חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

קרש לנתחים גדולים

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי Edi » 03 אפריל 2021, 11:45

אני מתכנן ליצר קרשי חיתוך לנתחי בשר בגדלים של 2-3 ק"ג, המידות שחשבתי עליהם הם 60X30 אולי רק 55 באורך, שאלותי הם:
1. אילו מידות עומק ורוחב של תעלה הייתם מכרסמים בכדי שהמיצים לא יגלשו?
2. העצים שחשבתי להשתמש בהם ( במיוחד משום שנמצאים ברשותי ) אלון מבוקע שיהיה הבסיס ופסים של מהגוני לטובת העיצוב, ידוע לי שאלון אינו העץ האולטימטיבי לטובת קרשי חיתוך אך השימוש בקרש לא יהיה יום יומי והעץ יצופה בשמן טאנג FOOD SAFE, דעתכם?
Edi
סופר משתמש
 
הודעות: 1470
הצטרף: 10 נובמבר 2018, 22:34

Re: קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי Se7eN » 04 אפריל 2021, 10:37

לגבי התעלה אין לי ניסיון אז קשה להגיד - אפשר להסתכל על מוצרים מסחריים, אבל גם תמיד תוכל להעמיק ולהרחיב את התעלה אם תצטרך לאחר תקופת שימוש מסוימת.
לגבי העץ עצמו, אלון הוא open pores (לא מכיר את המונח בעברית) ולכן לדעתי פחות מתאים לקרש חיתוך.
אני הכנתי מבוק והוא הרבה יותר מוצלח לדעתי מאלון, וזה עץ זול יחסית שקל גם למצוא שאריות.
Se7eN
מנהל פורום
 
הודעות: 1755
הצטרף: 27 דצמבר 2016, 01:50

Re: קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי Edi » 04 אפריל 2021, 11:32

open pores- נקבוביות פתוחות, השמן לא ימנע ספיחה?
בנוגע לתעלות, הבטחתי למקורבים כמה קרשים אז אין לי חשק להתעסק בניסוי וטעיה.
Edi
סופר משתמש
 
הודעות: 1470
הצטרף: 10 נובמבר 2018, 22:34

Re: קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי lyuv » 04 אפריל 2021, 13:09

לגבי אלון - לדעתי "בעיית" הנקבוביות קיימת בעיקר/רק אם הקרש הוא בפורמט END GRAIN. וגם אז, במידה מוגבלת. יש לי קרש כזה, ואחרי הספגה מאסיבית בשמן, הוא עמיד לספיגה.

לגבי התעלה - אני לא יודע לגבי גודל התעלה הרצוי, אבל פתרון אפשרי הוא לחפור "באר" באחת הפינות של הקרש, שהתעלה מגיעה אליה. הבאר גונבת מעט משטח הקרש, יחסית לקיבולת שלה. והנוזלים יגיעו אליה מכל קצות הקרש, דרך התעלה.
lyuv
סופר משתמש
 
הודעות: 273
הצטרף: 30 ינואר 2008, 14:28

Re: קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי Edi » 04 אפריל 2021, 13:37

מעניין, אחפש בארות ברשת
Edi
סופר משתמש
 
הודעות: 1470
הצטרף: 10 נובמבר 2018, 22:34

Re: קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי Israelgrn4 » 04 אפריל 2021, 14:41

שבוע טוב
לדעתי רוחב ועומק התעלות סביב, הוא פונקציה של האפשרויות לניקוי שלהן.
למפגש של הקירות והרצפה של התעלה - לדעתי -אסור שיהיה ב-90 מעלות, ולכן כדאי להשתמש בביט עגול.
כי הניקוי של המשטח והתעלות הוא קריטי, בבשר יש המון חיידקים, וחבר מרעין.
גם שפות התעלה העליונות צריכות להיות קטומות/ מעוגלות.
הליטוש של התעלה הוא סיפור בפני עצמו, ויהיה לך קשה להביא את פני התעלה לרמה של פני קרש החיתוך.
בלוגיקה שלי, קרש חיתוך הוא לא צלחת, והתעלות לדעתי הן לשם עיצוב ויופי בלבד.

מה רוחב המקצוע שלך ?

בהצלחה
Israelgrn4
סופר משתמש
 
הודעות: 699
הצטרף: 22 ינואר 2018, 14:15

Re: קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי Alex Milch » 04 אפריל 2021, 15:52

אלה 2 הסנטים שלי:
1. כבעל נסיון רב בשימוש בעץ אלון לסוגיו והכנת קרשי חיתוך גם, אני מעיד כי זה חומר מצוין ועמיד בכל תצורות פריסתו. עץ בוק מעט פחות קשה מאלון אדום ואלון לבן מעט יותר קשה מאלון אדום, לשיקולך.
2. מפאת החשיבות שאתה מקדיש למימדי תעלת ניקוז הנוזלים, יש רק דרך אחת לבגיע לתוצאה מספקת בודאות. לשם כך יש צורך במספר נתונים ומספר חישובים פשוטים.
א. עליך למדוד את נפח הנוזלים/מיצים הנפרשים מנתח הבשר.
ב. בחר כרסום עגול ברוחב התעלה הרצויה, נאמר - "1/2.
ג. מדוד את האורך הכולל של התעלה (בזמן התיכון לפני הביצוע). במידה והלוח אינו מלבני, תוכל להשתמש בחוט גמיש ולקבע אותו במידת הצורך עם ניר דבק כלשהוא ולבסוף תוכל למדוד אותו.
ד. לצורך חישוב ראשוני נניח כי עומק התעלה יהיה חצי הכדור של הכרסום. חישוב שטח חצי הכדור מוכפל באורך התעלה (מדוד/מחושב באמצע רוחבו) יתן את הנפח הראשוני.
ה. על מנת לדעת בכמה להעמיק את התעלה, נחליט שנוסיף מקדם ביטחון של 10-20% לנפח הנוזלים שנמדדו. על סמך ההפרש בין נפח הנוזל לנפח התעלה נוכל לדעת לחשב איזה תוספת בעלת שטח מלבני נצטרך להוסיף במימד העומק (רוחב המלבן ידוע = קוטר הכרסום).
Alex the Cheesepenter
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש
 
הודעות: 4665
הצטרף: 13 אוגוסט 2007, 18:09
מיקום: חיפה

Re: קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי Edi » 04 אפריל 2021, 16:16

Israelgrn4 כתב:שבוע טוב
לדעתי רוחב ועומק התעלות סביב, הוא פונקציה של האפשרויות לניקוי שלהן.
למפגש של הקירות והרצפה של התעלה - לדעתי -אסור שיהיה ב-90 מעלות, ולכן כדאי להשתמש בביט עגול.
כי הניקוי של המשטח והתעלות הוא קריטי, בבשר יש המון חיידקים, וחבר מרעין.
גם שפות התעלה העליונות צריכות להיות קטומות/ מעוגלות.
הליטוש של התעלה הוא סיפור בפני עצמו, ויהיה לך קשה להביא את פני התעלה לרמה של פני קרש החיתוך.
בלוגיקה שלי, קרש חיתוך הוא לא צלחת, והתעלות לדעתי הן לשם עיצוב ויופי בלבד.

מה רוחב המקצוע שלך ?

בהצלחה

רוחב המקצוע -31.8 ס"מ.
הלוגיקה שלך לא נכונה לקרש לנתחי בשר, אני מוציא מהטאבון ישר לקרש ושם חותך ( אחרי 10 ד'), כמויות המיץ גדולות מאוד ולרוב ניגרות אל מחוץ לקרש ותעלתו ( אם לא נזהרים כמובן )
Edi
סופר משתמש
 
הודעות: 1470
הצטרף: 10 נובמבר 2018, 22:34

Re: קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי Edi » 04 אפריל 2021, 16:22

Alex Milch כתב:אלה 2 הסנטים שלי:
1. כבעל נסיון רב בשימוש בעץ אלון לסוגיו והכנת קרשי חיתוך גם, אני מעיד כי זה חומר מצוין ועמיד בכל תצורות פריסתו. עץ בוק מעט פחות קשה מאלון אדום ואלון לבן מעט יותר קשה מאלון אדום, לשיקולך.
2. מפאת החשיבות שאתה מקדיש למימדי תעלת ניקוז הנוזלים, יש רק דרך אחת לבגיע לתוצאה מספקת בודאות. לשם כך יש צורך במספר נתונים ומספר חישובים פשוטים.
א. עליך למדוד את נפח הנוזלים/מיצים הנפרשים מנתח הבשר.
ב. בחר כרסום עגול ברוחב התעלה הרצויה, נאמר - "1/2.
ג. מדוד את האורך הכולל של התעלה (בזמן התיכון לפני הביצוע). במידה והלוח אינו מלבני, תוכל להשתמש בחוט גמיש ולקבע אותו במידת הצורך עם ניר דבק כלשהוא ולבסוף תוכל למדוד אותו.
ד. לצורך חישוב ראשוני נניח כי עומק התעלה יהיה חצי הכדור של הכרסום. חישוב שטח חצי הכדור מוכפל באורך התעלה (מדוד/מחושב באמצע רוחבו) יתן את הנפח הראשוני.
ה. על מנת לדעת בכמה להעמיק את התעלה, נחליט שנוסיף מקדם ביטחון של 10-20% לנפח הנוזלים שנמדדו. על סמך ההפרש בין נפח הנוזל לנפח התעלה נוכל לדעת לחשב איזה תוספת בעלת שטח מלבני נצטרך להוסיף במימד העומק (רוחב המלבן ידוע = קוטר הכרסום).



לגבי 1, טוב לדעת, לרוב לא ממליצים על אלון לצורך זה.
לגבי 2, על בשרי ת"מ למדתי שהתעלות הרדודות אינן מספיקות וזה לא נעים לראות נוזל אדום ניגר.
מקווה לבצע לפני הנתח הבא, כיוון שכך לא אוכל למדוד נפח אך כנראה שאלך על הצד הבטוח.
Edi
סופר משתמש
 
הודעות: 1470
הצטרף: 10 נובמבר 2018, 22:34

Re: קרש לנתחים גדולים

הודעהעל ידי atzmonster » 04 אפריל 2021, 18:51

אין חכם כבעל הביזיון
לדעתי, מה שאלכס כתב הוא פתרון מדוייק, משום שהחישוב יתן לך את הכמות המדוייקת האפשרית...
אבל - אתה תקבל קרש שאינו נעים לעין בעל תעלה עמוקה מדי....לכן, מניסיון, וביחוד בבשר...
תחרוט "שקע" באחת הפינות שיכול להכיל כ רבע כוס נוזלים

שאתה מניח את הבשר להירגע, הנוזלים ילכו לשקע..בכף מזוג אותם לסוסייר ורוקן השקע
ורק עכשיו חותכים ולא ידע כי בא אל קירבו
בתיאבון
סמל אישי של המשתמש
atzmonster
סופר משתמש
 
הודעות: 690
הצטרף: 01 אוקטובר 2018, 13:45

הבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Google Adsense [Bot] ו־68 אורחים