חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

נחירת חזירים

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

נחירת חזירים

הודעהעל ידי javali » 11 ספטמבר 2007, 08:46

אני כרגע בתקופה שבין פרוייקטים. סיימתי אחד, ואני חושב על ועושה הכנות לבא. איך שהוא, בזמן כזה, יוצא לי הרבה לטפל בערימת הכלים לשיפוץ. אלו עבודות קטנות של מספר שעות עד מספר ימים, שנותנות סיפוק מהיר.

השיפוץ האחרון מופיע בתמונה. המדובר על מפסלת לגריזה בתבנית הידועה בשם הציורי "נוחרת חזירים" (pig sticker) על שום דמיונה הרב לסכין המשמשת לנחירה. (הנה תמונה). שמות נוספים בהם היא ידועה הם English pattern mortise chisel ו-Oval Bolstered Mortice Chisel.

התכונות שמייחדות את המפסלת הן:
  • להב עבה במיוחד - במפסלת הזו כ-2 ס"מ פלדה. זה נותן שני דברים - ראשית, הלהב חזק מאוד ואינו מתעקם מחבטות הפטיש. שנית, העובי הגדול עוזר ליישר את הלהב בתוך הגרז.
  • להב בחתך טרפזי. במפסלת הזו יש הבדל של רבע מילימטר בין הרוחב של הצד הקדמי לזה של הצד האחורי של הלהב. חתך טרפזי יוצר פינות חדות בצד האחורי של הלהב. לכן, כשהמפסלת עובדת, שולי הלהב מגרדים (scrape - כמו ציקלינה) את צידי הגרז, ועוזרים להחליק את הדפנות. בנוסף, החתך הטרפזי מקל על חילוץ הלהב מהגרז בגלל שרק הפינות נעוצות בדפנות, ולא כל שטח הלהב.
  • ידית אליפטית. מעבר לעובדה שהידית נוחה מאוד לאחיזה, היא מספקת מידע תחושתי על כיוון הלהב, וקל להרגיש כשהלהב אינו ישר.

המפסלת הגיעה אלי במצב עגום. חלודה, ידית שבורה, ולהב מנוסר. הייתי צריך לקצר את הלהב ב-7 מ"מ. פעולה שדרשה שעה של השחזה על הגלגל. לתיקון הידית נעזרתי רבות במאמרו של דרק כהן. העץ הוא איזה שהוא זן של משהו מ-New South Wales, הגימור Danish Oil ושעווה.

למי שמעוניין, ריי אילס מייצר כאלו מפסלות. ניתן להשיג אותן כאן.

מידע נוסף נמצא בגליון אביב 2007 של Woodworking Magazine.
קבצים מצורפים
IMG_0983.jpg
מפסלת
IMG_0981.jpg
מפסלת
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

Re: נחירת חזירים

הודעהעל ידי Moshe Eshel » 11 ספטמבר 2007, 09:13

תודה על האינפורמציה, תמיד ידעתי שזה מיועד לגרז אבל אף פעם לא שמעתי על כל התכונות הספציפיות והמיוחדות שהצגת.

בדיוק לפני כמה ימים כמעט רכשתי אחת כזו (משומשת) אבל לצערי הקדימו אותי ופספסתי, מה שכן כנראה שזכיתי בכמה מפסלות (Gouges) אחרות ובמקצוע 191 של סטנלי - נחיה ונראה...
סמל אישי של המשתמש
Moshe Eshel
מנהל האתר

הודעהעל ידי Pini Gold » 12 ספטמבר 2007, 17:51

ברשותי כלי כזה, ראה תמונה מצורפת, הגיע אלי בירושה מנגר וותיק שרכש אותו בילדותו בארגנטינה לפני כ 60 שנה. שם היצרן הרשום על הלהב הוא Peugout (פז'ו ?) בצרפת. מצב הידית והלהב היו טובים ומעת לעת אני משמן אותו.
ידית האחיזה ראויה לציון בשל נוחות האחיזה והלהב חדה וחזקה. אני מתקשה להבין מה עושים עם זה לחזירים. :mrgreen:
קבצים מצורפים
IMGP0500 (Medium).JPG
מפסלת - Peuguot
סמל אישי של המשתמש
Pini Gold
סופר משתמש

הודעהעל ידי javali » 13 ספטמבר 2007, 14:08

חברת פז'ו ייצרה כלי עבודה הרבה לפני שהיא התחילה לייצר אופניים. (מכוניות באו עוד יותר מאוחר.) החברה ייצרה סוגים שונים של כלים, ביניהם מסורים, מקצועות ומפסלות. הפלדה שלהם נחשבת איכותית מאוד.

כלי יפה...
סמל אישי של המשתמש
javali
סופר משתמש

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־13 אורחים