חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

נגרות בכלים ידניים

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

נגרות בכלים ידניים

הודעהעל ידי Abe » 24 דצמבר 2007, 15:57

אני מעוניין להתחיל לעבוד בנגרות. חשבתי שיהיה נחמד להתחיל בכלים ידניים, ללא חשמל, כמו שלמדתי בבית-ספר יסודי, לפני שנים רבות.
אהבתי מאוד את ריח העץ והשבבים אחרי שמקצים אותם ביד...
כמו-כן נראה לי תחביב שקט שגם לא דורש הרבה מקום ולא יפריע למשפחה או לשכנים (אני גר בבית משותף...)
חברים שדיברתי איתם חושבים שאני משוגע ומעודדים אותי דווקא לרכוש כלים חשמליים.
מה דעתכם? נסיונכם?
אם בכל זאת אחליט ללכת על כלים ידניים, איפה אפשר לקנות? מהו סט כלים בסיסי מומלץ?

תודה, אבי.
Abe

Re: נגרות בכלים ידניים

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 24 דצמבר 2007, 16:45

אתה נכנס לביצה עמוקה :)
אני גם התחלתי לגלוש לתוכה לא מזמן...

החברים שלך צודקים אבל גם טועים. זה בהחלט עניין של העדפה שצריך לבדוק אותה היטב.

כל הנקודות שאתה העלית הן נכונות (השקט, הריח, המקום), יש נקודה אחת שבה הכלים החשמליים מנצחים - זמן. ניסור של פלטה, או גזע בכלים ידניים הוא מאוד ארוך (שלא לדבר על ההקצעה למצב שטוח לחלוטין), וגם פיזי למדי. זה לא מתאים לכל אחד. עוד נקודה חשובה היא הלכלוך והבריאות, כלים חשמליים מייצרים המון אבק שיכול להיות גם רעיל, ובטוח מלכלך מאוד וקשה לנקות. כלים ידניים מייצרים נסורת דקה שקל מאוד להרים ולנקות וגם אין סיכוי שתנשום אותה.וגם אם תגיע לסוף עם מוצר יפה, תוכל בהחלט שעשית אותו בשתי ידיך.

אני אישית משתמש בכלים חשמליים כשזה הגיוני (למשל, לדעתי, עשה לעצמך טובה ותקנה מברגה חשמלית, ממש מבוזבז להבריג ברגים ידנית). ובכלים ידניים שיש לי לדברים אחרים, למשל לנסר אני משתמש במסור סרט שבבעלותי.

אבל כל אחד כהעדפתו.

לגבי סט כלים, ובכן, זה מאוד תלוי מה אתה רוצה לעשות. נגרות קלאסית (ארונות, שולחנות וכאלה) תצטרך מספר מקצועות לצרכים השונים, מסור או שניים, מפסלות מסוגים שונים - האמת שהרשימה לא נגמרת, ועדיף לשאול לפי צורך - למשל באיזה כלי חותכים פלטות - במסור ניסור (Rip Saw), איך עושים חריץ בלוח (בעזרת מקצוע Plow או מסור ומפסלות) וכו' וכו'...

מבחינת איפה לקנות, יש היכן, קשה יחסית בארץ אבל ניתן למצוא בוודאי ציוד יסודי - את השאר - יש מגוון חנויות בחו"ל ששולחות לארץ וגם באיביי ואתרים כמו קרייגסליסט. ושוב כשתרצה משהו ספציפי, שאל ותקבל תשובה.

עוד דבר, יש פה כמה חברים מומחים בתחום שאולי יסכימו לעזור לך בצורה אישית בכל מיני תחומים.

ברוך הבא בצל קורתינו, אני בטוח שלחברים האחרים יש עוד הרבה מה לחלוק איתך. מתקדמים לאט ומגיעים מהר.
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי Abe » 24 דצמבר 2007, 17:22

תודה משה על התשובה המפורטת.
מכיוון שאני רוצה להתרכז בבניית דברים קטנים תחילה (קופסאות, שעונים, וכד') אני לא חושב שתהיה בעיה של ניסור או הקצעה.
לגבי הקטע הגופני, אין לי בעיה. אני זקוק למעט התעמלות ואני לא חסיד גדול של חדרי כושר :-).
לגבי כלים, אני חושב להתחיל עם הסט הבא:
- מקצוע Stanley 4
- סט מפסלות (ראיתי סט נחמד וזול בהום סנטר)
- משור Rip ו- Crosscut (ראיתי זוג יפה בהום סנטר). דרך-אגב, למישהו יש נסיון עם משורים יפניים? אני קורא בפורומים בחו"ל שהם די פופלאריים.
- מכשירי סימון: לא ראיתי בארץ, למעט סרגלים למיניהם. אתם יכולים לייעץ בבקשה?
כמו-כן, רציתי לדעת אם יש בארץ קורס לנגרות בכלים ידניים. חיפשתי בפורום זה ובאינטרנט אבל הכל נראה לי קורסים על מכונות.
תודה על העזרה.
Abe

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 24 דצמבר 2007, 19:14

Abe כתב:תודה משה על התשובה המפורטת.
מכיוון שאני רוצה להתרכז בבניית דברים קטנים תחילה (קופסאות, שעונים, וכד') אני לא חושב שתהיה בעיה של ניסור או הקצעה.
לגבי הקטע הגופני, אין לי בעיה. אני זקוק למעט התעמלות ואני לא חסיד גדול של חדרי כושר :-).
לגבי כלים, אני חושב להתחיל עם הסט הבא:
- מקצוע Stanley 4
- סט מפסלות (ראיתי סט נחמד וזול בהום סנטר)
- משור Rip ו- Crosscut (ראיתי זוג יפה בהום סנטר). דרך-אגב, למישהו יש נסיון עם משורים יפניים? אני קורא בפורומים בחו"ל שהם די פופלאריים.
- מכשירי סימון: לא ראיתי בארץ, למעט סרגלים למיניהם. אתם יכולים לייעץ בבקשה?
כמו-כן, רציתי לדעת אם יש בארץ קורס לנגרות בכלים ידניים. חיפשתי בפורום זה ובאינטרנט אבל הכל נראה לי קורסים על מכונות.
תודה על העזרה.

הייתי מוסיף סטנלי 78/191 בשביל לעשות חלק מהחיבורים שמאוד נפוצים בקופסאות (Rabbets). כלי סימון - סרגלים זה לא רע בתור התחלה הייתי גם חושב על Combination Square שיכול לעזור רבות (סרגל מתוחכם שעושה את רוב הסימנים), סכין קטן ופשוט, מחוגה של בית ספר, והכי חשוב עיפרון.
משורים - אין לי הרבה הצלחה או נסיון בתחום - אני אשאיר לאחרים לענות
מפסלות יש בהחלט בסיסיות טובות של סטנלי בחנויות - כשתתרחב אולי תצטרך קצת יותר.

קורסים - לא מכיר קורס שהוא על טהרת כלים ידניים, אבל יכול להיות שמישהו אחר מכיר. ויכול להיות שבפניה אישית לאחד מהמורים בתחום אפשר לארגן הדרכה אישית.
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי moshik » 24 דצמבר 2007, 19:14

לגבי מקצוע ומפסלת
יש חשיבות גדולה לסוג הסכין איכותו ויכולת ההשחזה.
תאמץ לך יכולת השחזה טובה,הבנה טובה של כל עניין ההקצעה
והבנה של כל המשתנים המשתתפים בחגיגה ועשית הרבה דרך
לחיים קלים.בעיקר באופן ההתיחסות לסוגי ואופן העץ המוקצע
יש שוני מהותי בין הקצעת עץ רך עם שכבות ישרות לבין הקצעת עץ קשה
עם פיתולים בשכבות.
מקצוע מספר 4 הוא התחלה טובה אבל עם הזמן והשימוש אתה תראה שתצטרך כלים יותר ייעודיים.
לגבי משורים יפנים:
העקרון המנחה הוא ניסור במשיכה ולא בדחיפה
זה מאפשר פח מאד דק (כי הוא לא מתקפל במשיכה)ולכן גם צריך
להוריד פחות חומר.אבל מצריך דיוק וידיים טובות בניסור ישר ללא סטיות
בניסור בדחיפה הפח הרבה יותר מאסיבי ולכן גם שומר על הכיוון יותר בקלות
ויש אפשרות הפעלה גדולה יותר של כח.
סמל אישי של המשתמש
moshik
מנהל פורום

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 24 דצמבר 2007, 19:38

אני אצטרף למושיק בעניין חשיבות יכולת השחזה, אין ספק שכלי מושחז היטב הוא מרכיב עיקרי בהצלחת העבודה. ולכן חשוב גם אמצעי השחזה טובים (אבנים, וחתיכת עור להברקה). אי אפשר להפריז בחשיבות של העניין הזה

עוד משהו לגבי מקצועים, אתה יכול בהתחלה לחסוך במחיר הכלים והמגוון, על ידי קניית עץ שהוא כבר מוקצע, זה יחסוך לך הרבה מאמץ - אבל יעלה קצת יותר כסף, בעניין הזה מומלץ לבצע חיתוכים אצל נגר כי הוא יבטיח דיוק יותר גדול מאשר במחסן העץ.
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי Eliko » 24 דצמבר 2007, 20:07

אבי
אני למדתי בבית ספר לנגרות מסורתית לא כאן אלא בחו"ל (קנדה) היה כיף לא קל אבל שווה.
חשוב שתקנה מפסלות באיכות טובה לא זולות זה ישתלם לך בהמשך הדרך. כך גם לגבי מקצועות .סטנלי או רקורד בהחלט יספיקו בתור התחלה אחכ תרצה בודאי מקצועות וואריטאס (שאל את ירון נאור9
בהצלחה .
סמל אישי של המשתמש
Eliko
סופר משתמש

נגרות בכלים פשוטים

הודעהעל ידי Pini Gold » 24 דצמבר 2007, 23:00

ברוך הבא. השד לא נורא כל כך. תתחיל במה שהצגת , כלי סימון ומדידה הם חלק בלתי נפרד ממה שתרצה בוודאי. הייתי מוסיף דגש מיוחד על איכות זויתנים עליהם לא הייתי מתפשר.
סמל אישי של המשתמש
Pini Gold
סופר משתמש

הודעהעל ידי Abe » 24 דצמבר 2007, 23:01

תודה מושיק.
אכן התעלמתי לגמרי מנושא ההשחזה.
אני אוסיף את זה לסט שאני מתכוון לקנות.

תודה לך ולכל שאר המשיבים - משה, אליקו.

אבי.
Abe

הודעהעל ידי javali » 25 דצמבר 2007, 11:00

אבי, בעיקרון סט הכלים שאתה שאלת לגביו מהווה התחלה טובה. בנוסף, ההמלצה שלי היא להתמקד באיכות ולא בכמות. אין דבר יותר מתסכל מכלי לא טוב. לכן, הייתי ממליץ לקנות בשלב ההתחלתי רק שתי מפסלות - 6 מ"מ ו-19 מ"מ, אבל לקנות מפסלות טובות.
לגבי משורים, ההעדפה שלי היא למשורים מערביים, כי התרגלתי לזה והם יותר נוחים לי. משורים יפניים גם עובדים טוב, ואם יש לך תקציב רק למשור אחד, הייתי ממליץ על ryoba יפני.
לגבי מקצועות - Stanley היום הם כבר לא מה שהיו פעם. המקצועות שלהם תמיד דרשו עבודה בשביל להשמיש אותם, אבל היום הרמה של המקצועות לא מי-יודע-מה, וגם אחרי השמשה צריך מזל בשביל לקבל כלי טוב. אם אתה רק רוצה לבדוק איך זה לעבוד עם כלים ידניים, זו יכולה להיות בחירה לא רעה - אבל אל תצפה לגדולות ונצורות. אם אתה מרגיש שזה רציני, אני מציע לשקול לעבור לרמה של ווריטאס ודומיהם - הם שווים את המחיר.

בכל מקרה, אם אין לך נסיון עם כלים ידניים תכין את עצמך לעקומת לימוד ארוכה. ההתחלה לא קלה והתוצאות בהתחלה רחוקות מלהיות משביעות רצון. אבל זה שווה את ההשקעה...
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

הבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־12 אורחים