|
|
חובבי נגרות ואומנות העץ
ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל
|
|
מידע, טיפים וטריקים, וכל מה שמסביב: מחרטות, כלים והשימוש הנכון בהם. איך מוציאים את היצירה מתוך גוש העץ? באילו כלים להשתמש ועוד?
על ידי shwekwek » 08 פברואר 2013, 01:59
מתנצל מראש אם זה לא ממש הנושא של הפורום, חשבתי לשתף, אולי תמצאו בזה עניין.
דוד שלי הוא איש יקר. פרופסור לפיזיקה בגמלאות (מתקרב לגיל 90), שתרם רבות בתחום המדע בישראל. בין השאר הוא היה שנים רבות מאוד בכור והיה פעיל במחקר ובפיתוח, מהמתקדמים מסוגו בעולם (שנות ה-60). כתחביב הוא בין השאר ניסח משפט מתמטי לתכנון המומלץ לסידור המושבים באולם קולנוע, כדי שכולם יוכלו לראות באופן מיטבי. הוא גם תכנן צורה חדשנית של רמקולים עגולים מושלמים תלת מימדיים חדשניים לתקופתו, ואפילו להיום. מלבד זאת הוא גם בעל ידי זהב, מכונאי מחונן וממציא יצירתי. את מנוע הסיטרואן דה שבו שלו, וגם את שאר המערכות, הוא פירק לבד לגורמים בסלון הבית כדי ללמוד את המערכות על בוריים (מתועד בתמונות). בין השאר הוא המציא ובנה מודל מתכת של פח זבל שנפתח בלחיצת רגל, שנים רבות לפני שהמוצר יצא לשוק. המציא את הסנדל החבלני שבשימוש עד היום במעבר שדה מוקשים, ועוד ועוד. ולמה אני מספר לכם את כל זה? בשנת 1959 הוא רכש מחרטה קומפקטית, מסוג Emco standard mk. 1, תוצרת אוסטריה, ובלי ממש אישור מרעייתו הוא דחק אותה בין הסלון למרפסת, ואיתה הוא השתעשע בשעות הפנאי. היום הוא העניק לי את המחרטה הזאת במתנה, על כל חלקיה, עקב חוסר שימוש. במצב מצויין, שמורה מאוד ופעילה. כרגע היא מונחת אחר כבוד בסדנתי, מחכה בסבלנות לשולחן. יש לה אפשרות מובנית להעביר את המנוע למצב אנכי ולהשתמש בה ככרסום. יש לה גלגלי שיניים רבים (שטרם לקחתי) שמאפשרים ליצור הברגות והברזות בכל סטנדרט קיים (עם טבלאות מסובכות). ומעל הכל - היא יפה. ממש יפה. מושפעת לדעתי מסגנון הסטרים-ליין, למי שבעניין. שימו לב למשל לגלגלים ולידיות המסובבות אותם. פנטסטי. קשה למצוא עיצוב מכונות היום עם כל כך הרבה רגש.
חשבתי שהתמונות והסיפור יענינו חלק מכם, שיודעים להעריך מכונות איכותיות לא פחות מלהעריך אנשים איכותיים...
לעצם העניין: אין לי הרבה ידע ונסיון במחרטות שכאלה, וברור לי שאני לא אדע להפיק 10% מהיכולות האמיתיות שלה. אני אשתמש בה למשימות בסיסיות ביותר בהתחלה, עד שאצבור נסיון וידע.
שאלת תם: האם יש מניעה להשתמש בה לחריטת צורנית של עץ?
כאן אפשר לראות מידע על המכונה - המידע היחיד שמצאתי באינטרנט בנושא, מכיל שרטוטים מדהימים, כמו שעשו פעם...
http://www.lathes.co.uk/emco/page14.html
ואם מישהו מתעניין, עוד משהו מרתק שדוד שלי בנה, מתוך הבלוג הישן שלי:
http://israblog.nana10.co.il/blogread.a ... de=8805461
תודה
- קבצים מצורפים
-

-

-

-
shwekwek
- סופר משתמש
-
על ידי Moshe Eshel » 08 פברואר 2013, 08:28
אז ככה, אומנם אנחנו פורום עץ ומהמחרטה היא כמובן למתכת, אבל היו כאן כבר כמה כאלה בפורום, ובאופן עקרוני אנחנו מתייחסים לכך בסלחנות מהולה בקנאה (כי כולנו רוצים לחרוט גם מתכת).
מרשים מאוד הסיפור על דוד שלך, ואיזה כיף לך שקיבלת את המכונה בעודו בחיים, אולי הוא ירצה לבקר אצלך בסדנא ולהציע כמה שיפורים
לשאלתך על שימוש לעץ, אין בעיה עקרונית, אך נראה לי חבל, עם כל השמן והגריז העץ יידבק וכו' - טוב למתכת שתישאר בצד שלה והעץ קצת רחוק משם...
מה גם שהיא מותאמת למתכת עם כל האביזרים, ועל מנת לחרוט עץ תצטרך לפרק ממנה כמה שיותר.
-

Moshe Eshel
- מנהל האתר
-
-
על ידי shwekwek » 08 פברואר 2013, 12:01
תודה על התגובה. בזהירות המתבקשת, ביצעתי נסיון ראשון עם המחרטה.
אני חייב להגיד שאני ממש לא מכיר את המכונה הזאת, אבל בעבודה של בערך דקה הצלחתי להפוך שארית של אגוז בחתך 15X15 למוט יפה ומדוייק, עם כמה קטרים. וזה כשאני לא מבין במכונה הזאת עדיין כלום. (בהזמנות אזמין את הדוד שלי להדרכה מעשית מקיפה).
וכאן אני חייב לשאול - וסליחה על הבורות: איך עושים דברים מדוייקים עם מחרטת עץ?
אני צריך לשימושים שונים מוטות בקטרים מדוייקים, לעיתים גם קטרים משתנים, הרבה פעמים גם עם קדיחות מדוייקות במרכז (צינור למשל, שימושי למוט שמחזיק מחוגים של שעון מטוטלת) צירים לאוטומטות, או דברים דומים. כידוע, המוטות שנרכשים בחנויות הם לא מדוייקים כלל, ובדרך כלל מסוגי עצים לא אטרקטיביים מספיק (לא עצים קשים או כהים). למה שאני לא אשדרג את המוצר/פרוייקט שלי (לא משנה מה הוא) עם דיבלים מאיפאה, למשל?
איך עושים דברים כאלה עם מחרטת עץ? זה אפשרי?
בקשר לדאגה הקשורה לגריז וכו' - אני לא מוצא כרגע את העניין כבעייה. מהנסיון הקצר שניסיתי. לא נראה שיש לי תחליף לעבודות המדוייקות במחרטה שכזו - כשאלו הצרכים. אני מפספס כאן משהו?
-
shwekwek
- סופר משתמש
-
על ידי DovZelinger » 08 פברואר 2013, 19:00
אכן, הדור שבנה את הארץ מציף אותי בריגשי הערכה עצומים (גם אבי בן ה 87 הוא מאלה).
-
DovZelinger
- משתמש ותיק
-
על ידי Alex Milch » 09 פברואר 2013, 16:41
אכן סיפור מרגש.
בקשר לשימוש במחרטה, רצוי מאד שתקבל הדרכה מלאה מהדוד. חריטת/כירסום מתכת כרוכה בהמון פרמטרים. חשוב להתיחס לסוג המתכת המעובדת מבחינת מהירות סיבוב העובד, עומק השבב, מהירות קידמה וכו'. אגב, נתונים לגבי זה ניתן למצוא ברשת. ככלל, חריטת מתכת איננה תחביב אלא מיקצוע לכל דבר. לכן, גם לשימוש במחרטה כתחביב חשוב ללמוד עקרונות בסיסיים לפחות.
מאד לא מומלץ להשתמש במחרטת מתכת לחריטת עץ. שני סוגי החריטה שונית במהות. בנוסף, מחרטת מתכת היא בעלת מיכלולים מאד מדויקים שתנועתם מאד מדויקת ושבבי מתכת אינם מפריעים לכך. לחריטת עץ אין צורך במה שמחרטת עץ מספקת, מה גם שהשבבים והאבק הנוצרים בהחלט יכולים להרע את המצב התחזוקתי והתפעולי של המחרטה. האבק (ולפעמים אף שבבים) יתערבבו אם השימון/גירוז של המחרטה ויצליחו לחדור למקומות ששבבי מתכת אינם מגיעים.
כמי שהחל לחרוט בעץ לפני פחות משנה, אני יכול לומר לך כתשובה לשאלתך על הדיוק שניתן להגיע במחרטת/חריטת עץ, זה ענין של תירגול והשגת מיומנות והכל ביד חופשית. לעולם לא ניתן יהיה להגיע בחריטת עץ לדיוקים כמו בחריטת מתכת. ניתן להגיע לרמות/דרגות דיוק שונות גם כפונקציה של סוג/מירקם/קושי העץ.
...שיהיה בהצלחה!
-

Alex Milch
- סופר משתמש
-
-
על ידי umi » 09 פברואר 2013, 19:37
סיפור מאוד מרגש, איזה מזל שיש לך דוד כזה. באשר לדיוק בלעשות מותות או דיבלים: יש איזה שהיא GOUGE עם עוד שם שאני לא זוכר, אבל אחפש. זה לוחית מתכת עם חורים בגדלים שונים שאתה מכניס בין הזנב לחומר שממנו אתה רוצה לעשות דיבלים הלוחית הזאת עושה לך את הדיבל לפי מידה. זה בא במילימטרים וגם אינצים. אני אחש את השם המלא.
-

umi
- סופר משתמש
-
על ידי yd » 09 פברואר 2013, 22:41
הסיפור אכן מרגש ואני שעובד בתור חרט / כרסם חושב שלא כדי לעבוד אם עץ במחרטה מפני שבאמת העץ נכנס למקומות שהמתכת לא מגיעה ואז פתאום המחרטה תתקע ןלא תבין איך זה קרה.
-
yd
- סופר משתמש
-
-
shwekwek
- סופר משתמש
-
על ידי Alex Milch » 10 פברואר 2013, 14:09
מכונות לעיבוד מתכת אינן מתאימות לעיבוד עץ ולהיפך.
חריטת/כירסום חומרים פלסטיים הם כמו מתכת, השבבים לא יכולים להכנס למקומות שבין חלקים נעים וגם אינם מייצרים אבק. אפשר לחרוט פלסטיק עם מחרטת המתכת, עושים את זה גם בתעשיה.
-

Alex Milch
- סופר משתמש
-
-
על ידי GILY » 14 פברואר 2013, 07:01
תמונות יפות
מעוררות בי חשק לחרוט שוב במחרטת מתכת כמו לפני 26 שנים .....
-

GILY
- סופר משתמש
-
חזור אל חריטה, גילוף ופיסול בעץ
מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־2 אורחים
|