|
|
חובבי נגרות ואומנות העץ
ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל
|
|
זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.
על ידי malden » 17 אוקטובר 2008, 13:39
שלום. מאחר ואני חדשה בפורום, אז קצת על עצמי במקצוע. אני נגרית מתחילה. עשיתי מספר עבודות נגרות קטנות כמו התאמת ארונות מטבח של המטבח הישן למטבח ששופץ. לפני שנים רבות בניתי ארונות מטבח בדירת הורי, מלוחות שהזמנתי אצל נגר לפי מידות שלי. בניתי גם מיטת תינוק שהפכה, לאחר שבני גדל, למיטת נוער עם שתי שידות, מיטה נשלפת וארגז כלי מיטה שגם שימש כמיטה נשלפת נוספת ועוד... הענין הוא שתמיד הזמנתי הכל חתוך לפי מידות שמסרתי לנגר (מעץ סיבית מצופה מלמין). יש לי המון רעיונות לבניית רהיטים שונים ולכן יש לי מס' שאלות שאשמח לקבל תשובות עליהן.
1. איך יודעים באיזה עץ להשתמש ? (בשלב זה תיכננתי שידה טיפולים לנכדתי ואני מתלבטת עם להשתמש ב MDF או בעץ מסוג אחר).
2. מה זה ראוטר?
3. מה זה מסור נימה?
שוב, אודה על תשובות לשאלותי.
-
malden
-
על ידי javali » 17 אוקטובר 2008, 23:57
אנסה להשיב
1. אני לא יכול להגיד לגבי אנשים אחרים, אבל אני לא משתמש במונח "עץ" למוצרים תעשייתיים כמו MDF וסיבית. אלו הם תוצרי עץ.
לגבי במה להשתמש, זה שילוב של טעם ומטרה. אישית אני משתמש בעיקר בעץ, קצת בדיקט ומעט מאוד במוצרי עץ אחרים. אבל זה הטעם שלי. לצורך שידת טיפולים, בהנחה שהתכנון נכון, MDF לא צריך להוות בעיה.
היתרונות של MDF הם שהוא חומר זמין, זול, יציב (לא משנה את הגודל שלו עם שינויי מזג האויר), וקל לעיבוד. החסרונות שלו הם שהוא בד"כ רגיש למים, מסוכן למי שמעבד אותו, כבד, חלש יחסית למוצרי עץ אחרים, ויותר מהכל - מכוער.
2. ראוטר הוא אולי הכלי הרב שימושי ביותר בנגריה המודרנית. בעיקרון מדובר על מנוע שמסובב ראש - בדומה למקדחה. בזה גם נגמר הדמיון. במקום מקדחים, הראוטר מקבל ביטים (bits). לכל ביט יש להבים בצורה אחרת, והראוטר חותך לפי הצורה של הלהבים. ביטים עם להבים ישרים משמשים בין השאר ליצירת חריצים או חורים בחומר לקביעת צורת השפה של החומר וכדומה. ביטים עם צורות אחרות משמשים בין השאר לעיגול הפינות וליצירת פרופילים אחרים בחומר. שימושים אחרים - כיד הדמיון הטובה על המשתמש.
3. מסור נימה הוא מסור עם להב דק מאוד שמשמש לחיתוך עדין של לוחות דקים. הלהב הדק מאפשר חיתוך של כמעט כל צורה רצויה. משמש בין השאר לפאזלים, אינטארסיה ועוד.
-

javali
- סופר משתמש
-
על ידי malden » 18 אוקטובר 2008, 16:13
תודה על תשובתך ועל התרומה להשכלתי "המנגרת". אני בהחלט מסכימה שה-MDF הוא לא עץ ואכן הוא כבד ומכוער. הענין הוא שאין לי כל ידע בנושא העצים, תכונותיהם והשימוש בהם, וגם לא בגודל הלוחות העשויים מסוגי העץ השונים ומאחר והשידה קצת דחופה (נכדתי כבר הגיחה לעולם), החלטתי לבחור ב- MDF עד שארכוש השכלה בנושא העצים.
תודה
-
malden
-
על ידי udi koren » 23 אוקטובר 2008, 10:50
אם בכל זאת תרצי להשתמש בעץ:
שימוש בעץ דורש תפיסה קצת שונה ממצופה מלמין. אנסה לפרט את הידוע לי, ואשמח לקבל הערות ותוספות מחברי הפורום.
א. מכיוון שלא מצפים במלמין או פורמייקה, אלא משתמשים בטקסטורה הטבעית של העץ יש כל מיני סוגי חיבורים עם דבק, ולא עם ברגים. אם בכל זאת בתור התחלה משתמשים בברגים, אוטמים את החור שראש הבורג נראה דרכו בחומר מילוי לעץ (20-30 ש"ח לשפופרת כמו משחת שיניים), או שמדביקים עיגול עץ קטן מעל החור.
ב. רצוי לקדוח חור מוביל לבורג עם מקדח ושקען (מקדח צר שמתעבה בקצה שלו ויוצר חור מתאים לראש הבורג). אחרת העץ יכול להיסדק מהלחץ, או שהבורג יטייל בתוך העץ לפי גחמותיו.
ג. צובעים את העץ לאחר מכן בלכה. ניתן לצבוע בלכה מגוונת לגוון מסוים, או לצבוע בצבעי בייטס, שזה סוג של צבע מים לעץ, ומעליו לכה שקופה. כדאי לנסות קודם לגוון על שאריות עץ. בפורום צביעה באתר הזה יש הרבה ידע על זה.
ד. מעגלים בסוף את הזוויות של העץ - או אם נייר לטש, או עם ראוטר.
את יכולה לנסות להשתמש בעץ אורן - ניתן לקנות ממנו פלטות מוכנות וזה לא כל כך יקר. התוצאה - לא רעה בכלל. במיוחד אם מגוונים.
אודי
-
udi koren
- סופר משתמש
-
על ידי javali » 23 אוקטובר 2008, 14:50
רק הערה קטנה:
את שלב ד' עושים לפני שלב ג'.
-

javali
- סופר משתמש
-
על ידי udi koren » 24 אוקטובר 2008, 12:35
כמובן...
כתבתי סעיפים ולא שלבים, אבל ההערה בהחלט במקום.
אודי
-
udi koren
- סופר משתמש
-
על ידי malden » 25 אוקטובר 2008, 19:23
תודה רבה אודי ו- javali. (אגב, ברור לי לחלוטין שהצביעה באה רק לאחר שכל העבודה נסתיימה). השימוש בעץ אורן נשמע לי בהחלט עדיף (גם קל יותר מבחינת משקל וגם יש לו טקסטורה אותה ניתן להבליט בעת הצביעה). הענין הוא שאני זקוקה לפלטות ברוחב 55 ס"מ ואין לי מושג מה רוחב פלטה של אורן. אין לי זמן ו/או אפשרות להדביק פלטות זו לזו על מנת לקבל את הרוחב הרצוי.
תודה
מלכה
נ.ב.: אין לכם מושג כמה אני שמחה שמצאתי את הפורום הזה. יש לי מס' רעיונות לביצוע עבודות שונות (התוכניות מוכנות בראש, בינתיים) ואני משוכנעת שבעזרת משתתפי הפורום אצלי להוציא את הרעיונות לפועל).
-
malden
-
על ידי Dganit » 25 אוקטובר 2008, 20:54
ישנן פלטות של עץ אורן שהלוחות כבר מודבקים , לאחרונה ראיתי שאלכס המליץ על חברת "וירן" ולא "אדנים" , אני סומכת על נסיונו והמלצותיו, פלטות אלו מגיעות בגדלים של 122*244 (כמו פלטות הסיבית וה-MDF) אם אינני טועה ואם כן יהיה מי שיתקן אותי, את יכולה לחתוך אותם למידות הרצויות לך בהתאם לתכנון.
בהצלחה 
-
Dganit
- סופר משתמש
-
על ידי Alex Milch » 26 אוקטובר 2008, 11:58
נדמה לי כי ל"וירן" אין פלטות ברוחב 122 ס"מ,אלא יבוא, בלי נדר,
מה שיש זה 30, 40, 63 ו-80, בעובי 18 ו-28 או 26 מ"מ. יכול להיות שיש גם 40 מ"מ, מזמן לא הזדקקתי לכזה.
בשנתיים האחרונות אני אכן מאכזב ביותר מ"אדנים" ש-18 שנה עבדתי איתם.
-

Alex Milch
- סופר משתמש
-
-
על ידי malden » 26 אוקטובר 2008, 12:56
תודה רבה לדגנית ולסנדור. נתתם לי חומר למחשבה ואני אבדוק את נושא המידות בתקווה שאמצא עץ אורן מתאים למידות בהם אני מעוניינת. כפי שציינתי שידת הטיפולים תצא לבטח יותר יפה כשהיא עשויה עץ אורן ולא MDF.
תודה שוב. אשלח תמונה לפורום כאשר אסיים השידה.
ביי בינתיים ושוב תודה
-
malden
-
חזור אל נגרות
מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: Bing [Bot] ו־8 אורחים
|