חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

יעוץ בעניני פרגולה

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

יעוץ בעניני פרגולה

הודעהעל ידי חובב צפוני » 26 מאי 2017, 11:55

היי
אני מתכנן לבנות פרגולה בחצר, אחרי התלבטויות רבות החלטתי ללכת על הפרויקט לבד למרות האתגר ההנדסי.
ההבנה שלי היא שאוכל לעמוד במשימה, ובעזרת כמה ידיים עובדות נוכל להרים את העניין.
כיון שאני אוהב להיות מתוכנן - יש לי עדיין כמה פרטים שחסרים לי ואשמח לקבל עצה מאנשים בפורום שמתעסקים בתחום או שכבר עשו פרויקט דומה.

הרעיון הוא לפרגולה גושנית, גודל השטח המיועד הוא בערך 5X5 מטרים. גובה הפרגולה כ 3 מטר.
הפרגולה צריכה לשמש גם כסוכה בחג הסוכות ולכן יש כמה מגבלות הלכתיות שצריך לחשוב עליהן. הרעיון הבסיסי הוא לשני עמודים עם קורה ראשית על גביהם (כרגע ההנחה היא שהעמודים והקורה 20X20)
מהקיר יצאו 6 קורות של 15X15 בתוך תושבות U לכיון הקורה הראשית. ראיתי עבודות של מקצעונים שעושים פינויים בעמודים ובקורות כך שהם מתיישבים האחד על השני כמו לגו, זה באמת מרשים, אך מצריך ציוד שאין לי ומעלה מאוד את רמת המורכבות. בנוסף זה עלול להלחיש את חוזק העצים במידה ולא מדייקים. הכיוון שלי כרגע הוא לעשות את העבודה בלי פינויים.
להלן כמה שאלות שאני מלבט לגביהם ואשמח לעצה:
1 - האם את החיבור של הקורה הראשית לעמודים (ליצירת ה-ח) אפשר לעשות רק עם ברגים (כמובן מיוחדים של פרגולה - באורך 30 סמ") או שיש צורך לשים גם פרזול? הייתי שמח להמנע מפרזול כיון שזה לא אסטטי.. אותה השאלה לגבי החיבור של הקורות מהקיר אל ה- ח ..
2 - התושבות של העמודים מגיעות בשתי צורות - U פשוט או כזה שרצת מרים את העמוד באוויר (למניעת מגע עם מים) - האם זה יכול להחזיק את המשקל של עמוד 20X20? האם יש רעיון אחר למניעת חדירת מים?
3 - מצאתי מחסן עצים בירכא שאני עובד איתו שנתן לי מחיר טוב על כל העצים כולל צביעה. האם יש איזה חומר מיוחד שמורחים על עצים לפרגולה על מנת שישמרו מפגעי מזג האוויר לאורך שנים? משהו שכדאי לי לוודא שהוא שם?
4 - את ההצללה אני מתכנן לעשות עם לייסטים - מתלבט בין 5X5 ל 2X5 - האם יש איזו המלצה? אני תוהה מה יתאים יותר למראה הגושני...
5 - ועכשיו לצד ההלכתי - על מנת שהפרגולה תוכל לשמש כסוכה כשירה, ההצללה צריכה להיות משוחררת (כלומר אין אפשרות להבריג את הלייסטים לפרגולה). התכנון שלי הוא להניח כמה לייסטים מוברגים (נניח כל 80 סמ") שזה לא בעיה ובינהם לפזר את הלייסטים. מעל כל זה לשים סנטף, ומעליו שני לייסטים לחיזוק. כל המבנה הזה של הסנטף והחיזוק יהיה פריק ויוכל לרדת בחג הסוכות. כדי שזה יחזיק מעמד, אני מתכנן לשים מסגרת מעל החלק הגושני שבתוכה יישבו הלייסטים. המסגרת עצמה תהייה מעצים 5X5. האפשות השניה היא להשתמש בבסיס מיוחד ללייסטים שמעמיד אותם בזווית, כך הם לא יזוזו ויהיה קל יותר להעמיד אותם בצורה שווה. האם יש למישהו ניסיון עם זה?
6 - כמובן שאני צריך לעשות חריצים בעצים על מנת להשחיל הכנה לתאורה (בשלוש מהקורות הראשיות). אני צריך רוטר בשביל זה, הזדמנות טובה לרכוש אחד...
7 - קיבלתי פידבק מכמה אנשים שעמודים של 20X20 זה ממש גדול וכדאי לעבור ל 15X15 לכל הפרגולה. יש מצב שאני אעשה את זה, מתלבט מה יותר יפה. בדוגמא שראיתי היה 20X20.
8 - אני מניח שיפוע של 3 מעלות על מנת לתת למים לזרום. האם זה נכון?
9 - יש לי אפשרות להוריד את כמות העצים ולקחת 5 קורות במקום 6, כך הרווח בין קורה לקורה יהיה 110סמ" במקום 85סמ". מה מומלץ?

מקווה שזה לא יותר מדי שאלות, אשמח לשמוע עצה גם אם זה רק על אחת מהן. אני מצרף תמונה של פרגולה שהיא הבסיס בשבילי - כמובן שהיא הרבה יותר מקצועית ממה שאוכל להגיע (המון פינויים מדוייקים) אבל היא נותנת את הרעיון הבסיסי..(עמודים של 20X20)
קבצים מצורפים
image.png
חובב צפוני
סופר משתמש

Re: יעוץ בעניני פרגולה

הודעהעל ידי Alex Milch » 26 מאי 2017, 14:25

ברצונך לבנות מיבנה עץ בעל מימדים לא מבוטלים. אתה מציב תנאים של שיטות בניה וחיבור בלי לדעת את השפעתם.
אפרים קישון ז"ל כתב בין היתר על "פרטצ'יה אהובתי" ששם הוא מזכיר שיטות עבודה של בעלי מיקצוע כגון: אם צריך לבנות עם ארבע רגלים, אז שלוש יספיקו, זה יחזיק. אם צריך לרתך משהוא, אפשר להדביק, זה יחזיק. זה חלק מאד קטן מן התופעות של התיחסות בעלי מיקצוע לתחום עיסוקם.
כיוון שבארץ יש צורך ברשיון עבודה רק בתחום החשמל, כך גם איכותם ואחראיותם של חלק מבעלי המיקצוע השונים. לפי-כך, אל לך לקחת דוגמא באופן אוטומטי מעבודות של בעלי מיקצוע.
עם תום משא ההפחדות (לא באמת, רק רצון לעורר תשומת לב!), אתה מתכוון להושיב אנשים מתחת למיבנה, להבטיח את בטחון חייהם ואתה מבקש עצות מחובבי נגרות שיתכן וחלקם בנו פרגולה זהה/דומה/שונה ללא בסיס של ידע הנדסי. יש נטיה להשתמש בחומרים בעלי מידות חתך מופרזות לרוב עם כיסוי של "שייראה גס". יש מיקרים של שימוש מופרז בברגים לצורך חיבורי חלקים, יש מיקרים שזה דוקא יחליש את החיבור.

לסיכום, אני מליץ/מציע לך קח יעוץ מקונסטרוקטור (נכון, זה יעלה כסף) שבמסגרת חישובי חוזק המיבנה שיעשה, מתפקידו לחשב את מידות החתך של הרכיבים השונים, שיטות החיבור והעיקר לודא שהביצוע בהתאם להנחיותיו. זאת אחראיותו!

על אף הרשום מעלה, אתה בהחלט תוכל לבצע את הבניה בעצמך.
בהצלחה!
Alex the Cheesepenter
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי Se7eN » 26 מאי 2017, 18:33

מכיוון שלא בניתי מעולם פרגולה, אלא רק רצפות אבל זה היה לפי תכנון של מהנדס, אני לא אוכל לייעץ לך בנושא.

מה שכן, שתי הערות קטנטנות:
1. לגבי פינויים (מהסוג שציינת) - זה לא דורש שום דבר מעבר לזויתן, מסור יד ומפסלת. אם הם מאיכות טובה ומושחזים זה גם לא יקח הרבה זמן.
2. לגבי הנושא ההלכתי של הלייסטים - הצעה: אני בדיוק בפרוייקט של בניית מיטות, ועכשיו לקראת אפשרות שבסיס המיטה יהיה בסגנון של איקאה: כלומר לייסטים שמחוברים ביניהם עם אריג, כך שאפשר לגלגל אותם וכשהם פרושים, מספיק לקבע את הראשון והאחרון ואז הכל מתקבע. מעין תריס. במקרה שלך אולי צריך לקבע עוד כמה, אבל זה יכול להיות פתרון שיעזור. אם הם קצת יזוזו, אפשר לשים דיבל עץ (זו רק אחיזה, לא ממש קיבוע).

תמונה
Se7eN
מנהל פורום

הודעהעל ידי חובב צפוני » 27 מאי 2017, 22:25

אלכס
כיון שאני מאוד זהיר, אני אכן מתכנן להתיעץ עם קונסטרוקטור.
לאחר יעוץ עם כמה בעלי מקצוע בתחום, כולם הגיעו לאותה תוכנית בסוף, הבנתי שכנראה לא יהיה הבדל אם אני אעשה אותה בעצמי או שאתן למישהו מהם שישלח אלי פועל לעשות את זה...
בכל מקרה, אזהרותיך ברורות (ואף קראתי אותן בפוסט אחר בנושא פרגולות בפורום הזה - אין ספק שאתה עקבי..).
על מנת להגביר את הבנתי, ולהינות מנסיון של אחרים, אשמח לשמוע למידות של חברים אחרים שכן בנו פרגולה או משהו דומה ויכולים לשתף בפרטים הטכניים של העבודה.
אני מאמין שזו הדרך הבטוחה להמנע מתקלות, מחשבה טובה לפני העבודה חוסכת הרבה אחרי.. במיוחד שראיתי שיש בפורום הזה אנשים שבניית פרגולות היא המקצוע שלהם ואולי מתחשק להם לשתף בכמה טיפים.

לגבי האפשרות של חיבור סטייל איקיאה - זה אכן רעיון נחמד, אבדוק את הענין. תודה
אשמח לעצות נוספות, גם תשובות לחלק מהשאלות יתקבלו בברכה.
חובב צפוני
סופר משתמש

הודעהעל ידי NirS » 28 מאי 2017, 09:24

אומנם בניית פרגולות זה לא המקצוע שלי, אבל עכשיו סיימתי לבנות את השלד של הפרגולה בבית שלי (מצורפות תמונות).
כמו תמיד בניה קלה מצריכה תכנון טוב, תבין קודם מה אתה רוצה (או להיות יותר ריאלי, מה האישה רוצה) ואז תחשוב איך לממש את זה.
אני אנסה לענות על חלק מהשאלות, תרגיש חופשי לפנות אליי בפרטי אם אתה צריך יותר הסברים.

לגבי ה"פינויים"- בעיקרון כדי לחבר בין הקורות השתמשתי במסור עגול לכירסום, ואז באמצעות מקדח של 19 מ"מ קדחתי מלמעלה 40 ס"מ (באמצעות מקדח מיוחד) והכנסתי מוט של עץ בוק בקוטר המתאים. לווידוא חיזוק שמתי עוד שני ברגי 20 ס"מ.

1. אין צורך בפרזול אם אתה תעשה את מה שתארתי מקודם
2. את העמודי 20X20 אצלי מחזיקה תושבת U, שיושבת בתוך יציקת בטון עם קוצים ליסודות הקשר של הבית. התושבות האלו אמורות להחזיק לא רק את משקל הקורות, אלא גם את משקל הפרגולה.
3. אני שמתי Flood, היישום נוח ומביקורות שקראתי הוא טוב.
6. חריצים לא חייבים לעשות עם רוטר, באמצעות המסור העגול חרצתי תעלה שמתאימה למעבר כבל חשמל.
7.אתה חייב להתאים את גודל הקורות לגודל המפתח. כלל האבצע שאני מכיר עד שלוש מטר 15X15 מספיק, עד חמש-שש מטר 20X20.
8. למה לא שיפוע יותר חד? שלוש מעלות נשמע לי שטוח מידי.
קבצים מצורפים
IMG_0447.JPG
IMG_0446.JPG
IMG_0418.JPG
NirS
סופר משתמש

הודעהעל ידי omrimiller » 28 מאי 2017, 10:05

כתבתי לך תשובה ארוכה כמו מגילת העצמאות ואז הכל נמחק לי.
אשמח לענות על שאלותיך בנייד 0547639440 - יש לי הרבה ניסיון בתחום. ואין לי זמן יותר לכתוב
לגבי הסוכה - יש אלמנט ייעודי לזה, זה תושבת מחורצת ללייסטים באלכסון שניתן לפרק אותם ולהרכיב ללא ברגים או מסמרים. זה במיוחד לצורך סוכה. ראה תמונה מצורפת
קבצים מצורפים
סרגליי.jpg
(5.42 KiB) הורד 130 פעמים
omrimiller
סופר משתמש

הודעהעל ידי הרואה » 28 מאי 2017, 10:31

חובב צפוני כתב:היי
אני מתכנן לבנות פרגולה בחצר, אחרי התלבטויות רבות החלטתי ללכת על הפרויקט לבד למרות האתגר ההנדסי.
ההבנה שלי היא שאוכל לעמוד במשימה, ובעזרת כמה ידיים עובדות נוכל להרים את העניין.
כיון שאני אוהב להיות מתוכנן - יש לי עדיין כמה פרטים שחסרים לי ואשמח לקבל עצה מאנשים בפורום שמתעסקים בתחום או שכבר עשו פרויקט דומה.

הרעיון הוא לפרגולה גושנית, גודל השטח המיועד הוא בערך 5X5 מטרים. גובה הפרגולה כ 3 מטר.
הפרגולה צריכה לשמש גם כסוכה בחג הסוכות ולכן יש כמה מגבלות הלכתיות שצריך לחשוב עליהן. הרעיון הבסיסי הוא לשני עמודים עם קורה ראשית על גביהם (כרגע ההנחה היא שהעמודים והקורה 20X20)
מהקיר יצאו 6 קורות של 15X15 בתוך תושבות U לכיון הקורה הראשית. ראיתי עבודות של מקצעונים שעושים פינויים בעמודים ובקורות כך שהם מתיישבים האחד על השני כמו לגו, זה באמת מרשים, אך מצריך ציוד שאין לי ומעלה מאוד את רמת המורכבות. בנוסף זה עלול להלחיש את חוזק העצים במידה ולא מדייקים. הכיוון שלי כרגע הוא לעשות את העבודה בלי פינויים.
להלן כמה שאלות שאני מלבט לגביהם ואשמח לעצה:
1 - האם את החיבור של הקורה הראשית לעמודים (ליצירת ה-ח) אפשר לעשות רק עם ברגים (כמובן מיוחדים של פרגולה - באורך 30 סמ") או שיש צורך לשים גם פרזול? הייתי שמח להמנע מפרזול כיון שזה לא אסטטי.. אותה השאלה לגבי החיבור של הקורות מהקיר אל ה- ח ..
2 - התושבות של העמודים מגיעות בשתי צורות - U פשוט או כזה שרצת מרים את העמוד באוויר (למניעת מגע עם מים) - האם זה יכול להחזיק את המשקל של עמוד 20X20? האם יש רעיון אחר למניעת חדירת מים?
3 - מצאתי מחסן עצים בירכא שאני עובד איתו שנתן לי מחיר טוב על כל העצים כולל צביעה. האם יש איזה חומר מיוחד שמורחים על עצים לפרגולה על מנת שישמרו מפגעי מזג האוויר לאורך שנים? משהו שכדאי לי לוודא שהוא שם?
4 - את ההצללה אני מתכנן לעשות עם לייסטים - מתלבט בין 5X5 ל 2X5 - האם יש איזו המלצה? אני תוהה מה יתאים יותר למראה הגושני...
5 - ועכשיו לצד ההלכתי - על מנת שהפרגולה תוכל לשמש כסוכה כשירה, ההצללה צריכה להיות משוחררת (כלומר אין אפשרות להבריג את הלייסטים לפרגולה). התכנון שלי הוא להניח כמה לייסטים מוברגים (נניח כל 80 סמ") שזה לא בעיה ובינהם לפזר את הלייסטים. מעל כל זה לשים סנטף, ומעליו שני לייסטים לחיזוק. כל המבנה הזה של הסנטף והחיזוק יהיה פריק ויוכל לרדת בחג הסוכות. כדי שזה יחזיק מעמד, אני מתכנן לשים מסגרת מעל החלק הגושני שבתוכה יישבו הלייסטים. המסגרת עצמה תהייה מעצים 5X5. האפשות השניה היא להשתמש בבסיס מיוחד ללייסטים שמעמיד אותם בזווית, כך הם לא יזוזו ויהיה קל יותר להעמיד אותם בצורה שווה. האם יש למישהו ניסיון עם זה?
6 - כמובן שאני צריך לעשות חריצים בעצים על מנת להשחיל הכנה לתאורה (בשלוש מהקורות הראשיות). אני צריך רוטר בשביל זה, הזדמנות טובה לרכוש אחד...
7 - קיבלתי פידבק מכמה אנשים שעמודים של 20X20 זה ממש גדול וכדאי לעבור ל 15X15 לכל הפרגולה. יש מצב שאני אעשה את זה, מתלבט מה יותר יפה. בדוגמא שראיתי היה 20X20.
8 - אני מניח שיפוע של 3 מעלות על מנת לתת למים לזרום. האם זה נכון?
9 - יש לי אפשרות להוריד את כמות העצים ולקחת 5 קורות במקום 6, כך הרווח בין קורה לקורה יהיה 110סמ" במקום 85סמ". מה מומלץ?

מקווה שזה לא יותר מדי שאלות, אשמח לשמוע עצה גם אם זה רק על אחת מהן. אני מצרף תמונה של פרגולה שהיא הבסיס בשבילי - כמובן שהיא הרבה יותר מקצועית ממה שאוכל להגיע (המון פינויים מדוייקים) אבל היא נותנת את הרעיון הבסיסי..(עמודים של 20X20)

בניתי הרבה פרגולות, אין לי עכשיו זמן אז אענה לך בקצרה מה שועלה לי עכשיו בראש.
1 מאד ממליץ להרכיב את הקורה הראשית שתכנס בתוך העמודים
3 צבע פלוד ע"פ ההוראות
4 5 יש פרופיל קנוי עם חריצים בדיוק לליסטים של 2*5 שיושבים בתוכו באלכסון בלי צורך בחיבור נוסף
6 5*15 מספיק מבחינת חוזק (כמובן תקבל אישור ממהנדס מוסמך).
8 אני הייתי עושה שיפוע קצת יותר גדול
9 אני הייתי משאיר 6 קורות, פחות סיכוי שהלייסטים יתעוותו.
בהצלחה
הרואה
סופר משתמש

הודעהעל ידי sirabs » 28 מאי 2017, 21:07

יש כמה דברים שאכתוב כאן, אם תרצה עוד יעוץ בכלל וספציפית על ענין הכשרות לסוכות
אשמח לייעץ לך- בניתי כבר כמה פרגולות מותאמות לסוכות כולל קירוי לגשם.
אגב בתמונה שצירפת זה נראה עמודים של 30\30 בכלל.

אני לא מסכים שכדאי לך לעבור ל15\15 לכל הפרגולה, לא מבחינת חוזק, פשוט אסטתית יותר יפה שיש כמה חתכים בעיני
גם לגבי הקורה הראשית אותו עניין, הייתי בוחר קורה מלבנית דווקא (לדוגמא- 15\25) ומבצע מגרעות בעמודים
(ניתן להזמין מעץ ועצה ומטרילוג ובטח מעוד מחסנים מגרעות מוכנות בעמודים).
85 ס"מ זה מפתח מצוין להצללה בעובי 2 ס"מ, לא כדאי להגדיל מפתח.
לגבי לקבל את העץ צבוע, ועוד ממחסן בירכא, הייתי בודק את העניין-
אתה עלול לקבל עץ עם מריחות לא יפות, נזילות צבע שבלתי אפשרי כמעט לתקן, וכמובן, את החומר
הזול והזמין ביותר בשבילם. אמנם זה הרבה צביעה אבל אולי כדאי לך לכל הפחות לפקח על העניין...
שוב, אם תרצה ייעוץ תתקשר- 0506923763, אלחנן
sirabs
סופר משתמש

הודעהעל ידי חובב צפוני » 29 מאי 2017, 08:24

תודה על התגובות המצוינות, אני בהחלט הולך לנצל את ההזמנה להתקשר בפרטי...
למרות זאת, אני מאמין שהפוסט הזה יהיה מועיל לדורות הבאים (אין הרבה פררטים טכניים עמוקים באינטרנט בנושא), לכן אשאל עוד כמה שאלות.

לגבי העצה של NIR - מאיפה השגת את המוט של הבוק? האם הכנסת כזה בכל צומת מפגש בין עצים? מה החוזק של דבר כזה?
אלחנן - תודה על העצה, אם אני לוקח עמודים של 20X20 וקורה של 15X25, הפינוי יביא אותי לשוליים של ~2.5 סמ" - האם זה לא מעט מדי? אני חושש שזה יהיה שביר..מצד שני אם אני עובר לעמודים גדולים יותר זה נראה לי מגושם מדי וגם כבד לתפעול.. אם אני עובר לקורה צרה יותר זה עלול להיות חלש מדי...

NIR - האם יש לך תמונת תקריב של הפינויים שעשית בחיבור בין הקורות ההקפיות? מה העומק של הפינוים שעשית ?
לגבי התושבות U לעמודים - אין אצלי הכנה עם יציקה לקורות של הבית, זה יהיה פשוט ג'מבואים ברצפה. כבר העליתי את השאלה הזו לקונסטרוקטור שלי, טרם קיבלתי תשובה...
חובב צפוני
סופר משתמש

הודעהעל ידי sirabs » 30 מאי 2017, 09:12

2.5 זה לא שביר מדי
אבל אם אתה חושש אפשר גם קורה רוחב 10- גובה 20 או 25 לבחירתך... ואז מתקבלים צדדי מגרעת בעובי 5.
מצרף לך תמונה להמחשת הפרופורציות
קבצים מצורפים
DSC03556.jpg
עמודים 20\20, ראשית 15\25, אגדים 7\15
sirabs
סופר משתמש

הבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־4 אורחים