חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

מה ההבדל...

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

מה ההבדל...

הודעהעל ידי idanadi » 07 אפריל 2009, 00:02

שלום,

אני נתקל בספרות בנושאי נגרות בשני סוגי גימור. האחד Lacquer והשני shellac. מה ההבדל בניהם ?

עידן
idanadi

Re: מה ההבדל...

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 07 אפריל 2009, 11:11

די שונים למרות ששניהם באים ממקור דומה. אני מבסס את כתיבתי על מה שקראתי בספר של בוב פלקסנר "Understanding Wood Finishing" וכל טעות היא שלי בלבד ונובעת מחוסר הבנה שלי של הכתוב בספר שהוא קצת כמו התנך - עם פוקוס קצת יותר גדול על גימור עץ

לכל מי שמתעניין בנושאי הגימור הוא מומלץ מאוד לקניה! לי יש את המהדורה הראשונה, ואני שוקל ברצינות לקנות גם את המהדורה הנוספת - בנוסף למידע הרב הכל כתוב בשפה מאוד בהירה וברורה ואפילו כיף לקרוא.
http://tinyurl.com/ch6co2

נתחיל בדומה:
1.שניהם מיוצרים מההפרשות של אותו חרק
2. שתיהם מסוג הגימורים המתנדפים שתיהם מוברשים עם ממיס שכשהוא מתנדף הגימור מתקשה, וכשמוסיפים אותו זה ממיס את הגימור מחדש (מחזיר אותו למצב המומס שלו).
3. שניהם מייצרים שכבה קשה ומגינה על הרהיט ממים, אדי מים ושריטות
4. שתיהם מוסיפים גוון לעץ (רוב סוגי השלק באים עם צבע מסוים, חלקם פחות אבל כולם משנים את גוון העץ)
5. שתיהם נוחים מאוד לעבודה ולתיקון (בעיקר בגלל תכונת המסיסות/נדיפות שבעצם מאפשרת בכל שלב למרוח שכבה נוספת ללא כל בעיות - כי השכבות מתאחדות בגלל הממיס

השונה
1. הממיס הוא שונה, בשלק מספיק אלכוהול ולקר יש לו ממיס אחר (שממיס גם את השלק)
2. לקר מגן הרבה יותר טוב מאשר שלק, שבסופו של דבר חדיר למים ופחות עמיד מהלקר בשריטות (הוא גם נמס באלכוהול והלקר לא).
3. שלק נחשב למגן טוב יותר מפני אדי מים.

שתיהם גימורים ישנים שפותחו באיזור המאה ה18 הלקר טיפה יותר מאוחר, ומשום כך מופיעים בכל המקומות כגימור קלאסי, השלק משמש גם לגימור שנקרא French Polish

אני אישית מאוד אוהב שלק (ב"עברית" - פוליטורה) כיף לעבוד איתו והוא מתייבש יחסית מהר, מה שמאפשר לבנות מספר שכבות במהירות רבה יחסית (ונוח מאוד לעבודה על מחרטה שזה עיקר התחביב שלי).

לגימורים עמידים יותר (ולא בהכרח פחות יפים) עדיף להשתמש בחומרים העדכניים יותר.
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

Re: מה ההבדל...תיקון

הודעהעל ידי max63 » 07 אפריל 2009, 14:32

יש פה אי הבנה די מושרשת.
שלק - הפרשה של חרק ה-luc לצורך בניית הבית לגולם. השלק משמש להדבקתו לקליפת העץ. מפיקים אותו על-ידי גרוד השלק מהקליפה ואז מחממים בתוך בד עבה. השלק נמס ונוזל מטה ואילו חלקי קליפה וחלקי החרק נשארים בשק. השלק בא במבחר סוגים (דרגות כהות וגם עם או בלי שעווה) ומשמש היום בעיקר כציפוי מסורתי. בגלל עמידותו הנמוכה למים ושריטות, וגם משיקולים כלכליים פותחו צבעים סינתטיים (=לא ממקור טבעי).
לקה - שם כללי לכל צבע סינתטי המבוסס על מדלל שאיננו מים. לכן, סופרלק הוא לכה וכך גם ורנית וכן הלאה. בארצות מסויימות מכנים לכה רק צבעים שקופים (נטולי פיגמנטים) ובארצות אחרות הוא בא לתאר כל צבע חד-רכיבי ושאיננו מבוסס על מים (צבע לקירות איננו לכה משום כך, למעט פוליאור ודומיו). כמעט כל לכה עמידה יותר משלק אבל אין בה את החן של חומר מהטבע, העיסוק בה דורש מברשות וחומרי ניקוי ולכן יש שמעדיפים לחזור דווקא לשיטות המסורתיות. בקרב אומני העץ, יש גם שמשתשים בשלק כחומר אטימה (כגון סנדינג סילר) לשם קבלת משטח אחיד, לא סופג, וגם לשם אטימה מתחת או מעל גיוון כלשהו.
מקוה שעזרתי.
חג אביב שמח,
מקס
סמל אישי של המשתמש
max63
סופר משתמש

אולי תוכל להסביר את תהליך יישום השילאק על המוצר החרוט?

הודעהעל ידי eyal g » 07 אפריל 2009, 15:39

הי משה.
קניתי את הספר והספקתי רק ל"טעום". מצטרף לשבחיך לגביו. איכותי ביותר.
eyal g
סופר משתמש

Re: מה ההבדל...תיקון

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 07 אפריל 2009, 15:43

max63 כתב:יש פה אי הבנה די מושרשת.
שלק - הפרשה של חרק ה-luc לצורך בניית הבית לגולם. השלק משמש להדבקתו לקליפת העץ. מפיקים אותו על-ידי גרוד השלק מהקליפה ואז מחממים בתוך בד עבה. השלק נמס ונוזל מטה ואילו חלקי קליפה וחלקי החרק נשארים בשק. השלק בא במבחר סוגים (דרגות כהות וגם עם או בלי שעווה) ומשמש היום בעיקר כציפוי מסורתי. בגלל עמידותו הנמוכה למים ושריטות, וגם משיקולים כלכליים פותחו צבעים סינתטיים (=לא ממקור טבעי).
לקה - שם כללי לכל צבע סינתטי המבוסס על מדלל שאיננו מים. לכן, סופרלק הוא לכה וכך גם ורנית וכן הלאה. בארצות מסויימות מכנים לכה רק צבעים שקופים (נטולי פיגמנטים) ובארצות אחרות הוא בא לתאר כל צבע חד-רכיבי ושאיננו מבוסס על מים (צבע לקירות איננו לכה משום כך, למעט פוליאור ודומיו). כמעט כל לכה עמידה יותר משלק אבל אין בה את החן של חומר מהטבע, העיסוק בה דורש מברשות וחומרי ניקוי ולכן יש שמעדיפים לחזור דווקא לשיטות המסורתיות. בקרב אומני העץ, יש גם שמשתשים בשלק כחומר אטימה (כגון סנדינג סילר) לשם קבלת משטח אחיד, לא סופג, וגם לשם אטימה מתחת או מעל גיוון כלשהו.
מקוה שעזרתי.
חג אביב שמח,
מקס

מקס, יש הרבה פעמים שמשתמשים בשם Lacquer בשביל לתאר את הלקה - שהיא כמו שאתה מתאר שם גנרי שמתאר את כל הסוגים השונים שאתה מתאר. אבל השימוש הנכון בשם הספציפי הזה - דהיינו משמעותו המקורית וחד-חד-ערכית היא מה שאני כתבתי. בעברית יש ממש הרחבה של המושג לקה, אבל באנגלית זה הרבה יותר ספציפי...

Lacquer לא שווה לקה... Lacquer הוא חומר ספציפי ביותר.
שאיננו קשור לא לפולייוראתן, ולא מבוסס מים ולא שום דבר אחר.

ושוב אם מדברים בשיח הכללי - אזי לקה היא מה שמקס מסביר, אבל אם אנחנו ספציפיים אזי Lacquer זה לא שם כללי.
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

Re: מר אשל אתה צודק.

הודעהעל ידי moshik » 07 אפריל 2009, 15:52

:D
סמל אישי של המשתמש
moshik
מנהל פורום

Re: נאלץ לא להסכים

הודעהעל ידי max63 » 07 אפריל 2009, 16:31

השימוש במילה "לכה" ככינוי למוצר ספציפי נגוז כבר לפני עשרות רבות של שנים ונותר היום רק אצל היפנים. אגב, דווקא אצלהם הלכה איננה הפרשה של חרק אלא של עץ ממשפחת הסומאק. לשם כך מציינים במפורש Japanese lacquer.
באנגלית משתמשים ב"לכה" רק לציון צבע שאיננו על בסיס מים. בעברית משום מה זה נתקע בתחום הציפויים לצפרניים. כנס לכל פורום אמריקאי או אנגלי ל-DIY ותראה את המילה במשמעות אחת ויחידה. בנסיון לדייק היסטורית, מחבר הספר גורם דווקא לבלבול מסויים.
מילה דומה היא enamel. בארה"ב זה צבע ביתי, בארץ ציפוי קשיח במיוחד, כגון לאמבטיות.
סמל אישי של המשתמש
max63
סופר משתמש

Re: אולי תוכל להסביר את תהליך יישום השילאק על המוצר החרוט?

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 07 אפריל 2009, 16:35

eyal g כתב:הי משה.
קניתי את הספר והספקתי רק ל"טעום". מצטרף לשבחיך לגביו. איכותי ביותר.

אייל, פתח נושא חדש אם יש שאלה לא קשורה ישירות.
זה פשוט מאוד, מכינים את השטח, ליטוש לרמה הרצויה, מנקים את כל מה שנשאר (אבק ורסיסי נייר לטש), לוקחים סמרטוט נקי או מגבת נייר נקייה - מספיגים מעט חומר ותוך כדי סיבוב המחרטה פשוט מעבירים את הבד על המוצר, עד שכולו מלא בחומר - בשכבה הראשונה אפשר לשים מדולל קצת יותר (כסילר, מדללים באלכוהול נגיד בחצי מהחומר שקנית - אם קנית מוכן) .

מחכים כמה דקות עד שנראה יבש (לא ליגוע ביד זה ישאיר סימן מכוער), ואז שמים עוד שכבה לא מדוללת (אין חשש לבעיות גם אם לא התייבש לגמרי שכן האלכוהול ממיס קצת מהשכבה הקודמת ומסדר את הקישורים), כל שכבה מוסיפה הגנה וגם ברק. אם רוצים אפקט מט ניתן לשייף את השכבה העליונה עם צמר פלדה עדין. בסוף (לאחר ששמת כמה שכבות שמתאים לך - כמה יותר יותר טוב) אפשר לעשות למט או להבריק אפילו יותר עם מטלית נקיה או שעווה או חומרים נוספים שזה תפקידם בחיים.

אני משתמש בחומר המוכן שצבעו די אדמדם נותן אפקט מדהים על מהגוני ועצים אחרים.
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

Re: נאלץ לא להסכים

הודעהעל ידי moshik » 07 אפריל 2009, 20:49

אני מניח שהשואל התכוון להבדל שמשה ציין
ולא להבדל בין שלאק לבין לכה סינטטית .
ובכל זאת למדנוו משהו על הסטורית הפוליטורה-לכה.
סמל אישי של המשתמש
moshik
מנהל פורום

Re: מה ההבדל...

הודעהעל ידי idanadi » 11 אפריל 2009, 22:23

משה,

לקרוא את תשובותך זה כמו לנסות לשתות מברז של כיבוי אש... אתה תופס קצת וכל השאר משפריץ לכל הכיוונים.

עזרת לי המון ! גם עם הקישור לספר.

היכן אתה רוכש את חומרי הגימור שאתה משתמש בהם ?
(אני גר בצפון וחוץ מטמבור או בונדקס לא ניתן למצוא חומרים של חברות נוספות)

:lol:
idanadi

הבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Bing [Bot] ו־6 אורחים