבריג.

המשך יבוא - אולי מחר...
קבצים מצורפים
IMG_1845.jpg
קדיחת חורים לגוף הברגים
IMG_1847.jpg
יצירת שקעים לראשי הברגים
IMG_1848.jpg
סימון מיקום החורים
IMG_1850.jpg
שקעים מסמנים את מיקום החורים
IMG_1851.jpg
French Cleat מוצמד למסגרת
IMG_1852.jpg
מיקום ה-French Cleat על הלוח
IMG_1855.jpg
חורים לברגים
IMG_1857.jpg
ה-French Cleat מוצמד ללוח
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הודעהעל ידי Pini Gold » 24 דצמבר 2008, 18:14

הסבלנות שלך מעוררת כבוד.
מאחר שאין תרשים אני מבין שהארונית תלויה על הדופן האחורי שלה. תוכל להסביר מה היתרון בכך לעומת הפיכת הדופן האחורי לחלק בלתי נפרד מהארון?
סמל אישי של המשתמש
Pini Gold
סופר משתמש

הודעהעל ידי harel » 24 דצמבר 2008, 21:07

אכן סבלנות שהייתי שמח לאמץ ממנה מעט.
להבנתי, התשובה לפיני היא שהארונית מורכבת על החלון שלא בשימוש ואין שם מקום לחבר את ה French Cleat שהוא אופקי, אז הלוח שהוא גב הארונית מתחבר למסגרת החלון ועליו תלוי באמצעות ה French Cleat הריבוע של 4 דפנות הארון.
סמל אישי של המשתמש
harel
סופר משתמש

הודעהעל ידי javali » 25 דצמבר 2008, 00:55

Pini Gold כתב:מאחר שאין תרשים אני מבין שהארונית תלויה על הדופן האחורי שלה. תוכל להסביר מה היתרון בכך לעומת הפיכת הדופן האחורי לחלק בלתי נפרד מהארון?

הראל נותן סיבה אחת, אבל היא לא הסיבה במקרה הזה. את ה-Cleat אפשר לחבר למסגרת החלון - זה אמנם קצת יותר עבודה ויש כמה סיבוכים בגלל שהעסק אמור לסחוב משקל די גדול, אבל זה אפשרי.

הסיבה העיקרית היא עצלות. את הארון הולכים לאכלס, בין השאר, מספר מקצועות עץ (Moulding Planes). איך שהוא יצא שהאורך של המקצועות הוא בדיוק הרוחב של שני לוחות. אם הייתי עושה את הדופן חלק מהארון הייתי צריך להוסיף לוח שלישי לרוחב. זה הרבה עבודה ואני עצלן. אז מאחר והארון לא מיועד לקשט את הסלון שלי אני בחרתי בפתרון הנוח.
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הודעהעל ידי javali » 25 דצמבר 2008, 10:50

התליה פשוטה (לפחות בתיאוריה). קודחים בלוח חורים בשביל הברגים, מסמנים את המיקום וקודחים חורים מובילים להברגה במסגרת החלון.

את החורים בחלקו התחתון של הלוח אני מאריך עם שופין כדי שיהיה לעץ מקום לשחק.

במעשה התליה לא כל כך קלה - עשיתי שתי טעויות. המדובר על ברגי 12 באורך 7.5 ס"מ. הבורג עבה, וכאשר הוא לקראת הקצה אז קשה מאוד ליצר את הכוח שדרוש בשביל שיכנס. חלק מהחורים המובילים לא היו מספיק עמוקים מה שעצר את הבורג. בנוסף, בגלל שהמדובר באורן החלטתי לא לעשות שקע לראש - הערכתי שהעץ יהיה מספיק רך בשביל שראש הבורג ימעך אותו. אבל בדיוק כשהראש אמור למעוך את העץ הבורג מחפש את החור המוביל שנגמר והעבודה קשה מאוד. השתמשתי ב-Brace עם ראש הברגה - זה מספק יותר כוח מאשר כל מברגה חשמלית. לרוב הברגים זה עבד, בשלושה זה היה מספיק חזק בשביל לקרוע את החריץ של הבורג - הוצאתי את הברגים האלו, העמקתי את החור המוביל ושמתי ברגים חדשים. אחרי עוד קצת מאמץ הלוח קובע סופית לקיר, ותליתי את המסגרת.
קבצים מצורפים
IMG_1859.jpg
חור מוארך
IMG_1860.jpg
לוח תלוי
IMG_1861.jpg
ועליו המסגרת
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הודעהעל ידי Pini Gold » 25 דצמבר 2008, 23:01

עוד כמה שאלות:
מישהו עוזר לך. להרים, לישר, לסחוב? זה גם גדול וגם כבד.
מצד שמאל של הארונית המותקנת יש מתקנים הדומים למלחציים. תוכל להרחיב קצת עליהם?
תודה
סמל אישי של המשתמש
Pini Gold
סופר משתמש

הודעהעל ידי Saba_jackson » 26 דצמבר 2008, 00:47

עולם הפוך!
אני הסרתי ארונית כלים בשביל לפתוח חלון לגן.....

להודעה הראשונה: בעברית יש לקרוא ל- BOLT לולב (נשמע כמו LOLAV)
איני יודע אם מישהוא משתמש במילה הזו.. בפי העם מכנים את זה "גוז'ון" או "מוט הברגה".

ושאלה: לאחר שהמסגרת תלויה, מה מחזק את החלק התחתון ללוח האחורי, או במילים אחרות: אם נמשוך את ה"רצפה" של הארונית היא תתרחק מהלוח האחורי?
Saba_jackson
סופר משתמש

הודעהעל ידי javali » 26 דצמבר 2008, 05:09

בינתיים לא הייתי צריך יותר מדי עזרה - זה לא כל כך גדול ולא כל כך כבד. ליישר היה קל כי יישרתי את זה לפי החלון. לפעמים הבן בא לעזור לסחוב, ואז קצת יותר קשה...

לשאלתך, אלו ראשי קליבה (Clamp Heads) שמשמשים, כמו ראשי קליבת צינור, ליצירת קליבה באורכים משתנים. במקום צינור, משתמשים בפיסת עץ עם חורים במקומות המתאימים.

מוטות ההברגה שם משמשים לקליבת פנלים. הם יוצרים את הלחץ האנכי וקובעים אורך. את הלחץ האופקי אני מיצר עם טריזים.
קבצים מצורפים
IMG_1862.jpg
חלקי הקליבה
IMG_1863.jpg
שימוש
IMG_1864.jpg
קליבת פנלים
IMG_1865.jpg
אחסון
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הודעהעל ידי javali » 26 דצמבר 2008, 05:44

סבא: תודה על השיעור בעברית. חשבתי ש"מוט הברגה" זה כזה מוט עם הברגה לכל אורכו - לא כאלו עם ראש מצד אחד - אני צודק?

לגבי התחתית, כרגע היא לא מוצמדת עם שום דבר. בשביל להרחיק אותה מהגב צריך למשוך קצת למעלה (ה-Cleat שומר נגד תנועה כזו), כך שבעיקרון המשקל של הארון אמור לדאוג לזה שהתחתית תשאר צמודה ללוח. למרות זאת, אני חושב כן להוסיף איזה שהוא חיבור רק בשביל להיות יותר בטוח.
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Google [Bot] ו־5 אורחים