חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

מקצוע מיישר ידני - הדרכה

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

מקצוע מיישר ידני - הדרכה

הודעהעל ידי Alik.Kugel » 19 נובמבר 2010, 14:50

הי,
האם ניתן ליישר לוחות לא מהוקצעים [לא רק את הקנטים] עם מקצוע מיישר ידני ?
אשמח ללינקים להדרכה, ובאילו סוגים של מקצועות ידניים מומלץ להשתמש.
בברכה
Alik.Kugel
סופר משתמש

Re: מקצוע מיישר ידני - הדרכה

הודעהעל ידי javali » 20 נובמבר 2010, 02:18

כן וקישור
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הודעהעל ידי Alik.Kugel » 20 נובמבר 2010, 09:16

תודה, ההסבר שבקישור שווה זהב - כל הכבוד לך !
[ ורציתי להמשיך ולשאול כיצד עושים הקבלה של פאות וקנטים עם מקצוע ידני, וגם על זה יש תשובה בקישור שלך ]

האם מומלץ לעשות זאת עם מקצוע מיישר ייעודי (Jointer Planer) ? או שניתן להסתפק גם עם מקצוע סטנדרטי (מס' 4) ?
ובאותו הקשר - מה ההבדל בין מקצוע Jointer Plane (מס' 7) לבין Jack Plane (מס' 6 אאל"ט) ?
Alik.Kugel
סופר משתמש

הודעהעל ידי javali » 20 נובמבר 2010, 12:24

דבר ראשון, חשוב מאוד לא להתפס למספרים ולא לשמות. המספרים במקצועות סטנלי מציינים את הגודל של המקצוע. השמות אמורים לציין את השימוש. חברת סטנלי, כשהיא הכניסה את המקצועות ממתכת, נתנה לכל מקצוע גם שם שציין, פחות או יותר, את השימוש המיועד. אבל זה לא בדיוק. בפרט, אתה יכול להחליף בין 5,6 ו-7 כאשר הייתרונות והחסרונות של כל אחד מהם תלויים בשימוש ובהעדפות אישיות.

השמות של המקצועות הם:
3, 4 ו-1/2 4 נקראים Smooth Plane
5, 1/2 5 ו-1/4 5 נקראים Jack Plane (ה-1/4 5 נקרא גם Junior Jack ושימש בעיקר לבתי ספר בשביל שלא יהיה כבד מדי לילדים)
6 נקרא Fore Plane
7 ו-8 Jointer Plane

מבחינת שימוש המקצועות הקטנים משמשים להחלקת המשטח ולהכנתו לגימור. הם קצרים מדי בשביל שיוכלו לשמש ליישור. (זה לא לגמרי נכון - אפשר להשתמש בהם רק זה לא נוח ודורש הרבה תשומת לב לדברים שמקצוע ארוך עושה אוטומטית.) בפרט, אני לא חושב שה-4 יתאים לך אם אתה משתמש בלוחות ארוכים.

בשביל יישור אני לרוב משתמש בעד שלושה מקצועות (בתמונה הראשונה) הרחוק ביותר הוא הJack Plane במקרה הזה של Mathieson. האמצעי הוא Jointer plane של John Mosley, והקרוב Low Angle Jack של Veritas.

ב-Jack אני משתמש כדי להוריד כמויות גדולות של עץ. אם מדובר על עץ לא מוקצע או על עץ מעוות זה הכרחי. הלהב שלו מאוד קמור (תמונה שניה) והוא מכוון להוריד שבב בעובי של כחצי מ"מ. הגודל של המקצוע דומה לזה של ה-6 של סטנלי. אני מעדיף מקצוע עץ כי המשקל שלו משמעותית יותר קטן מזה של ה-6, וכאשר צריך להוריד הרבה עץ זה מאוד משמעותי. מעבר לזה העץ ספוג בשמן פשתן מה שמקל מאוד על העבודה. את המקצועות הללו כמעט ולא צריך לשמן.

ה-Jointer הוא בערך בגודל של ה-7. הלהב מושחז ישר לגמרי, למעט הפינות. הוא בד"כ מכוון לעומק של עשירית עד שישית מ"מ. התפקיד שלו הוא להוריד את התעלות שהשאיר ה-Jack, וליישר את המשטח לגמרי. הסיבות למקצוע עץ מפורטות לעיל

ה-Low Angle Jack משמש להחלקה של המשטח וליישור עדין. הוא מכוון לבערך 1/30 מ"מ, ומשמש כדי להיע גם לרמת גימור גבוהה וגם לדיוק גבוה.

סדר העבודה עשוי להשתנות בהתאם לדרישות. בפרט, אם לא צריך אני לפעמים מדלג על ה-Jack, ואם אני לא צריך גימור טוב אני מוותר על ה-Low Angle Jack. מצד שני, בלוחות קצרים ובעצים בעייתיים אני לפעמים מדלג על ה-Jointer ועובר ישר ל-Low Angle Jack.

אם אתה יכול להרשות לעצמך רק מקצוע אחד, ה-Low Angle Jack זו בחירה טובה. זהו מקצוע מצויין וורסטילי מאוד ויישרת אותך שנים רבות. אפשרות חליפית היא מס 6 שייתן לך קצת יותר אורך, אבל לא יותר מדי משקל. במשך כמה שנים עבדתי בעיקר עם ה-6. אם אתה יכול שני מקצועות הייתי הולך על ה-Low Angle Jack ואיזה שהוא Jointer. ה-Bevel Up Jointer של Veritas צריך להיות טוב מאוד. לחליפין, מס 5 ומס 7 יעשו את העבודה טוב.
קבצים מצורפים
ttt1.jpg
ttt2.jpg
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הודעהעל ידי Alik.Kugel » 20 נובמבר 2010, 12:42

תודה עבור הפרוט וההשקעה בהסבר.

שאלות נוספות:
- מה פרוש, ומהם היתרונות [אולי חסרונות] של Low Angle ?
- האם המושג Low Angle קשור איכשהו ל Bevel Up ?
- האם ניתן להרכיב סכין זווית נמוכה, או לכוונן לזווית נמוכה, במקצוע שהוא לא Low Angle ?
- Bevel Up, חשבתי שזה קיים רק ב Block Planes (אלו הקטנים מתחת למס' 3), ולא בסוג ה Jack ?
Alik.Kugel
סופר משתמש

הודעהעל ידי javali » 20 נובמבר 2010, 15:50

עד עכשיו היה פשוט. כאן זה מתחיל להסתבך.

בעבודה עם מקצוע יש 6 זוויות חשובות שאזכיר את כולן, אבל נדון בעיקר ב-4 מתוכן. הזוויות הללו הן: bevel, bedding, cutting, clearance, back bevel ו-skew.

זוית ההטיה (skew) היא הזוית בה הלהב נוטה לעומת כיוון ההקצעה. יש מקצועות בהם הלהב מותקן בזווית, ואפשר לסובב את המקצוע בהקצעה. בשאר הדיון נתעלם מהזווית הזו ונניח שהזוית היא 0 - הלהב ניצב לכיוון ההתקצעה.

זוית המשחז (bevel) היא הזווית שבה מושחז הלהב - זוהי הזוית שנוצרת בין גב הלהב לבין השיפוע שיוצר את החוד.

זווית משחז גב (Back bevel) היא זוית של שיפוע קטן שמוסיפים לפעמים במקצועות bevel down בשביל להעלות את זוית החיתוך. אנחנו נתעלם מזה בדיון הנוכחי.

זוית המסד (Bedding) - הזוית בה יושב הלהב במקצוע.

שתי הזוויות הבאות הן פונקציה של הזויות הקודמות ושל הצורה בה מוכנס הלהב.

זווית החיתוך (cutting) היא הזווית בה הלהב פוגע בעץ. במקצועות משחז תחתי (bevel down) זוהי זווית המסד. במקצועות משחז עילי זהו הסכום של זוית המסד וזוית המשחז - ראה איור מצורף

זוית היציאה (clearance) היא הזוית שנוצרת מאחורי הלהב.

מבין כל הזויות הללו, החשובה ביותר מבחינת ההשפעה על ההקצעה היא זווית החיתוך. כשזוית החיתוך נמוכה ההקצעה קלה יותר אבל יש נטיה גבוהה יותר להתפצלות. בעצים קשים עם שינויי כיוון, זוויות גבוהות נותנות תוצאות טובות יותר אבל ההקצעה הרבה יותר קשה, והלהב נשחק יותר מהר. בחיתוך של end grain אין את אותה בעיה של התפצלות (יש אחרות...) ולכן יש ההעדפה לזויות חיתוך נמוכות. זוית של 45 מעלות נחשבת לפשרה טובה למדי עבור עצים רכים עם סיבים ישרים.

זוית היציאה חשובה משתי סיבות - האחת היא שאם הזוית קטנה מדי הלהב ייטה "לרכב" על העץ ופחות לחתוך אותו ולכן ככל שזוית היציאה גבוהה יותר ההקצעה קלה יותר. הסיבה השניה היא שככל שהזוית נמוכה יותר הלהב נשחק מהר יותר. ככלל זויות שמעל 10-12 מעלות עובדות.

מהדיון עד עתה עולה שבהנתן זוית חיתוך רצויה היה כדאי שזוית המשחז תהיה קטנה ככל הניתן על מנת שזוית היציאה תהיה גדולה ככל הניתן. אבל גם על זה יש מגבלות. המגבלות הן משני סוגים. ראשית הפלדה עצמה מגבילה את הזוית המינימלית שבה נוצר חוד. פלדת כלים רגילה (O1) יכולה לקבל חוד טוב בזויות של 25 מעלות ומעלה. לפלדות אחרות יש גבולות אחרים. בפרט יש הטוענים שהחוד שפלדת A2 צריכה זויות של 30 מעלות ומעלה ושהחוד אינו מושלם בזוית של 25 מעלות. המגבלה השניה היא שכאשר מקציעים עץ קשה מופעלים לחצים גבוהים מאוד על הלהב. אם החוד עדין מדי הוא יישבר.

עכשיו מגיעים למשחז עילי מול משחז תחתי. כנגר, אין לך הרבה שליטה על זווית המסד. (יש כמה מקצועות שמאפשרים שינוי אבל אלו כלים לאספנים לא לנגרים.) יש לך שליטה על זוית המשחז. במקצוע משחז עילי שינוי זוית המשחז משנה את זוית החיתוך. במקצוע משחז תחתי זוית החיתוך קבועה (למעט משחז גב) ויש לך שליטה על זוית היציאה. היכולת לשלוט בזוית החיתוך היא אחד הייתרונות של מקצועות משחז תחתי. ייתרון נוסף של מקצועות משחז תחתי הוא שיש תמיכה בלהב כמעט עד החוד שלו.

במקצועות משחז עילי זוית מסד של 20 מעלות בתוספת זוית משחז מינימלית של 25 מעלות נותנת זוית חיתוך של 45 מעלות. זוהי זווית טובה לפשרה, אבל כשרוצים לחתוך end grain עדיף זוית נמוכה יותר. בשביל זה עושים מקצועות low angle שהם מקצועות משחז עילי עם זוית מסד של 12 מעלות מה שמאפשר להוריד את זוית החיתוך ל-37 מעלות.

היסטורית למקצועות משחז עילי הייתה בעיה שהמסד נטה להשבר בשל המאמצים בהם הוא עומד. זה מסביר את העובדה שעיקר מקצועות המשחז עילי היו מקצועות קטנים. הדוגמה העיקרית למקצוע משחז עילי גדול היא מספר 62 של סטנלי שנוצר בשביל להקציע לוחות חיתוך של קצבים שבהם משטח החיתוך פונה ל-end grain. הבעיה הזו אינה קיימת עם פלדות חדשות ולכן מקצועות משחז עילי נעשים פופולריים יותר.

למקצועות משחז עילי ישנם חסרונות. אחד החסרונות שמוזכרים הרבה הוא שבגלל צורת הכנסת הלהב מרכז הכובד של המקצוע משתנה. אני נוטה להאמין שהמדובר רק על עיניין של הרגל ולא על בעיה אמיתית.

בעיה אחרת היא שהמקצוע מאוד רגיש לשינויים בזווית המשחז. לכן יש צורך להשתמש במובילי השחזה ולהקפיד מאוד על זווית קבועה.

בעיה שלישית, ולטעמי החמורה ביותר, היא שבגלל הגיאומטריה של להב עם משחז עילי צריך להוריד יותר חומר בהשחזה. בפני עצמה זו לא בעיה חמורה במיוחד - ההבדל בין להב בעשר שנים ללהב בעשרים שנה לא משמעותי. אבל כשמצרפים לזה את העובדה שזוית המסד ברוב המקצועות היא 12 מעלות מקבלים שחיקה יחסית מהירה של החוד שאומרת שצריך להשחיז בתדירות גבוהה ולעבוד קשה בהשחזה. זו עדיין לא סיבה להמנע ממקצועות כאלו (וכפי שאתה רואה המלצתי על כמה) אבל זה חסרון שצריך להיות מודעים אליו.
קבצים מצורפים
model.png
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הודעהעל ידי Alik.Kugel » 20 נובמבר 2010, 16:10

הסבר מצויין - תודה על ההשקעה ועל סבלנותך !
Alik.Kugel
סופר משתמש

הודעהעל ידי Elyasaf » 20 נובמבר 2010, 22:04

האם ניתן להשיג מקצועות ארוכות (מס' 8,7,6) בארץ? אף פעם לא ראיתי יותר גדול מ-5. אני מבין שמוצרי Veritas ו-Lie Nielsen אין כאן. יש מקצועות ישנים של סטנלי בשוק? אם כן היכן הם נמכרים?
Elyasaf
משתמש ותיק

הודעהעל ידי najimovm » 20 נובמבר 2010, 23:23

לך לשוק הפשפשים ותחטט קצת. יש הכל. הכל.
najimovm
סופר משתמש

הודעהעל ידי javali » 21 נובמבר 2010, 05:21

אפשר להזמין את מוצרי Veritas ו-Lie-Nielsen באינטרנט. יש לי ניסיון מצוין עם הראשונים ואני מאמין שגם האחרונים נותנים שירות מצויין.
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Google [Bot] ו־9 אורחים