חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

ברוכים הנמצאים (ושאלה על פקקי עץ)

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

ברוכים הנמצאים (ושאלה על פקקי עץ)

הודעהעל ידי yuvalavi » 04 מרץ 2014, 00:26

שלום, כיף להצטרף. יש לי שאלות שבטח תוכלו לעזור לי בהן:
אני בונה שולחן פשוט לגינה ועובד עם הוראות של אתר homeaid.
ברוב החיבורים בשולחן אומרים לקדוח חורי הכנה של 4 מ"מ ולהרחיב אותם בחלק העליון ל6 מ"מ ואחרי זה בגימורים לסגור עם פקקים.
השאלות הן: האם יש מקדח שבעזרתו ניתן "לנסר" פקקי עץ בקוטר 6מ"מ - מצאתי בחיפושים באינטרנט ובחנויות רק של 8 מ"מ ומעלה. אם יש אז של איזה חברה? איפה קונים?
שאלה שנייה: אם חורי ההכנה הם של 4 מ"מ משמע שהברגים צריכים להיות רחבים יותר כלומר 5 מ"מ, האם אני צודק? ע"פ התוכניות באתר גם חורי ההכנה וגם הברגים באותו קוטר - 4 מ"מ. זו נראה לי טעות.

תודה על העזרה ומתנצל אם השאלות חובבניות מדי..
yuvalavi

Re: ברוכים הנמצאים (ושאלה על פקקי עץ)

הודעהעל ידי Gre » 04 מרץ 2014, 01:58

אתה מתכוון לכאלה?
http://www.ebay.co.uk/itm/390756654123? ... EBIDX%3AIT
כפי שניתן לנחש, יש באיביי :)

ואפשר למצוא גם בארץ, אבל לא ראיתי אופציות זולות (חיפשתי רק ברשת בזמנו...)
סמל אישי של המשתמש
Gre
סופר משתמש

הודעהעל ידי Eliyahoo » 04 מרץ 2014, 11:08

שלום וברוך הבא,

אענה על השאלה השניה.

אם אתה מצמיד קורה לקורה אחרת על ידי בורג, החור המקדים בקורה החיצונית צריך להיות גדול מקוטר הבורג.
כן, קראת נכון.
הבורג צריך להחליק דרך הקורה הראשונה בלי צורך בהברגה כלל כאשר מה שמצמיד את הקורה החיצונית הוא הראש של הבורג.

עדיף לקדוח חור מקדים גם בקורה הפנימית והוא צריך להיות מין הסתם קטן מקוטר הבורג. את זה עושים על מנת להמנע ממצב שבו הבורג מבקע את העץ. זאת תופעה שלרוב קורת בעצים קשים או כשמבריגים בורג רחב בקצה של קורה.

יש סרטון בyoutube שמסביר את זה ויזואלית, אני אנסה למצוא לך אותו.
סמל אישי של המשתמש
Eliyahoo
מנהל פורום

הודעהעל ידי yuvalavi » 04 מרץ 2014, 15:00

תודה לכם על העזרה.
אני אוסיף ואשאל, באילו מקרים (מלבד מה שהזכרת) נקדח חורי הכנה קטנים מקוטר הבורג? אם לא בחיבור קורות אז מתי?
אני מצליח לחשוב רק על הברגת מסילות..
yuvalavi

הודעהעל ידי Alex Milch » 04 מרץ 2014, 16:09

דין עץ כדין מתכת! אליהו הסביר לך מצוין!
כאשר מחברים/מהדקים שני חלקים באמצעות בורג, בחלק שמהדקים ובסופו של דבר יפגוש את ראש הבורג, תמיד קודחים חור בקוטר שמאפשר מעבר חופשי של גוף הבורג.

בהרכבה של מסילות ניתן לקדוח חור מוביל בגוף שאליו תחובר המסילה בקוטר של שורש התבריג ואף קטן יותר אם העץ מסוג רך.
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי sirabs » 04 מרץ 2014, 16:10

לגבי הפקקים:
אתה יכול לקנות "דיבל" ארוך מעץ ולנסר אותו לחתיכות קטנות,
כאן בירושלים זה קיים בכל חנות פרזול כמעט.
אופציה אחרת היא לקנות את זה כבר חתוך בשקית- זה בדר"כ משמש
להחזקת מדפים אבל יכול לשמש אותך כאן.
אופציה נוספת היא לקדוח את החור גדול יותר- 8 מ"מ ולמלא אותו
בדיבל שכן מצאת. אתה לא חייב להיצמד לפרט הזה בתכנית שלהם..
sirabs
סופר משתמש

הודעהעל ידי moshik » 04 מרץ 2014, 17:04

פקקי עץ ברהיט חוץ הם מיותרים לטעמי
הם גם לא יחזיקו מעמד
סמל אישי של המשתמש
moshik
מנהל פורום

הודעהעל ידי OrenA » 04 מרץ 2014, 17:07

אנסה לסכם את שנאמר ולהרחיב מעט בעניין קדיחת חור מקדים לבורג בעץ.

ראשית, הבט בתמונה שצירפתי. החור המקדים מחולק לשלושה חלקים:
1. Counter Sink - כדי שראש הבורג יישב באותו מישור של המשטח אליו הבורג ניצב (או מתחתיו), היינו לא יבלוט מעל פני השטח.
2. Shank Hole - מטרתו לאפשר תנועה חופשית של הבורג כדי לקבל הידוק של שני החומרים אותם הבורג מחבר.
3. Pilot Hole - מונע פיצול של העץ ובד"כ החיבור הנוצר הינו חזק יותר (אם החור נקדח כהלכה), מפני שהבורג יכול לייצר לעצמו הברזה מלאה ורציפה, במקום שיאלץ לדחוס את סיבי העץ לצדדים על מנת ליצור מקום לכל קוטרו לעבור.

יש לציין שבעץ קשה יש לקדוח Pilot Hole בקוטר מעט גבוה יותר מאשר בעץ רך.
הייתי שמח לתת לך מספרים מדויקים לכל המקרים, אבל בחיפוש מהיר הצלחתי לאתר רק טבלה ביחידות US (Inch):

http://www.ou.edu/aoi/images/Wood%20Screw%20Drill%20Sizes.pdf

אם תמיר למ"מ (הכפל ב - 25.4), תקבל מידות מטריות שאינן מתאימות בדיוק לקטרי ברגי סיבית הזמינים בארץ, אבל תוכל למצוא משהו קרוב ולהסיק מכך (גם לא תמצא מקדחים בדיוק בגדלים האמריקאים המצוינים שם - פשוט השתמש בדבר הכי קרוב שניתן להשיג).

אגב, איתרתי שם טעות דפוס: עבור בורג במידה 14 (הכי קרוב לבורג סיבית M6), עץ רך, ביט ישר, מופיע 5/62 במקום 5/32.

בהצלחה!
קבצים מצורפים
Wood Screw Pilot Hole.jpg
קדיחת חור מקדים לבורג
OrenA
סופר משתמש

הודעהעל ידי shwekwek » 09 מרץ 2014, 14:35

אולי זו ההזדמנות לשאול.
היה לי ויכוח על זה בחנות של גגנים, שם גם המוכר, וגם שני אנשי פרגולות ותיקים צחקו עליי כטענתי שצריך לקדוח חור מקדים בחיבור קורות של עץ אורן.
הסתבר לי ש(לטענתם) אף גגן לא טורח לקדוח חור מקדים באורן בבניית פרגולות / גגות / קונסטרוקציית אורן, אלא פשוט עובדים חזק עם מברגת אימפקט ויאללה הביתה. הייתי מעוניין לאמת זאת עם נסיונם של חברי הפורום
תודה
אליסף
shwekwek
סופר משתמש

הודעהעל ידי OrenA » 09 מרץ 2014, 16:35

שלום אליסף,

לפני כמה שנים בניתי לבני בית מעץ, כאשר אין עץ הצומח בחצר, אלא הבית כולו בנוי מכקו"ב של עץ אורן, מוטות הברגה, פרזולים של דקים/פרגולות ולמעלה מאלף ברגים. המבנה כולל, בין היתר, דק תחתון ודק עליון, כך שהעקרונות דומים לבניית דק ופרגולות.
כמו כן, בניתי שולחן מסיבי למסור הגרונג שלי, שברובו בנוי מעץ אורן מלא.

לגבי ה - Shank Hole, גם בלעדיו החיבור יהיה הדוק במקרים הבאים:
1. אם שני החומרים מוצמדים היטב (ע"י מלחץ, לדוגמא).
2. אם לבורג יש הברגה חלקית באורך כזה שהקנה שלו יוכל לנוע באופן חופשי בקורה החיצונית.

לגבי ה - Pilot Hole, כפי שציינתי, ממה שקראתי וראיתי ברשת, הוא דווקא נותן חיבור חזק יותר מאשר היעדר קדיחה מקדימה.

ובאופן כללי:

1. אכן, מברגת אימפקט ברמה טובה מאפשרת לעבוד ללא קדיחה מוקדמת בעץ אורן (בקורה עבה מספיק כדי שהעץ לא יתפצל).
2. כידוע לכולנו, הקו המנחה את רוב אנשי המקצוע (ולדעתי רבים מ"אנשי המקצוע" בארץ מקצועיים פחות מחברים רבים בפורום הזה, המוגדרים כ"חובבים") הינו מינימום זמן והשקעה - עושים את המינימום הנדרש לסיום העבודה, מקבלים את התשלום וממשיכים ללקוח הבא.
3. קדיחה מוקדמת הינה הדבר הנכון לעשות, אבל גם בלעדיה, כנראה שהחיבור יהיה "מספיק טוב" (ככל שהלקוח יראה וידע) ברוב המקרים.
4. במקרים מסוימים זה לא מעשי לבצע קדיחה מוקדמת חלקית או בכלל, לדוגמא כאשר מחברים קורות בעובי הגדול פי כמה וכמה מאורך המקדחים שניתן להשיג בקוטר הנדרש.
5. אני אישית מקפיד על קדיחה מוקדמת בכל מקרה בו היא אפשרית. לדעתי זה הגיוני מבחינה פיזיקלית ואני מרוצה מהתוצאות.

לסיכום, זה עוד מקרה של רצוי (קדיחה מוקדמת) ומצוי (הפרקטיקה של "אנשי המקצוע").
OrenA
סופר משתמש

הבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־12 אורחים