חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

שאלות של מתחילים...

מידע, טיפים וטריקים, וכל מה שמסביב: מחרטות, כלים והשימוש הנכון בהם. איך מוציאים את היצירה מתוך גוש העץ? באילו כלים להשתמש ועוד?

שאלות של מתחילים...

הודעהעל ידי yanai.viz » 03 אפריל 2013, 09:31

נתחיל בגילוי נאות- מעולם לא נגעתי במחרטה והידע לי בזה כולל בעיקר את יוטיוב. עם זאת הספקתי ללמוד דבר או שנים. כבר החלטתי שלא אקנה מחרטה אלא אבנה אות מעץ בעצמי. בהתחלה חשבתי על הנעת פדל אולם ראיתי שזה לא ממש אפקטיבי. יש כמה שאלות שיקלו עלי מאוד בתהליך הבנייה.

הציר- זה חלק שממש לא הבנתי מה קורה שם ראיתי בסירטונים שמכניסים צ'אק וזהו, זה נתפס בלי הברגה ובלי כלום אפילו שהצינור חלול איך זה קורה?

גם בנוגע לציר- איזה גודל של צינור מתכת יהיה הכי נוח לשימוש?

עוקצים- עוקצ חי הוא דבר הכרחי או שאפשר להיסתפק גם במת?

תודה רבה
yanai.viz
משתמש ותיק

Re: שאלות של מתחילים...

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 03 אפריל 2013, 14:07

קודם כל שיהיה בהצלחה רבה, וכל הכבוד על האומץ!

לגבי שאלותיך, אתחיל בזה שאף פעם לא בניתי מחרטה, אבל השתמשתי בכמה בחיי, ואני בעלים גאה של שלוש מחרטות, ומה שהכי חשוב לדעת כשאתה בונה מחרטה זה:
לאיזה שימושים אתה מייעד אותה
איזה עומסים היא אמורה להחזיק
לאחר מכן, אתה יכול להתחיל להחליט איזה חלקים אתה מתכוון לעשות לבד, ואיזה לקנות - אפשר לייצר לבד מחרטה ואפילו מחרטת מתכת (כתבתי פה לפני זמן על ספר שמסביר את כל התהליך כולל בניית כבשן אלומיניום).

לגבי שאלתך על הציר - הפוטר בדרך כלל מוברגים על הציר (יש הברגה חיצונית ברוב המחרטות), אבל העוקצים למינהם - אלה שנדחפים לתוך הצינור החלול - מסתמכים על טכניקה שנקראת על שם ממציאה - Morse Taper, שמסתמכת על העובדה ששתי שיפועים זהים בזויות ספציפיות (הטייפר הספציפי) יוצרים חיבור מאוד חזק, על ידי חיכוך בלבד, עד כדי כך שנדרש כוח פיזי כדי לנתק אותם (מכה שדוחפת לכיוון הנגדי). יש כל מיני מידות (ברוב המחרטות זה מידה 2). ראה עוד כאן: http://en.wikipedia.org/wiki/Machine_taper#Morse

בשביל לעשות את זה במתכת, צריך מחרטה :-) וזה דורש "צינור" עבה כדי שאפשר יהיה לייצר את הזווית הנכונה. ד"א: ניתן (ועשיתי את זה בעצמי) לייצר ראשים כאלה גם מעץ, עובדים יפה מאוד עם ציר מתכת, גם זה נעשה בקלות כשיש לך כבר מחרטה :roll:

לגבי הציר עצמו, לא הייתי מנסה את זה עם צינור פשוט בכל מקרה - תתיעץ פה עם ישראל קרמר, שבנה כבר מחרטה או שתיים, איך כדאי וממה.

לגבי עוקץ "מת" - הרבה מאוד שנים עבדו בעולם רק עם כאלה כי לא המציאו עדיין את המיסב... ניתן בהחלט לעבוד עם עוקץ מת בלבד, שים לב שזה יוצר חיכוך גבוה ועלול לשרוף את העץ. בעבר היו מגרזים את זה בכל מיני אמצעים כדי להקטין את החיכוך.

שוב, שיהיה בהצלחה, וננסה לעזור ככל יכולתינו!
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי yanai.viz » 03 אפריל 2013, 14:39

תודה רבה!

מהו הקוטר הכללי של הציר ברוב המקרים ? וההברגה?
yanai.viz
משתמש ותיק

הודעהעל ידי Pini Gold » 03 אפריל 2013, 15:48

משה עסוק עכשיו אז אני אענה לך לגבי הקוטר.

מקובלים מספר קטרים וכמובן שמחולקים לשיטה המטרית והאינטשית.

אני מכיר 4 קטרים המקובלים בארה"ב ובקנדה: -3/4", 1", 1.25" וגם 1.5"
זה למעשה קוטר תבריג כאשר נתוני הכריכות לאינטש הם 16 TPI להברגת 3/4
ולכל השאר 8 TPI. ניתן להשיג מתאמים בין הכלים לתבריגים (אם אין התאמה מקורית).
סמל אישי של המשתמש
Pini Gold
סופר משתמש

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 03 אפריל 2013, 16:30

אני רק אוסיף שבישראל, אירופה ובשאר העולם למעט ארה"ב ההברגה הסטנדרטית בימים אלה היא M33 x 3.5 (כאמור לרוב הציוד קיימים מתאמים לכל הגדלים הסטנדרטיים ועוד).

אני אישית לא חושב שיש תחליף לציר איכותי עם מיסבים חזקים (כמובן תלוי בעומסים הנדרשים) לדברים קלים יחסית מיסבי עץ וציר פשוט יכול לעבוד יפה מאוד. אני מפנה אותך לRobin Wood (כן זה השם שלו), שחורט בשיטות מסורתיות עם מחרטה מונעת ללא חשמל... http://www.robin-wood.co.uk/
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי yanai.viz » 03 אפריל 2013, 17:53

מראש לא תיכננתי עם מיסבי עץ..

מה שכן חשבתי הנעה ברגל. עשיתי חשבון שאפשר להגיע בערך ל1300 סל"ד זה יספיק?..
מה גם שאחרי שראיתי כמה מהר החריטה במנוי הולכת ביחס להפעלה ברגל די ירדתי מזה..(למרות שעוד לא סופית..) זה מוזיל פלאים את העלויות..

שתי הבעיות העיקריות הם-יצור הציר עם החור הקוני... אני מקווה שהחרט לא ישחט אותי.,. וכן מציאת פולי שמתאים לציר אינטש..

בנוגע לציר אפשר לבצע תבריז לצינור ולהשתמש בצ'אק בלבד... עד כמה העוקץ המניע נחוץ כאשר יש צ'אק? מה גם שאפשר לבצע הנעה עם בורג או פלטה..

ברגע שבונים ידנית בעיית הפולי היא כבר לא בעיה וגם לא צריך פולי מדורג כיוון שהרגל שולטת על המהירות... השאלה היא האם 1440 סלד בערך זה מספיק?

תודה על העזרה
yanai.viz
משתמש ותיק

הודעהעל ידי yanai.viz » 04 אפריל 2013, 23:48

נתקעתי בנושא מסוים.,.

כנראה שבישראל החליטו שצול זה לא אינץ '. אני לתומי חשבתי שצינור צול הוא בקוטר אינץ' אך לא כך... דבר שמוביל להרבה בעיות שכן חשבתי כי אשתמש בצינור בשביל הציר ..

כשפיני כתב כי הגדלים המצוים הם 3/4 וכו' - הכוונה היא באמת לשלושת רבעי אינטש או לצינור 3/4 צול?
yanai.viz
משתמש ותיק

חזור אל חריטה, גילוף ופיסול בעץ

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־12 אורחים