חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

שאלות של מתחיל מתחיל

מידע, טיפים וטריקים, וכל מה שמסביב: מחרטות, כלים והשימוש הנכון בהם. איך מוציאים את היצירה מתוך גוש העץ? באילו כלים להשתמש ועוד?

Re: שאלות של מתחיל מתחיל

הודעהעל ידי Alex Milch » 20 פברואר 2013, 09:29

בקשר לכלי חריטה - בהחלט HSS בלבד!
בענין מחרטה, כבר רשמתי אינני יכול להחשיב את עצמי כבר סמכא להמליץ. מה שאני יכול לתרום זה ממה שלמדתי בתקופה הקצרה שאני חורט - מנוע של 1HP, מומלץ מאד בקרת מהירות אלקטרונית ואורך בין עוקצים בהתאם לתוכניותיך לגבי פריטים שתחרוט. אם תתרכז בעיקר בקערות, הרי שיהיה חשוב בהרבה יכולת לחרוט קוטר גדול לעומת אורך.
בירושלים יש את "ורשבסקי" שמופיע ברשימת העסקים של הפורום. המלצה ממש אני מציע שתקבל מן המומחים לחריטה בפורום שאחד מהם הוא ה"אדמיניסטרטור" בעצמו.
בהצלחה!
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 20 פברואר 2013, 21:02

Alex Milch כתב:בקשר לכלי חריטה - בהחלט HSS בלבד!
בענין מחרטה, כבר רשמתי אינני יכול להחשיב את עצמי כבר סמכא להמליץ. מה שאני יכול לתרום זה ממה שלמדתי בתקופה הקצרה שאני חורט - מנוע של 1HP, מומלץ מאד בקרת מהירות אלקטרונית ואורך בין עוקצים בהתאם לתוכניותיך לגבי פריטים שתחרוט. אם תתרכז בעיקר בקערות, הרי שיהיה חשוב בהרבה יכולת לחרוט קוטר גדול לעומת אורך.
בירושלים יש את "ורשבסקי" שמופיע ברשימת העסקים של הפורום. המלצה ממש אני מציע שתקבל מן המומחים לחריטה בפורום שאחד מהם הוא ה"אדמיניסטרטור" בעצמו.
בהצלחה!

טוב, מומחה אני לא יודע - בעיני עצמי אני עדיין באיזור של המתחילים, אבל לדבר ולכתוב על חריטה אני כן יודע 8) וגם אני נחשף להמון חומר מקצועי בעניין.

אשמח לעזור, בכל מה שאני יכול - המחרטות שאני מרגיש שאני יכול להמליץ עליהן בלב שלם הן אולי לא בתקציב שלך... הבעיה בסיניות שאי אפשר מה יצא לך, יכולה לצאת מחרטה נהדרת, ויכול להיות שתקלל את היום שקנית.

מחרטה זה מכשיר שצריך להיות בנוי בצורה מאוד מדוייקת, התאמה בגבהים, מיסבים מיושרים (וחזקים מספיק), צירים באיכות גבוהה וביכולת נשיאת עומס גבוהה וכו'... בחברות הידועות אתה יודע שתקבל את זה, המחרטות עוברות הרצות בדיקה. בסיניות - פשוט אין לדעת - וגם אין איך לתקן...

אני משתמש היום בJET 1642 , ואני לא חושב שאי פעם אקנה מחרטה אחרת, למיטב ידיעתי נמכרת היום בארץ במחיר של כ14,000 ש"ח (לא בדקתי המון זמן). לדעתי בשוק היום, מדובר במחרטה הכי משתלמת ביחס מחיר/תוצאה/איכות.
הכי קרובה זו הNova 1624 אבל היא באה בלי הרגליים המסיביות של הJET ואין לה מהירות משתנה אלקטרונית (אבל היא זולה ביותר מ$1200 מהJET - ככה שאולי שווה לקנות ולהתקין לה מהירות משתנה - לא פרוייקט כזה מסובך ואפשר לתת לה את שתי התכונות בפחות מ1000 ש"ח וקצת עבודה).

הנובה עולה בארה"ב $1300 ( http://amzn.to/W40Hta ) , לפי USHOPS, משלוח ימי לארץ ומע"מ יביאו את המחיר הסופי ל8500 ש"ח (שים לב שהיא יותר קצרה משמעותית מהJET, ובטח תרצה להזמין גם מאריך תוסיף עוד 1000 ש"ח)

הJET (הדגם האיכותי, המותאם ל220V)
http://amzn.to/W41avt
יעלה לפי אותו אתר כ16,000 ש"ח כולל השילוח

לגבי HSS, באופן עקרוני, בודאי! HSS (ונגזרותיו השונות) הן היום הסטנדרט לחרטים - יותר זמן עבודה בין השחזות, בלי להקרוב יותר מדי באיכות החיתוך... גם פה, המחיר הוא פונקציה של בקרת איכות (וגם של פירמה) - יש כלים סיניים במחירים מגוחכים - אבל כשתיתקל בgouge שהחריץ שלו לא ממורכז (תופעה ידועה בכלים הזולים) - תבין למה אנשים משקיעים הרבה כסף - גם כשמוטבע על כלי סיני זול HSS באותיות ענק - זה לא אומר שהוא HSS, ואם הוא כן HSS, יש סיכוי יותר מסביר שלא עשו לו הקשחה כמו שצריך - בקיצור, יש תמורה בעד האגרה. אבל בכל מקרה אל תקנה סט... זה באמת בזבוז - קנה כלים שמתאימים למה שאתה רוצה לעשות, ותמיד אפשר לייצר כלים איכותיים מאוד לבד במחיר זול משמעותית (ולפחות אתה יודע מה עשו ומה לא).
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי haimh » 23 פברואר 2013, 23:12

משה,

שאלה לגבי יצור כלים -
מהיכן ניתן להשיג מוטות של HSS על מנת להכין מהם..?

תודה
haimh
משתמש ותיק

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 23 פברואר 2013, 23:33

haimh כתב:משה,

שאלה לגבי יצור כלים -
מהיכן ניתן להשיג מוטות של HSS על מנת להכין מהם..?

תודה

מוטות זה קצת מוגזם... וגם מאוד יקר, ובעיקר לא נחוץ.
אתה צריך מה שנקרא ביטים קטנים. אפשר להתחיל במקדחים - כאלה של עץ או מתכת, הם עשויים מHSS בדרך כלל...
אפשר להשחיז אותם לאיזה צורה שרוצים.

גם נגריות גדולות שעובדות עם CNC, אפשר ללכת ולבקש להבים ישנים של כל דבר שעשוי מHSS.

בסוף מחברים את זה לקצה של מוט מתכת "רגיל" והופכים את זה לכלי, כלי.
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי haimh » 23 פברואר 2013, 23:54

יש בחור (מבוגר, פנסיונר לדעתי ) שחורט כבר כמה עשרות שנים כנראה והוא מספר ומדגים עבודה עם כלים שעשה ממברגים.. זה "כשר" לדעתך?
חשוב לציין שהוא חורט רק מיניאטורות כמו שחמט וכו.. לא דברים גדולים,
haimh
משתמש ותיק

הודעהעל ידי Alex Milch » 24 פברואר 2013, 09:56

אני חייב לסתור את תשובתו של משה בענין מוטות ה-HSS.
ניתן לקנות בחנויות לכלי עבודה מיקצועיים מוטות מרובעים ועבולים במידות מילימטריות או אינצ'יות באורכים מ-100 מ"מ עד 200 מ"מ בתלות בקטרים.
העליות החל מ-20 ש"ח/יח' הקטנים ביותר ולא עוברים את ה-80.
אני הכנתי מספר כלים כאלה.
ניתן להכין גם מפצירות ישנות או חדשות כאשר חשוב ללטש במיוחד את הצד שחותך.
זהירות רבה ביותר נדרשת לעבודה עם כלים כאלה כי חומר הפצירה פריך מאד!!!

בהצלחה!
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי Alex Milch » 24 פברואר 2013, 10:04

הכל "כשר" כל זמן שחומר הכלי קשה יותר מן העץ.
הכל מסתכם בכמות ההשחזות, ככל שהכלי רך יותר והעץ קשה יותר, כמות ההשחזות תגדל.
ראיתי שמכינים כלים גם ממסמר 10! כל מה שקשור בחדוות יצירה - אני מאד בעד!
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 24 פברואר 2013, 19:50

Alex Milch כתב:אני חייב לסתור את תשובתו של משה בענין מוטות ה-HSS.
ניתן לקנות בחנויות לכלי עבודה מיקצועיים מוטות מרובעים ועבולים במידות מילימטריות או אינצ'יות באורכים מ-100 מ"מ עד 200 מ"מ בתלות בקטרים.
העליות החל מ-20 ש"ח/יח' הקטנים ביותר ולא עוברים את ה-80.
אני הכנתי מספר כלים כאלה.
ניתן להכין גם מפצירות ישנות או חדשות כאשר חשוב ללטש במיוחד את הצד שחותך.
זהירות רבה ביותר נדרשת לעבודה עם כלים כאלה כי חומר הפצירה פריך מאד!!!

בהצלחה!

הי אלקס,

אתה לא סותר אותי, 10-20 ס"מ זה מאוד קטן - בערך בגודל של מקדחים - כמו שציינתי - הרבה יותר זול וזמין.

גם כשקונים מוט HSS חושב מאוד לבדוק האם הוא מוקשח, אם כן - המחיר יותר יקר בדר"כ, ואם לא - אין ממש מה לעשות איתו - הקשחה של HSS זה עניין למקצוענים עם ציוד רציני, לא כמו הקשחה של פלדת כלים סטנדרטית. בלי הקשחה הHSS לא יתן הרבה תועלת...

זהירות!!! מפצירות - אכן ניתן לעשות באמצעותן כלי חריטה, המיוחד מגרדות (סקרייפרים), אבל! כמו שכתב אלקס מדובר בחומר פריך מאוד (כי הוא מוקשח ברמות גבוהות... כלי כזה, אם מעמיסים עליו יותר מדי בחריטה, נשבר ומתנפץ - ובכלל לא נעים להיות לידו במצב הזה. אז שוב, זהירות!
לא לשלוח את הכלי יותר מדי מעבר לתומך, ס"מ בודדים בלבד - לא יותר, להשחיז היטב, ולעבוד לאט ובלי לנסות להוריד הרבה חומר במכה - ללטף את העץ.

לגבי כלי עבודה ממברגים, מסמרים, מפסלות ועוד - הכל עובד, כלי חריטה זה בסך הכל חתיכת מתכת מושחזת שחותכת את העץ בזוית מסויימת. פשוט חשוב להבין מה החומר איתו עובדים. ה"בעיה" ברוב הכלים האלה, שהפלדה או קשיחה מדי (ואז נוטה להתרסק בעבודה), או רכה מדי ואז ההשחזה לא מחזיקה מספיק זמן. יש לי כמה כלים שעשיתי ממקדחים ואני משתמש בהן ללא הפסקה, וגם ממפסלות שלא הייתי צריך למשהו אחר.

כשמתחילים לחרוט דברים קצת יותר גדולים, מתחילים להרגיש את הצורך בכלים מסיביים, ויש צורך בלשלוח את הכלי רחוק יותר ללא תמיכה - במקומות האלה מסוכן יותר לנסות עצמית - ומומלץ לדעת בדיוק מה עושים - או לחלופין לקנות מהמומחים כלים יעודיים...
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי Alex Milch » 24 פברואר 2013, 20:37

משה, אני מכיר את נושא המתכות כי הרי זה עיסוקי בעבר.
אותן מוטות HSS נמכרים בדרגת קושי של 53-57 RC שזה בהחלט מעולה לכלי חריטה. צריך להלחים אותם לחתיכת "ברזל פשוט" כדי להאריך אותם וכך עשיתי.
בעינין כללי הזהירות והסכנות שציינת - כל מילה תהיה מיתרת!

בקרוב אעלה תמונות של הכלים.
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי haimh » 24 פברואר 2013, 22:03

תודה לשניכם.. ותמונות בהחלט יתרמו
haimh
משתמש ותיק

הקודםהבא

חזור אל חריטה, גילוף ופיסול בעץ

מי מחובר