עמוד 1 מתוך 2

טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 01 דצמבר 2019, 15:33
על ידי lyuv
הכנתי קרש חיתוך מאלון ואגוז, בנוסח עדות ה-butcher block. ליתר דיוק - end grain. אבל לא היה לי מספיק חומר, כך שהקרש יצא דק מדי. לכן הדבקתי "תחתית" מדיקט 10ממ'. בעיקר כדי לחזק אותו נגד שבר כתוצאה מכפיפה. גם הוספתי מסגרת מלייסט כדי להסתיר את החרפה.

הכל היה טוב ויפה במשך כמה שבועות, עד שלפני כשבועיים היו כמה ימים יבשים במיוחד, והקרש התכופף. הנה (על קרש החיתוך מונחת קורה, כדי להדגיש את הכיפוף):
IMG_3997.JPG


למיטב הבנתי (אשמח לשמוע אם יש לכם תובנה אחרת) הטעות שלי היא שהצמדתי שני סוגי עץ שונים. ולא סתם שונים, אלא עם כיווני סיבים ניצבים. כך שהלחות (ואולי תנאים אחרים) גרמו להתרחבות/התכווצות שונים, ולעיוות.
אני מכיר את התופעה במתכות, ובשילוב מתכת עם בטון. אבל אף פעם לא חשבתי עליה בהקשר של עץ.


ואם כבר סיפרתי על הקרש, אז קצת תמונות מההכנה:

לייסטים אחרי חיתוך למידה (עובי ואורך)
גלם.JPG

הדבקה ראשונה (נדרשה הרבה מחשבה לסידור של הלייסטים, כך שבשלב האחרון הקוביות ישתלבו פינה מול פינה. בעיקר מפני שהלייסטים ברוחבים אקראיים):
הדבקה1.JPG

חיתוך הלוח שהתקבל לפסי רוחב:
ניסור1.JPG

ישור ו-"הקצעת" צידי הפסים לפני הדבקתם זה לזה (כשהם מסובבים ב-90 מעלות יחסית למצבם לפני החיתוך). אין לי ציוד מתאים, אז עשיתי זאת באמצעות מסור השולחן, שלהפתעתי עשה עבודה ראויה בהחלט, למרות שהמסור היה שחוק והסרגל עקום:
הקצעה.JPG

הדבקה סופית. הפסים הונחו "ראש לזנב". כלומר פס אחד ישר והבא הפוך, יחסית לכיוונם בלוח ממנו נחתכו.
הדבקה2.JPG

בסופו של דבר הודבקו שני לייסטים בצדדים. הן בתור ידית והן כדי להגדיל את שטח העבודה. גימור עם שמן לקרשי חיתוך של WATCO:

IMG_3945.JPG

Re: טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 01 דצמבר 2019, 15:44
על ידי Edi
נראה יפה מאוד, לגבי ההדבקה של הכיוונים וכו' הידע שלי שטחי, אבל לגבי החיתוך שלך לאחר ההדבקה הראשונית, זה מתכון לאסון, אסור לעבוד עם הסרגל ועם הMITER GAUGE ביחד, זה עלול להביא לתקרית לא נעימה.
העץ עלול ללכת טיפה קדימה בחלקו הרחוק מהלהב ,אזור החיתוך ילחץ את הלהב וזה מצידו ישאף להעיף את העץ.

Re: טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 01 דצמבר 2019, 20:30
על ידי Andrewz
אני לא חושב שהבעיה היא עם העובי של העץ
גם עץ עבה מאוד (20 סנטימטר) מתחיל לשנות צורה במוקדם או במאוחר
הבעיה היא כמו שאתה אמרת, בלחות וביובש, וזה בהחלט נכון, רק שהפתרון עלידי הוספת עובי הוא לא מדוייק
בכדי לשמור שעץ לא ישנה את צורתו יש למנוע שינויים באחוז הלחות בעץ, במיוחד קרש חיתוך שהוא כל הזמן סופר נוזלים שחלקם חומציים, וגם יש אליו כל הזמן שריטוט שדרכן מחלחלים הנוזלים לעץ

הפתרון הוא כמובן חומרי הגנה
ואני לא מדבר רק ברמת הציפוי, אלא חומרים שנספגים בעץ לעומק של כ2 מילימטר (ראיתי שזה דורש מספר רב של מריחות לחומר ספיגה מיוחד)
לאחר מכן שכבת מגן חזקה ועבה על כל הקרש ורק בסוף לאקה
עכשיו שאני חושב על זה, קרש חיתוך הוא כנראה אחד הפריטים היותר קשים להכנה שיש בנגרות

Re: טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 01 דצמבר 2019, 21:14
על ידי zDanielz
ממש מוזר.

הכנתי הרבה קרשי חיתוך מהרבה סוגי עצים ביחד ולא קרה לי אפעם
הדבר היחידי שאני יכול לחשוב עליו זה בגלל הדיקט התחתון שהתעוות ולקח איתו את החלק מעל.
חתיכות קטנות של עץ לא מפעילות לחץ.

Re: טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 02 דצמבר 2019, 12:01
על ידי lyuv
תודה על התגובות.
כמה נקודות:
1. לא הסברתי טוב את עניין הבעיה (?) של "סוגי העץ השונים" - לא התכוונתי לכך שהמשטח הוא פסיפס של קוביות אלון ואגוז. זה בסדר גמור, וגם הסיבים שלהם פונים לאותו כיוון (למעלה. בניצב לשיש). הכוונה היא שהמשטח הוא סוג אחד, והדיקט הוא הסוג השני, כאשר הסיבים שלו מקבילים לשיש. נניח (סתם ניחוש) שבזמן יובש, סיבי עץ נעשים צפופים יותר, אבל לא קצרים יותר. זה אומר שהמשטח העליון נעשה קצר יותר, אבל הדיקט נשאר באותו אורך. וכמובן שזה יגרום לכיפוף.

2. הספגתי את הקרש היטב בשמן - 4 שכבות, כשכל אחת היתה מריחה נדיבה מאוד, עד שהעץ הפסיק לספוג. ואז המתנה ליבוש, וליטוש פני השטח. אחרי השכבה האחרונה לא ליטשתי, כדי להשאיר קרום של ה-"שמן". אני לא בטוח שצריך לקרוא לחומר הזה "שמן" (באנגלית זה נקרא OIL) מפני שהוא מתייבש ונעשה מוצק. לפי מה שקראתי, המרכיב העיקרי הוא TUNG OIL. (לפי המחיר, המרכיב העיקרי הוא זהב...)

3. אדי - זה השימוש הראשון שלי במשור שולחן. עברתי לפני כן על סירטוני בטיחות ביוטיוב ולא נתקלתי בנקודה הזו, אבל תמיד חשוב ללמוד עוד. אני מבין שבזמן ההובלה עם ה-miter gauge, הקרש עלול להסתובב מעט (זה מה שהתכוונת?). אבל האם הסרגל לא יעזור לחסום את הסיבוב הזה? אולי לא הבנתי את הסיכון עליו אתה מדבר. אשמח להבהרה.

4. הוספת העובי ע"י הדיקט לא היתה כדי למנוע עיוות. היא היתה מפני שבלעדיו, הקרש (הפסיפס) היה דק מדי, ושביר. מעניין לראות עד כמה עץ חלש לרוחב הסיבים לעומת לאורכם.

Re: טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 02 דצמבר 2019, 13:05
על ידי Edi
סרטונים ארוכים אבל שווים, גם טכניקה והרבה בטיחות צפה בכל הסרטונים
https://www.youtube.com/watch?v=qSbS5zh ... jreload=10

Re: טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 02 דצמבר 2019, 21:52
על ידי עידן מ
Edi כתב:נראה יפה מאוד, לגבי ההדבקה של הכיוונים וכו' הידע שלי שטחי, אבל לגבי החיתוך שלך לאחר ההדבקה הראשונית, זה מתכון לאסון, אסור לעבוד עם הסרגל ועם הMITER GAUGE ביחד, זה עלול להביא לתקרית לא נעימה.
העץ עלול ללכת טיפה קדימה בחלקו הרחוק מהלהב ,אזור החיתוך ילחץ את הלהב וזה מצידו ישאף להעיף את העץ.


אשמח לקבל הסבר מה הכוונה שימוש בסרגל ובmiter gauge/
תודה

Re: טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 02 דצמבר 2019, 22:41
על ידי Andrewz
עידן מ כתב:
Edi כתב:נראה יפה מאוד, לגבי ההדבקה של הכיוונים וכו' הידע שלי שטחי, אבל לגבי החיתוך שלך לאחר ההדבקה הראשונית, זה מתכון לאסון, אסור לעבוד עם הסרגל ועם הMITER GAUGE ביחד, זה עלול להביא לתקרית לא נעימה.
העץ עלול ללכת טיפה קדימה בחלקו הרחוק מהלהב ,אזור החיתוך ילחץ את הלהב וזה מצידו ישאף להעיף את העץ.


אשמח לקבל הסבר מה הכוונה שימוש בסרגל ובmiter gauge/
תודה

בזמן חיתוך אסור להשתמש בשני בכלים ביחד
כאשר אתה משלב בינהם, הם יוצרים לחץ על הלהב דבר שיכול לגרום לכך שהעץ נתפס בלהב ומשוגר לכיוון האדם שחותך אותו
לרוב זה מסתיים בחוויה לא נעימה וסימן על המצח, אבל לפעמים החתיכה הזאת יכולה לעוף לתוך העין, או חמור מזה, זה יכול להיגמר בתקרית של מגע בין היד ללהב המסתובבת
בקיצור, אסור, זה חוק בקרב כלל הנגרים

Re: טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 03 דצמבר 2019, 09:17
על ידי oferyuval
Edi כתב: אסור לעבוד עם הסרגל ועם הMITER GAUGE ביחד, זה עלול להביא לתקרית לא נעימה..


הכוונה היא שאסור לשלב בין שני המובילים המסומנים ?

Re: טעות של מתקדמים

הודעהפורסם: 03 דצמבר 2019, 10:04
על ידי Edi
אסור לשלב באופן הנ״ל, צפו בסרטונים שקישרתי פרק 3 עוסק בקרוס קאט ובנושא הזה, בכלל לצפות בסרטונים שלו זה בית ספר גם למתקדמים ובפרט בנושא מסור השולחן חמשת הפרקים הם לדעתי האורים והתומים לשימוש בסיסי ומתקדם במסור שולחני, הקדישו כמה זמן ,למדו טכניקות ובעיקר זהירות.