שלום רב
אני מחפש מידע על הסוגים הקיימים של מקצועות ידניות. ראיתי שחוץ מנושא הצורה החיצונית שלהן שמתאימה לסוג עבודה מסויימת, קיימת גם חשיבות לזוית הלהב וזויות שונות מתאימות לצרכים שונים. אשמח לשמוע מידע בנושא. תודה.
מקצוע ידני
16 הודעות
• עמוד 1 מתוך 2 • 1, 2
מקצוע ידנישלום רב
אני מחפש מידע על הסוגים הקיימים של מקצועות ידניות. ראיתי שחוץ מנושא הצורה החיצונית שלהן שמתאימה לסוג עבודה מסויימת, קיימת גם חשיבות לזוית הלהב וזויות שונות מתאימות לצרכים שונים. אשמח לשמוע מידע בנושא. תודה.
Re: מקצוע ידניעל רגל אחת:
אחת הדרכים לסווג מקצועות היא לפי איזה צד של הלהב מונח על המקצועה. ללהב, כפי שאתה בוודאי יודע, יש צד אחד שטוח, וצד שבו חתוך שיפוע. בחלק מהמקצועות (לדוגמא בכל ה-Bench planes של Stanley), הלהב מונח כך שהצד בו יש שיפוע מופנה כלפי מטה - מקצועות כאלו נקראות Bevel Down. במקצועות אחרות, לדוגמא ברוב ה-block planes, הצד של השיפוע מופנה כלפי מעלה. מקצועות כאלו נקראות Bevel up. הדבר שהכי משפיע על העבודה עם המקצועה הוא הזוית שנוצרת בין החלק הקדמי של הלהב לבין העץ. ככל שהזוית הזו יותר חדה, הלהב חותך את העץ יותר בקלות, ולכן העבודה יותר קלה והלהב נשחק פחות. מצד שני, ככל שהזוית יותר קהה, הסיכויים שהסיבים יתפצלו ויקרעו יותר קטנים. (רק בעבודה עם כיוון הסיבים - ב-end grain עדיפה זוית חדה) לעצים נוחים, זוית של 45 מעלות נחשבת פשרה מספיק טובה. לעצים קצת יותר בעייתיים צריך זוית יותר קהה (בד"כ 50-60 מעלות), ולחיתוך end grain מומלצת זוית יותר נמוכה (מתחת ל-40 מעלות). במקצועות bevel down הזוית בה פוגע הלהב תלויה רק בזוית שבה הלהב מקובע למקצועה. (זה כמעט נכון - שינוי בהמשך.) מקצועות stanley מקבעים את הלהב ב-45 מעלות. חברות אחרות יכולות לעשות דברים אחרים - לדוגמא Lie Nielsen מוכרת בסיס ללהב שנותן זוית של 50 מעלות, ו-HNT gordon מיצרים מקצועות בזוית 60 מעלות. במקצועות bevel up הזוית בין הלהב לעץ נקבעת על ידי הזוית בה מונח הלהב במקצועה (בדרך כלל 12 או 20 מעלות) והזוית בה מושחז הלהב. להב שמושחז ל-25 מעלות במקצועה שבה הזוית היא 12 מעלות פוגע בעץ בזוית 37 מעלות - טוב ל-end grain. אם באותה מקצועה נשים להב שמושחז ל-50 מעלות נקבל זוית פגיעה של 62 מעלות - שזה טוב לעצים בעיתיים. לכן, ניתן להחזיק מספר להבים, כל אחד מושחז בזוית אחרת, ולהתאים את המקצועה לסוג העבודה באמצעות שימוש בלהב המתאים. זהו יתרונן הגדול של מקצועות bevel up. למקצועות bevel up ישנם גם חסרונות. השניים הבולטים הם שאין back iron, ושההשחזה יותר ארוכה ויותר בעיתית. כמו כל דבר, זה עניין של טעם והתאמה אישית. במקצועות bevel down אפשר לשנות מעט את הזוית על ידי יצירת שיפוע בצד ה"שטוח" של הלהב (מה שנקרא back bevel). כך, שיפוע של 10 מעלות יתן זוית של 55 מעלות במקצועה סטנדרטית. זהו תרגיל למתקדמים בלבד... אני מקווה שזה יצא ברור - אם יש עוד שאלות אשמח להשיב.
מייד למאמרים!יופי. הוסף כמה צילומים - והעבר הכל למדור "מאמרים"
נערך לאחרונה על ידי Yair Feldmann בתאריך 24 אוקטובר 2007, 17:42, נערך פעם אחת בסך הכל.
Re: מקצוע ידניאתר טוב להתחיל ממנו ודרכו להכיר את מקצועות Stanley הוא:
http://www.supertool.com/StanleyBG/stan1.htm אשמח לסייע במידע נוסף.
Re: איך עושים את זה...התאוריה שתקרא פה או במקומות אחרים היא חשובה
אבל למעשה אין לה משמעות אם לא תתנסה בהקצעה של סוגים שונים של עצים בצדדים שונים שלהם. אני מציע לך לרכוש מקצוע מס 4 (אם אין לך יכול להיות שאני יכול לארגן לך משהו) ולהתחיל להקציע וללמוד את כל המשתנים הרלוונטים במקצוע ובעץ. מספר 4 הוא מקצוע טוב להתחיל איתו כי הוא אמור לתת מענה (לא מושלם) כמעט לכל האפשרויות דרך התקלות וההצלחות בהקצעה תוכל להפנים את כל האינפורמציה שיש בנושא הזה (ויש הרבה).
Re: איך עושים את זה...
סתם ככה, בחיי במקרה, נתקלתי במקצוע הבא. אומרים לי שהוא נרכש בשנות ה 40. יש לכם מושג מה הוא יודע לעשות? יכול ליהיות שהוא המקצוע המתאים למתחילים?
מקצוע קומבינטור....מקצוע רב שימושי, עם מספר סכינים שונים שמיועדים למשימות שונות (קומפלט עם החוברת - יכול להפוך באמת לפריט אספנות)
לעניות דעתי לא המקצוע הנכון להתחיל איתו (אני מסכים עם מושיק במקרה הזה, מקצוע מס' 4 זה המקום להתחיל), מכיוון שהוא מאוד מורכב בתפעול שלו ומתחיל יבזבז יותר מדי זמן בלהבין איך לכוון אותו, ויהיו הרבה תקלות בגלל פספוס של איזה כיונון - מה שלא יקרה במקצוע 4 שהוא מאוד פשוט יחסית. מה שכן חשוב להדגיש שמקצוע 4 (דרך אגב מדובר בשיטת קטלוג של חברת סטנלי שהפך למעין סטנדרט בעולם 1-8 גדלים של מקצועות לעבודת משטח ועוד עשרות סוגים לכל מיני דברים אחרים - 78 הידוע, 81 סקרייפר, 191 האח הקטן של 78 לא צריך לחפש יותר מדי הגיון כי אין.... מספור כמעט שרירותי) הוא מקצוע לעבודת הקצעת שטח כללי, ישנם מקצועות ספציפיים יותר (כמו המקצוע שמודגם בוידאו שאלעד העלה לפורום הכלים הידניים) שעושים משימות שונות לחלוטין. לגבי המקצוע הספציפי, בדקתי טיפה, מדובר בחברה ידועה שבדרך כלל ייצרו בשבילה את המקצועות בחברות אחרות (ידועות לא פחות) ושמו עליהם את הלוגו הרלוונטי, נראה כמו עותק של מקצוע מפורסם של סטנלי (מספר 45) - הוא חדש לגמרי... אולי שווה לך לחשוב על למכור אותו לאספנים של כלים, ולקנות בכסף מקצועות קצת פחות יפים אבל שימושיים לא פחות. האם יש לאדם את כל הסכינים המקוריים (ואולי גם את הקופסה המקורית)? יכול להיות קניה מאוד מוצלחת באיחור של 70 שנה המקור: http://www.supertool.com/StanleyBG/stan6.htm וקצת מחירים פוטנציאליים בשביל להרטיב את התיאבון http://www.google.com/products?q=stanle ... ne&show=dd
Re: איך עושים את זה...יש לי שני מקצועות של סטנלי - 12-003 - Bailey®Smoothing Bench Plane ו 12-075 - Bull Nose Rebate Plane.
אני משתמש בהם די בנוחות אבל היה לי ברור שאני מפספס משהו בנוגע ללהבים ולזיוית שלהם. השאלה התעוררה כשקראתי מאמר ובו המחבר ציין שהוא עושה החלקה של פני השטח עם מקצוע בעל זווית להב של 62 מעלות. בכל אופן המידע כאן עזר לי מאד בהבנת העניין. תודה.
Re: איך עושים את זה...מושיק נתן את העיצה הכי רלונטית. ֿ המספר 3 (12-003 הוא המספר החדש של מה שהיה פעם מספר 3) שיש לך דומה מאוד למספר 4 שמושיק ממליץ, ואמורה לתת לך תוצאות מצויינות על כמעט כל העצים איתם תעבוד. אם היא נותנת תוצאה פחות ממשביעת רצון, סביר מאוד שהבעיה היא לא במקצועה אלא במפעיל.
זוית הלהב חשובה, אבל היא חשובה רק עם התחתית של המקצועה ישרה, הלהב מושחז כמו שצריך, מוכנס בעומק הנכון, יושב כמו שצריך והטכניקה נכונה. אם הלהב לא מושחז טוב, הזוית לא תשנה הרבה.אם התחתית של המקצועה קעורה הלהב יקפוץ. בין אם הוא bevel up ובין אם הוא bevel down. אם אתה לא משיג קציעות שקופות, זה עוד מוקדם להתעסק עם זוית הלהב.
16 הודעות
• עמוד 1 מתוך 2 • 1, 2
מי מחוברמשתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־13 אורחים | |||||