חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

כתבתי מאמר די מעמיק על איזה כלים צריך לנגרות אמן

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

Re: כתבתי מאמר די מעמיק על איזה כלים צריך לנגרות אמן

הודעהעל ידי רפאל33 » 23 ספטמבר 2020, 16:39

Edi כתב:משובח, תודה!

תודה אלי!
נגר ומורה לנגרות. אוהב את העץ ואת הצלילה העמוקה איתו.
בית הספר שלי לנגרות: https://www.adamaschool.com
סמל אישי של המשתמש
רפאל33

הודעהעל ידי רפאל33 » 23 ספטמבר 2020, 16:42

Se7eN כתב:אחלה מאמר, כל הכבוד!!

אם רק לדקדק משהו קטן - המקצוע המכונה JACK הנו מס' 5, והוא זה שנחשב (היסטורית...) בתור השילוב הסביר לכל השימושים במקצוע בודד.

תודה רבה, ותודה על הדיוק החשוב!
סמל אישי של המשתמש
רפאל33

הודעהעל ידי רפאל33 » 23 ספטמבר 2020, 16:43

Israelgrn4 כתב:שנה טובה רפאל
נהדר לראות כי בפורום נמצא אדם כמוך.

תודה ישראל, שנה טובה מלאה ביצירה גם לך.
סמל אישי של המשתמש
רפאל33

הודעהעל ידי רפאל33 » 23 ספטמבר 2020, 16:45

itzikdiy כתב:תודה, למדתי כמה דברים.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

תודה איציק, שמח שזה הועיל לך.
סמל אישי של המשתמש
רפאל33

הודעהעל ידי רפאל33 » 23 ספטמבר 2020, 17:58

Pini Gold כתב:הבחירה במסור סרט כמכונה ראשונה היא כל כך חכמה והגיונית. מיד אחריה הייתי ממליץ על מקדחת עמוד.
מעניין יהיה לשמוע ממך, כמורה ואמן מנוסה מה מומלץ לגבי משור שולחני.

מאמר מרתק. תודה

תודה רבה פיני. כיף שמצאת בזה עניין ושאנחנו מסכימים על ההעניין של מסור הסרט. עדכנתי את המאמר והוספתי מה אני חושב על מסור השולחן.

בגדול, אצל רוב יוצרי התוכן היום בתחום (יוטיוב למשל) מסור השולחן תופס מקום הרבה יותר גדול מאשר מסור הסרט. בסופו של דבר אני חושב שזה תלוי בסוג העבודה: האם אני עובד עם לבידים וחומרים למיניהם שהם לא עץ גולמי, ואז ברור שמסור שולחן הוא העיקרי בשבילי, או שאני עובד עם לוחות עץ גולמי ואז אין תחליף למסור סרט (אגב, זו הסיבה שאני עובד עם מסור שולחני בסגנון אמריקאי ללא עגלה- אני לרוב לא צריך אותה. קיצורי קורה ראשוניים אני עושה על מסור הסרט או המסור היפני הגדול, וממשיך משם).

כשזה מגיע לפריסות גובה - התחושה הזאת שיש לך להב בסל"ד גבוה מאד, בשיא הגובה שלו, בלוע כולו בחתיכת עץ שאוי ואבוי אם תסטה לך באמצע הדרך או תתקפל ותינעל על הלהב (אפילו שיש מפצל שאמור למנוע מזה לקרות) - לי זה מרגיש לא טוב. מסור סרט זה חגיגה במובן הזה.

עם זאת, ברור שכיף להיות מסוגל לחתוך קצוות (גדעים) ישרים לחלוטין וחלקים באורכים קבועים, פעולה שמסור הסרט לא מצטיין בה במיוחד. גם אותה אפשר כמובן לבצע ידנית, אבל שוב, מסור שולחן הוא כמו שוטינג בורד ומקצוע ידני על דלק טילים :) (בכל מקרה, אני עובר על הקצוות עם מקצוע ידני כדי לקבל באמת את היופי שלהם). כמו כן מסור השולחן הוא חיוני מאד בשבילי לביצוע חיתוכים בעלי זוויות מורכבות, כמו בבניית כסאות למשל.

לגבי חיתוכי אורך מקבילים (rip cut) - לפעמים אני עושה אותם על מסור השולחן עם הגובל המקביל, אבל לרוב זו שוב פעולה שאני מעדיף לעשות על מסור הסרט.
עניין הפציעות מהמסור הזה הוא מוכר, ואני משתמש בו רק כשאני באמת צריך.
סמל אישי של המשתמש
רפאל33

הודעהעל ידי רפאל33 » 23 ספטמבר 2020, 18:10

Israelgrn4 כתב:בוקר טוב
בטיול שעשיתי הבוקר בסדנה שלך, ראיתי על השולחן בצילום הפטישים מלחציים קטנים.
האם תוכל בבקשה להסביר מה המטרה של מלחציים אלו.
ואם תוכל לומר מה משקל הקומבינר ואיזה חשמל הוא צורך.
תודה על התכנים המדהימים שהעברת לפורום.

נחמד ששמת לב :) למלחציים האלה קוראים Ulmia vice, זו חברה קטנה מגרמניה. אני קולב אותה במלחצי השולחן ומשתמש בה להחזקת פיסות עבודה בכל מיני זוויות מוזרות, או לצורך הקצעת קצוות (צירפתי תמונה).

לגבי הקומביניר, הייתי אומר שהוא שוקל לפחות 150 ק"ג בגלל כל הברזל. יש לו שני גלגלים ומוט מיוחד להזזה, אבל אני בדרך כלל מזיז אותו גם בלי המוט די בקלות על רצפת ה OSB. הוא חד-פאזי (כמו כל שאר המכונות שלי).

שמח שנהנית, אמשיך להעלות עוד תכנים :)
שנה טובה
קבצים מצורפים
ULMIA.JPG
סמל אישי של המשתמש
רפאל33

הודעהעל ידי רפאל33 » 23 ספטמבר 2020, 18:18

Eliyahoo כתב:יופי של מאמר רפאל ואיזה כיף שהגעת לפה. אתה בהחלט מוזמן להשאר :)

לגבי המאמר, אני מסכים בהחלט עם רוב מה שכתבת. כתבת הרבה ואפשר לדבר שעות על כל פיסקה, אני אגיב על שלושה דברים:
1. ה60 וחצי של לי נילסן - בהחלט ! הכלי האהוב והמשומש ביותר אצלי בסדנה. כלי כל כך שימושי וורסטילי לכל סוג של נגר ופשוט חובה לכל מי שעובד בעץ מלא.

2. "אני לא אספן " - כל כך מסכים ! . אני לא אוהב כלים נוצצים וחדשים, אני אוהב כלים שאני משתמש בהם. אם להתחבר למקצוע בלוק מהסעיף הקודם, מקצוע שהוא יצירת אומנות של ייצור מכני, מקצוע כזה חדש אפשר בהחלט לשים כפריט אסתטי בסלון. אני אישית מעדיף את המקצוע המשומש והשרוט שלי.

3. מסור סרט כמסור ראשון - אני מבין את הפרספקטיבה ובכל זאת, אפילו אם אתה נגר אומר שעובד 100 אחוז עם עץ מלא, אני לא מצליח להבין איך אפשר להסתדר בלי קרייזיק או לפחות מסור שולחן קטן. החיתוכים הסופר ישרים שלו והורסטיליות של האפשרות לחתוך שקעים שונים עבור מחברים, זה משהו שאני לא יכול בלעדיו.

שוב, ברוך הבא
אלי

תודה רבה אלי!
אין ספק שהמקצוע של לי נילסן הוא בובה אמיתית.
לגבי מסור הסולחן, הוספתי פירוט בחלק הזה של המאמר :) יש לי מסור שולחן בסגנון אמריקאי, ואני משתמש בו לא מעט לכל מיני פעולות, כולל מגרעות עם dado set, חיתוכי קצוות וכו', אבל הייתי יכול להסתדר בלעדיו. לך תפרוס ידנית קורה בעובי חמש סנטימטר לשלו קורות מושלמות בעובי 1.4 סנטימטר. כמובן שמסור שולחן מאד עוזר עם מחברים כי הוא חותך נקי וישר, אבל אם הייתי צריך לבחור מכונה אחת, זה מסור הסרט בלי שום ספק, ועם השאר מסתדרים.
תשמע, יצא לי לעשות כמה שולחנות שלא יכלתי ליישר להם את הקצוות כי אין לי קרייזיק, אז עשיתי קו, הורדתי במסור הסרט קרוב מאד אליו, וסיימתי ידני, והיה ממש כיף :)
סמל אישי של המשתמש
רפאל33

הודעהעל ידי Edi » 23 ספטמבר 2020, 19:07

רפאל33 כתב:
Eliyahoo כתב:יופי של מאמר רפאל ואיזה כיף שהגעת לפה. אתה בהחלט מוזמן להשאר :)

לגבי המאמר, אני מסכים בהחלט עם רוב מה שכתבת. כתבת הרבה ואפשר לדבר שעות על כל פיסקה, אני אגיב על שלושה דברים:
1. ה60 וחצי של לי נילסן - בהחלט ! הכלי האהוב והמשומש ביותר אצלי בסדנה. כלי כל כך שימושי וורסטילי לכל סוג של נגר ופשוט חובה לכל מי שעובד בעץ מלא.

2. "אני לא אספן " - כל כך מסכים ! . אני לא אוהב כלים נוצצים וחדשים, אני אוהב כלים שאני משתמש בהם. אם להתחבר למקצוע בלוק מהסעיף הקודם, מקצוע שהוא יצירת אומנות של ייצור מכני, מקצוע כזה חדש אפשר בהחלט לשים כפריט אסתטי בסלון. אני אישית מעדיף את המקצוע המשומש והשרוט שלי.

3. מסור סרט כמסור ראשון - אני מבין את הפרספקטיבה ובכל זאת, אפילו אם אתה נגר אומר שעובד 100 אחוז עם עץ מלא, אני לא מצליח להבין איך אפשר להסתדר בלי קרייזיק או לפחות מסור שולחן קטן. החיתוכים הסופר ישרים שלו והורסטיליות של האפשרות לחתוך שקעים שונים עבור מחברים, זה משהו שאני לא יכול בלעדיו.

שוב, ברוך הבא
אלי

תודה רבה אלי!
אין ספק שהמקצוע של לי נילסן הוא בובה אמיתית.
לגבי מסור הסולחן, הוספתי פירוט בחלק הזה של המאמר :) יש לי מסור שולחן בסגנון אמריקאי, ואני משתמש בו לא מעט לכל מיני פעולות, כולל מגרעות עם dado set, חיתוכי קצוות וכו', אבל הייתי יכול להסתדר בלעדיו. לך תפרוס ידנית קורה בעובי חמש סנטימטר לשלו קורות מושלמות בעובי 1.4 סנטימטר. כמובן שמסור שולחן מאד עוזר עם מחברים כי הוא חותך נקי וישר, אבל אם הייתי צריך לבחור מכונה אחת, זה מסור הסרט בלי שום ספק, ועם השאר מסתדרים.
תשמע, יצא לי לעשות כמה שולחנות שלא יכלתי ליישר להם את הקצוות כי אין לי קרייזיק, אז עשיתי קו, הורדתי במסור הסרט קרוב מאד אליו, וסיימתי ידני, והיה ממש כיף :)

ניתן לעשות את זה ביתר קלות במסור מסילה ולו רק מפני שהמכשיר מגיע לחומר הכבד והמגושם ולא להיפך.
עם איזו קיבולת גובה מינימלית שווה לרכוש מסור סרט למי שיש מסור שולחן?
Edi
סופר משתמש

הודעהעל ידי Ronst » 23 ספטמבר 2020, 20:27

תודה על מאמר מושקע וכתוב היטב.
אני מסכים עם הגישה האומרת שאין דרך אחת ולא חייבים כלי מסויים של מותג מוגדר, בסופו של דבר זה עניין של העדפה אישית ואין תחליף למיומנות הנרכשת עם הזמן ומשלימה את היכולות של הכלי.
השיטה שלי היתה תמיד לרכוש כלים לפי צורך - מה שהייתי צריך עבור הפרויקט הבא, התוצאה היא שאין אצלי (כמעט) כלים שרק צוברים אבק.

ובנושא קשור - נכנסתי לאתר האינטרנט שלך, זו שמחה גדולה לראות את המספר ההולך וגדל של בתי ספר לנגרות מסורתית בארץ (אני ספרתי חמישה, בטוח שיש כבר יותר), נראה כמו מגמה מתמידה ויציבה ואני מאחל הצלחה לכולם ופריחה של התחום.
סמל אישי של המשתמש
Ronst
סופר משתמש

הודעהעל ידי Se7eN » 23 ספטמבר 2020, 21:33

Edi כתב:עם איזו קיבולת גובה מינימלית שווה לרכוש מסור סרט למי שיש מסור שולחן?

מסור סרט זה אחד הכלים שכשהוא גרוע הוא לא שווה כלום, ולכן אין ברירה ואסור להתפתות לכלים הזולים כי האיכות שלהם זוועה. רוב מסורי הסרט בתקציב נמוך (עד 4000 ש"ח כולל משומשים) שעדיין סבירים ומעלה מבחינת איכות, יתנו לך סביבות 15 ס"מ גובה חיתוך, ויגיעו בגלגל 14". יש ממש מעט דגמים איכותיים וקטנים, והם די מוגבלים בנתונים. לכן לטעמי גודל כזה - של 14" - הוא סביר לגמרי לרוב החובבים עבור סדנה ביתית, אפשר להרכיב מסוריות לפריסה ומסוריות לקימורים, וגם להרבה מהדגמים של החברות הטובות ישנן הגבהות שמאפשרות הוספה של 5-15 ס"מ נוספים לגובה החיתוך. דורש כמובן להבים חדשים.

אני אישית רכשתי לא מזמן את התוכניות של מתיאס וונדל מתוך כוונה לבנות את המסור שלו, שנותן נתונים מדהימים שלא פגשתי בשום דגם מסחרי - 29 ס"מ גובה חיתוך, ואפילו אפשרות לשמש כמנסרה קטנה עם עוד כמה ס"מ. עם גלגל 14". כשיתפנה לי זמן - זה אחד הפרוייקטים שאני מחכה להם...
Se7eN
מנהל פורום

הקודםהבא

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־7 אורחים