|
|
חובבי נגרות ואומנות העץ
ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל
|
|
זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.
על ידי oved11 » 08 דצמבר 2010, 15:05
בניתי פלטה לשולחן מלוחות בוק בהדבקה עם חיזוק דיבלים ב 13 מקומות לאורך כל חיבור.
בשבועות האחרונים הפלטה מאד התעוותה עקב היובש הרב.
מידות הפלטה 130*130 ס"מ.
הפלטה יושבת על שתי רגליים בסגנון קאנטרי עתיק (מעוצבות בצורת ואזה רחבה).
הפלטה מחוזקת במסגרת תחתונה מאותו עץ בוק במידות "1*"1.
אני לא רוצה להוסיף בסיס בתחתית הפלטה, כיון שאז הכסאות לא ייכנסו מתחתיו וגם יוסתרו הרגליים המעוצבות.
העיוות אינו בחיבורים, אלא בלחות עצמם.
אבקש רעיונות ליישור הפלטה וחיזוקה כך שלא תתעוות שוב.
אני חשבתי על פרופיל ברזל 40*40 או 50*50 לרוחב בשני מקומות.
אודה על רעיונות נוספים ותגובה לרעיון שלי.
(זהו הפרויקט הרציני הראשון שלי ואני לומד את הנושא תוך ניסוי והטעייה).
תודה.
-
oved11
-
על ידי aaron burg » 08 דצמבר 2010, 16:02
תציג כמה תמונות של הפלטה ואז יהיה יותר קל להבין את המצב.
-
aaron burg
- סופר משתמש
-
על ידי oved11 » 08 דצמבר 2010, 20:01
[img/]E:\My Documents\My Pictures\2010_12_08\IMG_4964.JPG[img]
- קבצים מצורפים
-

-
oved11
-
על ידי javali » 08 דצמבר 2010, 22:34
עץ הוא חומר חי ומגיב לשינויים במזג האוויר. בעבודה עם עץ מלא חייבים לקחת את זה בחשבון ולתכנן את העבודה תוך התחשבות בתנועה של העץ. בפלטות שולחן ישנם שלושה פרטים שחובה לשים לב אליהם. הראשון הוא שצריך לשים לכה על שני צידי הפלטה. גם על זה הנראה וגם על זה הנסתר. אם שכחת לשים בתחתית הפלטה, הפלטה תתעוות.
השני הוא שהחיבורים של הפלטה לשולחן חייבים לאפשר חופש תנועה לפלטה. בפלטה כמו שלך, הרוחב עשוי להשתנות בכסנטימטר. אם החיבורים לא מאפשרים את זה, הפלטה תלחם בחיבורים, וזה יגרום לעיוותים, לקריעת הברגות ולפיצוצים בעץ. במקרה של השולחן שלך, בהנחה שזכרת לשים את הלכה בתחתית, עושה רושם שהמסגרת ששמת לחיזוק היא הגורם המרכזי לעיוות.
הפרט השלישי הוא כיווני העץ. בגלל שעץ לא מתרחב או מתכווץ באופן אחיד, אם הטבעות בקרשים שמרכיבים את הפלטות שלך הן באותו כיוון, הפלטה תטה להתקער או להתקמר. אם הם בכיוונים מתחלפים, הפלטה תטה לקבל גלים. הכוחות שעובדים כאן הם משמעותית יותר קטנים מאלו שעובדים בהתרחבות וההתכווצות של הפלטה. לכן, לטעמי, הפרט הזה הא פחות משמעותי מהאחרים.
הלחצים שעוברים על עץ ברוחב כזה כשמנסים לייצב אותו הם בני כמה טונות. לכן, אם במקום המסגרת תחבר לייסט ברזל, ייקרה אחד משני דברים - או שהברזל יתעקם או שהפלטה תתפוצץ. לדעתי, מה שאתה צריך לעשות זה להוריד את המסגרת ששמת ולפרק את הפלטה מהחיבורים שלה לרגליים. לחכות כמה חדשים בתקווה שהפלטה תתישר מעצמה. במידה וזה קורה, לשים שני לייסטים בתחתית הפלטה עם חיבורים שמאפשרים תנועה לרוחב. (הכי פשוט זה לעשות חורים אליפטיים לברגים בלייסט, מה שיאפשר לברגים לזוז בו ימינה ושמאלה.) לעשות חיסורים דומים של הפלטה לרגליים, ולחבר חזרה. אם הפלטה לא מתיישרת, תצטרך לנסר אותה ליישר את הקרשים שאתה מקבל ולהדביק מחדש.
-

javali
- סופר משתמש
-
על ידי Alik.Kugel » 08 דצמבר 2010, 22:42
אני יודע שבדיעבד זה לא יעזור הרבה, אבל לפלטות (ביחוד מעץ מלא) רצוי לבחור לוחות Quarter Sawn (תוכל לזהות אותם לפי הסיבים בניצב ללוח), אז הוא כמעט ולא מתעוות, או מתעוות במינימלי.
-
Alik.Kugel
- סופר משתמש
-
על ידי oved11 » 08 דצמבר 2010, 22:52
תודה רבה,
אכן שמתי לכה משני צידי הפלטה.
לא חשבתי ליישר את הפלטה בכח, אלא כפי שאתה מציע לפרק ולהמתין מעט, או להרטיב את הצד העליון ולראות איך זה ישפיע, יש הרבה חריצים בפלטה, אני בטוח שהמים ייספגו.
דווקא החלק המרכזי, שמחובר לרגליים במעט ברגים וללא דבק נותר ישר.
כבר בניסור הלייסטים ראיתי שהם מתעוותים, חשבתי שדווקא החיבור למשטח העץ יישר אותם. הלייסטים מחוברים לפלטה בברגי קיר גבס ובדבק נגרים.
אני מבין שחיבור רק עם ברגים בחורים אליפטיים, ללא דבק מהווה פתרון טוב יותר.
מה שמוזר הוא, שהכנתי גם הארכות לשני צידי השולחן, וגם הן מעוותות באותה מידה גם בצד שלא חיברתי לייסט.
-
oved11
-
על ידי aaron burg » 09 דצמבר 2010, 02:44
נראה לי שהעץ בו השתמשתה לא היה מספיק יבש.
מהתמונה קשה לראות את מידת הנזק.
אני הייתי מפרק את השולחן, מנסר את הפלטה בקווי ההדבקה של הלוחות, מניח ליבוש לכמה חודשים, בודק האם לא חלו עיוותים נוספים ובמידה ולא, בונה את השולחן מחדש על פי עצתו של ג'אבאלי.
במידה והעיוותים התגברו, הייתי מיעד את העץ הזה למשהו אחר ופשוט קונה עצים ממחסן שיכול להבטיח לי שהם יבשים ומוכנים לעבודה.
-
aaron burg
- סופר משתמש
-
על ידי shlomi » 09 דצמבר 2010, 09:08
ראה בקישור המצורף בעמוד 25 יש הסבר על חיבור פלטות לפי כיווני הטבעות כדי למנוע כמה שיותר את העיוותים.
בכל מקרה יופי של עבודה שגם אם קרתה תקלה בהמשך לא מוריד מיופי העבודה
כל דבר ניתן לתיקון
http://art.woodtools.nov.ru/big/TAOW/Th ... oinery.pdf
-
shlomi
- סופר משתמש
-
על ידי nirt » 09 דצמבר 2010, 22:41
היי לך.
לדעתי אין לך בררה אלא להוריד את הפלטה ולבנות אותה מחדש.
אין סיכוי שלבד שלמה או חתוכה היא תחזור להיות ישרה.
אז כשאתה בונה אותה שוב או שתחתוך אותה ותקציע את הקורות שיהיו ישרות או שתקח קורות חדשות ישרות (שמור כמובן את הישנות לדברים אחרים) ואחרי שתתדביק אותן לכדי פלטה שלמה תחבר לחלק התחתון שלה פלטת סנדוויץ 1.6 מ"מ, רצוי פלטה מלבנה שהיא צפופה וחזקה יותר, תחתוך אותה כך שהפאות שלה יגמרו במסגרת ככה היא לא תראה. כדאי לך גם לחתוך את הקורות של הבוק לחצי ולעשות חיבור רוחבי זה יוריד את רמת העיוות ויוסיף חוזק.(וגם יופי, עניין של טעם)
אם אתה לא תעשה איזה תמיכה מסוג כזה או אחר היא תתעוות שוב אלא אם תשתמש בקורות מאוד עבות שנושאות את המשקל שלהן לכל האורך וגם העובי מונע עיוות קיצוני עקב שינויי לחות\יובש.
ואל תשכח את הלכה.
בהצלחה
-
nirt
- משתמש ותיק
-
על ידי urigrossltd » 15 דצמבר 2010, 10:38
אבקש לתת זוית נוספת למקרה:
מניסיוננו הרב בתחום, אין קיצורי-דרך. אנו ממליצים בחום לרכוש עץ מיובש בתנור בלבד, ומיובש כהלכה...
עץ מיובש באויר או לא מיובש נוטה "לעבוד" כתוצאה מכוחות המופעלים על הסיבים בעת תהליך אידוי המים, בהפרשי-הטמפרטורה והלחות בארץ.
עץ מיובש כהלכה בתנור יבוש - הסיכוי לעיוות קטן במידה משמעותית, וכך נחסכת עוגמת הנפש שבסיום העבודה, או תוך כדי עבודה, כשהחיכוך עם המסור יוצר חום רב, יווצר עיוות החומר.
-----------------------------
אורי גרוס בע"מ
יבוא עץ קשה, לבידים, בוצ'ר ודקים מזה 65 שנה...
בקרו אותנו באתר החדש שלנו:
www.urigross.co.il
-
urigrossltd
- משתמש ותיק
-
חזור אל נגרות
מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: Google [Bot], Google Adsense [Bot], Majestic-12 [Bot] ו־14 אורחים
|