חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

ייבוש עץ - עוד שאלה

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

ייבוש עץ - עוד שאלה

הודעהעל ידי Yoav » 15 נובמבר 2008, 16:15

שלום,
יש בפורום כבר שאלה בנושא (ייבוש עץ טרי מה 24.2.08 ), שהחכימה אותי, אבל עדיין יש לי כמה תהייות:
יש ברשותי ענפים עבים מאוד (קוטר בין 15 ל25 ס"מ) של עץ המנגו של משפחתינו, שיש לו ערך סנטימנטלי רב. אני רוצה לעשות ממנו רהיט. קראתי בפורומים מחו"ל שזה עץ לא מאוד מקובל לנגרות אבל רק מסיבות של היצע, ושאפשר לעבוד איתו.
כמה זמן העץ צריך להתיבש לפני שמנסרים אותו לקרשים?
אם נניח אני רוצה לעבוד בקרשים של 1.5 ס"מ עובי, לאיזה עובי כדאי לי לנסר את הגזעים?
מישהו מכיר מנסרה באזור חיפה?
האם למשהו יש נסיון עם יבוש קרשי עץ מנגו מעבר למה שקראתי? בשאלה שקראתי משה אשל ענה "בגדול כלל אצבע אומר ביבוש באויר (לא בתנור) בערך שנה לכל אינטש (2.54 ס"מ) עובי ליבוש לצורכי נגרות".

תודה,
יואב אוסיה
Yoav

Re: ייבוש עץ - עוד שאלה

הודעהעל ידי Alex Milch » 15 נובמבר 2008, 21:46

1. מנסרה: "שורשים", שחר עמאשה, כביש ראשי בין עוספיה לדלית-אל-כרמל, מול מסעדת "האורחים".
2. בנית רהיט: ללוחות במידה מינימלית של 2 ס"מ. לצורך כך יש לפרוס את הגזע ללוחות בעובי 2.8-3.2 ס"מ, כדי שאפשר יהיה להתגבר על העיוותים בזמן ההקצעה ל-2 ס"מ, כמובן אחרי היבוש.
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

בקוטר 15-25 ס"מ - האם אי אפשר להסתפק במסור סרט?

הודעהעל ידי eyal g » 16 נובמבר 2008, 10:02

זו שאלה תאורטית בלבד מכיוון שלא ביצעתי מעולם.
eyal g
סופר משתמש

Re: בקוטר 15-25 ס"מ - האם אי אפשר להסתפק במסור סרט?

הודעהעל ידי javali » 16 נובמבר 2008, 10:54

אפשר עם מסור סרט, אבל צריך לדאוג שהניסור יהיה ישר ומקביל לניסורים קודמים. הדרך הטובה לעשות את זה היא עם ג'יג מתאים.

עד כמה שאני יודע צריך לפרוס את העץ כמה שיותר מוקדם לאחר שמנסרים את הענפים. חשוב מאוד לאטום את הקצוות, ולשים לייבוש בצורה נכונה.
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 16 נובמבר 2008, 11:33

אני מסכים עם אייל, לעובי הזה מסור סרט פשוט צריך להספיק - במיוחד כשאני מעריך שהעובי המדובר הוא עם הקליפה שצריכה לרדת בכל מקרה. אבל כנראה שלבחור אין כזה - אזי, צריך למצוא מישהו עם כזה מסור או כאמור ללכת למנסרה - שאינני בטוח כמה ישמחו להתעסק עם העניין.

לגבי העובי הרצוי התשובה של אלקס נראית לי נכונה, אבל צריך להדגיש עדיין שייבוש עץ באוויר באקלים הישראלי הוא לא פעולה פשוטה במיוחד.

לגבי איך מייבשים, מעולם לא עשיתי את זה בעצמי אבל יש הרבה חומר ברשת, צריך להניח את הקורות זו מעל זו, ללא מגע עם האדמה, ובין קורה לקורה לשים מפרידים בגובה של 2-3 ס"מ כדי שיהיה מעבר אויר חופשי בינהן (גם מתחת לתחתונה) חשוב שהרוח תוכל לנשוב בינהן (לא לשים במקום סגור, או לחלופין לאוורר היטב את המקום כל הזמן.)חשוב שהכל יהיה מאוד ישר, ושהמפרידים יהיו מקבילים. חשוב מאוד לשים משקל מלמעלה שיעזור להחזיק את כל הקורות ישרות (הן נוטות להתעקם בתהליך ההתייבשות) ורצוי מלמעלה לכסות עם משהו שעמיד לגשם - אבל כאמור לא לכסות את כל הערמה אלא רק מלמעלה.

תוך כדי הזמן כדאי לבדוק מדי פעם שהכל בסדר ולא מתפתח רקב (למיטב ידיעתי מנגו נוטה לפתח קצת רקב אז כדאי לבדוק יותר בעיקר בהתחלה) כדי לבדוק שכל התנאים מתקיימים כנדרש ואין חשיפה מיותר ללחות או מיקרובים.

בטח שכחתי כמה דברים אז אני אתן לאחרים להשלים - אני מצרף קובץ כבד באנגלית משירות היערות האמריקני זה הדבר הכי מקיף שאני ראיתי - שווה קריאה.

מנגו עץ מאוד מעניין, יצא לי לחרוט עט (כתיבה) ממנגו ויצא נחמד למדי.

http://www.nagaroot.com/downloads/%D7%9 ... 7%99%D7%9A
נערך לאחרונה על ידי Moshe Eshel בתאריך 29 דצמבר 2011, 09:52, נערך פעם אחת בסך הכל.
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי Yoav » 16 נובמבר 2008, 22:04

תודה לכולכם.
אז אני כבר אקפוץ לעוספיה לחתוך. :)
ולחכות שנה :(
יואב
Yoav

חזור אל נגרות

מי מחובר