חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

יעילות חמרי גימור למניעת ספיגת לחות

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

יעילות חמרי גימור למניעת ספיגת לחות

הודעהעל ידי oferyuval » 16 יולי 2019, 19:37

ראיתי סרטון ביוטיוב על הכנת סבכה מעץ ארז לרצפת מקלחת.
הגימור בסביבה הרטובה הזו עפ"י הסרטון נעשה ב Spar urethane שפרטים עליו מצאתי כאן:
https://www.hunker.com/12152804/what-is-spar-urethane

האם המקבילה הישראלית Yacht Varnish ?

בשאלה שהוצגה כאן בעבר https://www.nagaroot.com/forum1/viewtopic.php?f=1&t=1903&p=10731&hilit=www.woodmagazine.com#p10731
מצאתי את הקישור לטבלה שמציגה יעילות (למעשה אפקטיביות, מה המילה בעברית ? ) של חומרים שונים במניעת ספיגת לחות:

chart movement.jpg

מעניין אותי לדעת מה המקבילות הישראליות של החומרים האלו ? השאלה שלי פרקטית: אני מתכוון לתחליפים המקומיים, גם אם הם לא זהים.
אני יודע ש Shellac זה פוליטורה, וראיתי ש Tung oil נקרא כך גם בארץ (שמן טאנג).
מה הכוונה ב Lacquer ? זו הרי מילה כללית ללק.
Spar Vanish ?
Urethane Varnish ?
Gloss Enamel Paint: בתרגום מילולי צבע אמייל מבריק. מה זה אומר במונחים מקומיים ?
Polyurethane Varnish ?
השם אפוקסי דו - רכיבי מדבר בעד עצמו, אבל מה המוצרים המסחריים (מדובר בנוזל בעל צמיגות נמוכה לגימור) שניתן לקנות כאן ?

מצצטער על שאלת הויקיפדיה הרחבה 8)
oferyuval
סופר משתמש

Re: יעילות חמרי גימור למניעת ספיגת לחות

הודעהעל ידי Alex Milch » 22 יולי 2019, 19:00

Tung - שמן מופק בכבישה מזרע העץ בעל אותו שם מתפלמר (מתיבש ומתקשה) במגע עם האויר ובשל כך הוא משמש גם כתוסף לייבוש בצבעים, דיו וכד'.
Laquer and Varnish - התרגום לעברית של שני החומרים הוא לקה/לכה. בלי להכנס להרכבים המדויקים של שני הסוגים, המציאות היא כזאת ש - Laquer הוא חומר יותר חזק ועמיד בשחיקה. את החומר הזה ניתן למצוא גם כחומר מגוון בדרגות ברק ממאד נמוכות עד מאד גבוהות. ה - Varnish מגיע כחומר יחסית שקוף עם תוספים להורדת הברק לסטן וסטן-מט. המקבילים בארץ יכולים להיות "ורנית" של טמבור או "לזור" של נירלט.
Shellac - הוא בעצמו אינו פוליטורה אלא חומר בסיס שמשמש להכנת החומר לביצוע תהליך הפוליטורה. ההפקה היא ע"י עיבוד של הפרשת נקבת חיפושית ה-Lac. הצורה המסחרית היא בצורת פתיתים שטוחים במספר גוונים עם תכולת ווקס וללא. תהליך הביצוע וההכנה מסובכים כיוון שלהשגת תוצאה מיטבית יש צורך להקפיד על יחסי העירבוב עם כהל מפוגל בין שלב לשלב. היישום לא פשוט ודורש מיומנות ונסיון.
Spar Varnish - ספאר בעברית הוא "תורן" של מיפרש והכוונה ללקה שעמידה מאד בתנאים של ים. המקבילה בארץ כנרא "Yacht Varnish".
Urethane Varnish - זאת לקה על בסיס של מספר כימיקלים ונחשב לחומר מסרטן. המדלל הוא טרפנטין בד"כ.
Poliurethane Varnish - כנ"ל. הלקה הזאת היא בעלת עמידות גבוהה לשחיקה ומכילה מספר קבוצות של אוריטנים.
Gloss Enamel Paint - ה-Enamel הוא אמאייל אבל במיקרה הזה הכוונה רק מבחינת מראה, כלומר ברק מאד גבוה. הצבעים יכולים להיות מסוגים שונים על בסיס ממסים שונים. באופן מעשי, אני מבין שמדובר בצבע המקביל ל"שלייפ-לאק". חשוב לדעת ש"שלייפ-לאק" (במקור בגרמנית = ליטוש לברק של לאק) הוא תהליך ידני מפרך שאינו דומה לחומרים ולתהליך של מה שמכונה "שלייפ-לאק".
Alex the Cheesepenter
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

הודעהעל ידי oferyuval » 23 יולי 2019, 08:15

אלכס תודה על תשובת הויקיפדיה המושקעת.
אני מבין ממה שכתבת ורנית ולזור הם דוגמא למוצרים מסחריים שנקראים בחו"ל Varnish.
האם יש מקבילות מסחריות מקומיות ל Lacquer (שהוא שונה עפ"י ההסבר שלך) ?

כמו כן בהנחה ש Polyurethane Varnish הוא על בסיס ממיס, או דו רכיבי, אני מבין שלכות על בסיס מים (קראתי במקום אחר שאלו לכות אקריליות) כלל לא מופיעות בטבלה ?
אולי זה קשור לכך שהטבלה ישנה.
oferyuval
סופר משתמש

הודעהעל ידי Alex Milch » 23 יולי 2019, 09:24

כיוון שאין לי תשובה מספיק מנומקת ומבוססת, עפ"י ההגדרות, בוא נניח ש"ורנית" ו"לזור" שקוף הם LAQUER והמגוונים הם VARNISH.
Alex the Cheesepenter
סמל אישי של המשתמש
Alex Milch
סופר משתמש

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Bing [Bot] ו־6 אורחים