חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

ניסוי בצביעה - מעוניין לשמוע דעות

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

ניסוי בצביעה - מעוניין לשמוע דעות

הודעהעל ידי zachi123 » 09 יולי 2012, 11:33

אתמול ביצעתי ניסוי על רהיט אותו אני בונה לחותנת שלי.

בניתי מעין ספסל/שולחן נמוך הבנוי משלוש לוחות עץ אוקומה אדמדם. כידוע - זהו עץ רך ובעל יכולת ומאד סופג.
הרהיט אמור להיצבע בלכה שקופה מבוססת מים, ולכן ביקשתי לראות תוצאות עם ובלי סנדינג סילר. בחלק הפנימי מרכתי סנדינג סילר ומעליו לכה שקופה מבוססת מים של חברת ערבה. בחלק החיצוני, מרחתי רק לכה.
הרעיון בלכה מבוססת מים הוא שהלכה חודרת פנימה לעץ ואוטמת אותו תוך הכנה לישכבה שניה, וזה בעצם מה שעושה גם הסנדינג סילר.
בחלק הפנימי, קיבלתי מגע חלק ומאד נעים, בחלק החיצוני, כצפוי, מחוספס וגבשושי (לפני ליטוש עדין).
הסנדינג סילר, מדולל עם מדלל 21, המתייבש ומתנדף במהירות, ואינו שומני, כך שלטעמי יכול ללכת מצויין עם לכות המבוססות על מים. נראה בעצם שהסנדינג סילר הוא סוג של מקשה ואולי אף יכול לתפקד כצבע יסוד גם ללכה ע"ב מים.

האם ניתן לערבב לכות מים עם מקשה ע"ב אציטון (21) כדי לקבל תוצאות טובות יותר בצביעה ובציפוי ?
האם קיימים חומרים דומים לסנדינג סילר בתעשיה שיכולים להוות תחליף יסוד לפני צביעה בלכות מים ?

אשמח לשמוע דעות.
zachi123
סופר משתמש

Re: ניסוי בצביעה - מעוניין לשמוע דעות

הודעהעל ידי Alex Milch » 09 יולי 2012, 20:07

סנדינג סילר היא לקה ניטרוצלולוזית על בסיס טינר. היא משמשת כיסוד ועל-פי נסיוני אפשר לישם עליה לקה עליונה אקרילית על בסיס מים. קח בחשבון שהסנדינג סילר יוסיף גוון צהבהב לתוצאה הסופית. לקה אקרילית על בסיס מים תשמור על מראהו הטבעי לגמרי של העץ.
לא ניתן לערבב לקה מים עם מקשה על בסיס אצטון.
יש לקות יסוד על בסיס מים.
לעבודות מזדמנות, ההצטידות מיותרת.
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי moshik » 10 יולי 2012, 00:47

אני חושב שזה לא נכון ליישם לכה על בסיס מים על סנדיג סילר על בסיס
טינר.
הנכון יותר הוא במקום סנדיק סילר ליישם שכבה ראשונה של הלכה על בסיס מים מדוללת .

בכל מקרה צריך לקחת בחשבון שביישום של לכה על בסיס מים עם מברשת
קשה להגיע לתוצאה מושלמת בגלל הייבוש המהיר שלמעשה גורם ללכה להתייבש לפני שסימני המברשת מטשטשים.
עדיף ליישם עם אקדח התזה או רולר.
סמל אישי של המשתמש
moshik
מנהל פורום

הודעהעל ידי Alex Milch » 10 יולי 2012, 08:41

הנסיון שלי מוכיח אחרת. בנוסף למה שציינתי כהבדל בין ישום סנדינג סילר או לקה מים כיסוד, המראה הסופי הוא מושלם. אני מבצע גימור רק עם מברשת והיא חייבת להיות סינטתית ואיכות מאד. כך לא נשארים סימני הברשה. לגבי רולר, התוצאה די גרועה אלא אם אתה רוצה לקבל אפקט של "טפ", קליפת תפיז מאד עדינה.
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי zachi123 » 10 יולי 2012, 11:28

אלכס - המון תודה על התשובה.
עד כמה שאני מבין, הדילול בטינר 21 גורם ליובש של הסנדינק סילר, כך שלכה ע"ב מים תיתפס עליו בצורה מוצלחת.
אני, אגב, דווקא אוהב את הגוון אותו הסילר מוסיף. הוא מבליט את צבעי העץ.
יש לי סנדינג סילר של טמבור במיכל של ליטר, אך הבנתי כי טמבור הפסיקו לייצר אותו. איזה מוצר יכול להחליפו ?
בנוסף - אני חושב שבעצים רכים, כדאי לעשות שימוש בסילר, כיוון שעצים קשים יספגו פחות לכות ע"ב מים - האם ההגיון שלי נכון ?

עוד שאלה - איזה אפקט אקבל אם אמרח סנדינג סילר על לכה ע"ב מים ? האם זה בכלל הגיוני לעשות כזה דבר ?
zachi123
סופר משתמש

הודעהעל ידי Moshe_z » 10 יולי 2012, 17:43

לא מיישמים לכה על בסיס מים על יסוד מבוסס טינר.

אני לא יודע להגיד מה התוצאה והעמידות - אתה יכול לברר עם שרות לקוחות של טמבור או של החברה של היסוד.

באנלוגיה לזה - זה כמו לצבוע צבע אקרילי (על בסיס מים של קירות) על צבע שמן - הצבע האקרילי יתקלף כמו שמקלפים קליפה של ליצ'י
סמל אישי של המשתמש
Moshe_z
סופר משתמש

הודעהעל ידי moshik » 10 יולי 2012, 18:31

אם כבר אתה מחליט ללכת על סנדיק סילר הוא צריך להיות מאד מאד מדולל.
בעבר השתמשתי הרבה בסנדיק סילר כיסוד ללכה על בסיס טינר
בגל מספר מקרים של חוסר יצבות של הלכה לאורך זמן (קילוף)
זנחתי את הסדיק סילר ועברתי ליסוד על בסי השכבה הסופית (מדולל)
סנדיק סילר הוא חומר נהדר מתייבש מהר וניתן להחליק אותו לרמה מאד גבוהה.
אבל מנסיוני במקרים מסוימים (לא יכול להצביע מתי) הוא גורם לחוסר יציבות
של השכבה הסופית.
יש לי גלון או שניים של החומר הזה אם תרצה לקחת ליטר או שניים אתה מוזמן.
סמל אישי של המשתמש
moshik
מנהל פורום

הודעהעל ידי Alex Milch » 10 יולי 2012, 18:45

זכי, אנסה לענות אחד-אחד, ורק מה שאני בטוח יודע ולא עפ"י השערה או ניחוש:

עד כמה שאני מבין, הדילול בטינר 21 גורם ליובש של הסנדינק סילר, כך שלכה ע"ב מים תיתפס עליו בצורה מוצלחת.

דילול יתר בטינר יגרום לצורך ליישם יותר שכבות של הסנדינג סילר ולא ישפיע על יכולת הלקה אקרילית להצמד אליו.

אני, אגב, דווקא אוהב את הגוון אותו הסילר מוסיף. הוא מבליט את צבעי העץ.

המראה הסופי, אכן העדפה וטעם אישי של כל אחד.

יש לי סנדינג סילר של טמבור במיכל של ליטר, אך הבנתי כי טמבור הפסיקו לייצר אותו. איזה מוצר יכול להחליפו ?

גם אני שמעתי משהו דומה. יש לחברת "גוונים" סנדינג סילר של "Paintech", נסה בחנויות לפירזול לנגרים, דובם משווקים את המוצר.

בנוסף - אני חושב שבעצים רכים, כדאי לעשות שימוש בסילר, כיוון שעצים קשים יספגו פחות לכות ע"ב מים - האם ההגיון שלי נכון ?

אין הבדל בגישה לגבי יישום של יסוד כן או לא מבחינת סוג העץ. לקה יסוד בד"כ זולה מלקה לכיסוי עליון וזו אחת הסיבות שבשימוש מסיבי עדיף להשתמש בשני הסוגים. יש יסוד יעודי לאטימה נגד מים. לכל מיקרה אחר, לגביך, כמשתמש מזדמן, דלל כמות מסוימת של לקה מים עם כ-20-25% מים והשתמש כיסוד. החומר המדולל ייספג יותר טוב בעץ ה"יבש".

עוד שאלה - איזה אפקט אקבל אם אמרח סנדינג סילר על לכה ע"ב מים ? האם זה בכלל הגיוני לעשות כזה דבר ?

מעולם לא נסיתי את זה. גונבה שמועה לאוזני שיש אפשרות שהסנדינג סילר יתפוצץ ויניב אפקט של "קרקל". נסה וספר!

שרות היעוץ של טמבור הוא מן הגרועים שנתקלתי (לא אצבע קיר בשרותים על סמך המלצתם), את שרות היעוץ של נירלט אני לא מכיר. לכן, גם כחובב, אין סיבה שלא תפנה לקבלת מידע למשווקים של הצבעים המיקצועיים לענף. ממליץ מאד על "אפרים צבעים" בנתניה, מאד אדיבים ומיקצוענים ללא רבב. בקש לדבר עם משה. תיכל לרכוש כל מוצר גם באריזות של 1 ל' או 1 ק"ג לפי סוג החומר.
גם אצל "שחם-שחמורוב" תקבל יעוץ מיקצועי מעולה, בקש לדבר עם חיים מילשטיין.
העיקר, כדאי שתימנע מקבלת מידע המבוסס על הערכות וניחושים.
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי zachi123 » 10 יולי 2012, 18:53

מדלל 21 אינו שומני, נהפוך הוא.

מדלל 21, אציטון, וכד' - הם רכיבים שונים לגמרי מטרפנטין המבוסס על נפט ולכן שומניים.

סנדינג סילר מבוסס על מדלל 21. אלכס כתב זאת טוב ממני.

נדמה לי, אגב, כי מרבית צבעי היסוד אינם שומניים, ע"מ שיתפסו היטב את השכבות הבאות מעליהן.
zachi123
סופר משתמש

הודעהעל ידי zachi123 » 10 יולי 2012, 18:56

וואווו...אלכס - המון המון תודה.

צביעה וגימור הם אומנות בפני עצמן. אבצע כמה ניסויים היום - אספר לכם בימים הקרובים.
zachi123
סופר משתמש

הבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־13 אורחים