|
|
חובבי נגרות ואומנות העץ
ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל
|
|
זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.
על ידי Yair Feldmann » 24 אפריל 2009, 19:02
אני בונה שולחן נמוך לפינת הישיבה של בתי. מידות הלוח העליון 100X84 ס"מ, והוא בנוי משבעה לוחות אורן בעובי 20 מ"מ ברוחב 12 ס"מ כ"א מודבקים זה ליד זה. ברוחב כזה, למרות כל המאמצים (למלות והצבת הלוחות בסידור לסרוגין של טבעות הצמיחה, פעם כלפי מטה ופעם כלפי מעלה) יש סיכוי טוב שהלוח לא יהיה שטוח.
כדי למזער את הסיכון חיברתי לתחתיתו שתי חתיכות עץ קשה (בזול מאוד בפחי הזבל של כל נגריה שמכבדת את עצמה) שיחברו את הלוחות. מכיוון שאחרי ההדבקה, נוצרו כצפוי הבדלי גבהים בין הלוחות, (שבעצמם סובלים מבטן קלה). כדי שקורות החיזוק יחוברו למישור אחד, יצרתי בראוטר תעלה בעומק של 3 מ"מ ואליה חיברתי את החיזוקים בדבק ובברגים. הראוטר איזן את הבדלי הגבהים: במקום שהלוח בלט הראוטר נכנס עומק גדול יותר, ובעץ שקוע העומק קטן יותר - והסך הכל הוא שהתעלה יצרה מישור אחד, שגם מקבל את ההדבקה טוב יותר.
בצילום הראשון רואים את הדבקת הלוחות - כאן השתמשתי בג'יג של וודקראפט, שהרעיון שבו: סגירת הידית מפעילה לחץ בכמה כיוונים: מן הצדדים פנימה כדי להצמיד את הלוחות זה לזה - ומלמעלה למטה ומלמטה למעלה כדי ליישר את הלוח. בצילום השני רואים את התעלה. בצילום השלישי רואים את החיזוקים במקומם.
- קבצים מצורפים
-

- הדבקת הלוחות תוך שימוש בג'יג
-

- יצירת תעלה בעץ
-

- החיזוקים במקומם
-

Yair Feldmann
- סופר משתמש
-
על ידי ron » 24 אפריל 2009, 22:23
איך העץ יוכל להתפשת עם כול הדבק והברגים שבלייסט?
-
ron
- משתמש ותיק
-
על ידי Yair Feldmann » 25 אפריל 2009, 09:27
אם כך הדבר, גם בלוח קנוי שמורכב מלוחות מודבקים עלולה להיות אותה בעייה - ולפי זה, בעצם, בכל לוח שמורכב מכמה חתיכות.
בעיית ההתפשטות קיימת לפי דעתי, בעיקר באורך. לכן, את הלוח אני מתכוון לקבע רק לקושרת רוחב אחת של השולחן, בעוד השלוש האחרות יחוברו בצורה כזו שתאפשר את "משחק" העץ, אם יהיה כזה.
-

Yair Feldmann
- סופר משתמש
-
על ידי ron » 25 אפריל 2009, 11:29
ההתפשטות קיימת בכל לוח (קנוי או עשוי בעצמך) של עץ מלא גם כששמורכב מחתיחה אחת או הרבה.
ההתפשתוט היא רק לרוחב כלומר לצדדים של הסיבים.
ביגלל זה קיימים אביזרים ושיטות מיוחדות כדי לחבר פלטה עליונה של שולחן לתומכות (APRON). לדוגמא:
http://www.rockler.com/product.cfm?page ... ct=Details
יש גם שיטות לחיבור עץ לקצה של פלטה לצורך יופי (כדי להסתיר את קצה הסיבים) אבל גם כדי למנוע התעקמות עתידית.
אחת מהשיטות ניקרא BREADBOARD ודוגמא פשוטה היא בקישור הבא:
http://www.woodshopdemos.com/coffee-3.htm
לפיתרון הבעיה שלך, כדי לתקן את הפרשי הגובה בחיבורים אני הייתי מקציע את הלוח (עם JOINTER או ידנית) או מישתמש במלטשה, מתחיל עם מיספרים נמוכים ועולה כמה שרוצה לגימור הרצוי. באורן נייר לטש בפרוש מספיק כדי ליישר את הפלטה. אבל, תקבל הרבה אבק.
-
ron
- משתמש ותיק
-
על ידי javali » 25 אפריל 2009, 13:53
הבעיה של התפשטות והתכווצות היא בעיקר ברוחב. בין עונות יבשות ללחות, רוחב של לוח עץ עלול להשתנות בעד כ-1%. זה אומר שלוח ברוחב מטר עלול להיות בעונה אחת רחב בס"מ מאשר באחרת.
כאשר אתה מחבר לייסטים לרוחב הלוח אתה מנסה למנוע את התנועה הזו. הבעיה היא שמדובר על כוחות עצומים - הרבה יותר חזקים מהכוחות שמחברים בין סיבי העץ או מהדבק. זה יגרום לכך שתוך כמה שנים סביר להניח שמשהו ישבר.
חיבור לייסטים, אם הוא נעשה נכון, יכול למנוע "בטן" בלוח. הדרך המקובלת היא לחבר את הלייסטים רק עם ברגים, ולתת לברגים חופש משחק כשהלוח מתרחב או מתכווץ. לזה יש שתי אפשרויות - בראשונה, החור של הבורג האמצעי הוא חור רגיל, ואילו החורים האחרים מוארכים ואז כשהלוח מתרחב הבגים זזים לכיוון הקצה החיצוני של החור וכשהלוח מתכווץ הם זזים לצד השני. האפשרות השניה הי לקדוח בלייסט חור רגיל, ואז להרחיב את הצד הפנימי שלו (זה שצמוד ללוח) כך שלבורג תהיה אפשרות להתעקם בשהלוח מתרחב או מתכווץ.
-

javali
- סופר משתמש
-
על ידי ALON1440 » 25 אפריל 2009, 16:47
האם יש הבדל בהתפשטות בין עץ רך - אורן ובין עץ קשה - מייפל?
בשולחן פינת אוכל שבניתי מעץ מייפל לפני כ-10 שנים הדבקתי לוחות באורך למעלה מממטר ליצור פלטה באורך כולל 1.8 מטר עובי 20ממ. את הפלטה סגרתי בהקף עם עץ בעובי 100X50ממ. עד היום אין סדקים האם עלי לצפות להופעת סדקים? מה אפשר לעשות בכדי למנוע הופעת סדקים?
אלון
-
ALON1440
-
על ידי zvika002 » 25 אפריל 2009, 20:05
לדעתי,ענית לעצמך בגוף השאלה.הנסיון הוא התשובה הטובה ביותר.נראה לי כי הדיון שלעיל הוא תיאורטי-פילוסופי
-
zvika002
- סופר משתמש
-
על ידי Yair Feldmann » 25 אפריל 2009, 22:45
א. אני לא חושב שהדיון הוא תיאורטי-פילוסופי, והפורום הוא לדעתי בדיוק המקום להעלות נושאים כאלה ולקבל עצות מנסיונם של החברים.
ב. אני מתכוון לפתור את הבעייה ע"י שימוש בזוויות בצורת האות ר שאחתוך מפרופיל אלומיניום של תריסים, כאשר בכיוון האורך יהיה ברגל של הזווית חור מוארך שיאפשר לבורג (סגור, אך לא מהודק בחוזקה) לנוע לאורך החור לפי ההתפשטות. מצ"ב שרטוט סכמטי המראה את החיבורים: בפאה קצרה אחת הזווית מחוברת במהודק, ובשלוש האחרות החריץ המוארך מאפשר תנועה ללוחה העליון
ג. תמיהה: איך זה שספסל וכסאות גינה שבניתי לפני שנים מעץ אורן, שקורות הרוחב והאורך שלהם מחוזקים לרגליים בחיבורי סין וגרז, אינם מראים סימן קל שבקלים של פיצוץ כתוצאה מהתארכות/התקצרות בחילופי העונות שהם עוברים כל הזמן? האם בחורף אורך הספסל גדול ב-1.5 ס"מ מאשר בקיץ, וכל קורות האורך שלו, בגב ובחזית, מתארכות בדיוק באותו שיעור? אני מתכוון למדוד את האורך, ולבדוק אם במשך השנה אכן חלים שינויים.
- קבצים מצורפים
-

- כך מחוברות הקושרות ללוח
נערך לאחרונה על ידי Yair Feldmann בתאריך 26 אפריל 2009, 00:38, נערך פעם אחת בסך הכל.
-

Yair Feldmann
- סופר משתמש
-
חזור אל נגרות
מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־7 אורחים
|