חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

בניית שולחן אוכל נפתח

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

בניית שולחן אוכל נפתח

הודעהעל ידי YesIWood » 17 נובמבר 2024, 00:59

הי לחברי הפורום!

אני נגר חובב, והפרויקט הבא שלי זה בניית שולחן האוכל שלנו. הנושא חדש לי (עד כה בניתי מטבח, ארונות, שידות ומיטה) ואני זקוק לקצת עזרה, הכוונה ועצות.

השולחן המדובר בגודל 1.60 על 90-100 רוחב, ונפתח (עם רגל נגררת או שתי מגירות, עוד לא הוחלט) לעוד מטר. סקרתי את מנגנוני Pottker השונים והבנתי מה אני צריך.
לשולחן 4 רגליים ישרות (לא X או עמוד באמצע או משהו כזה!) בפרופיל 5x5 או טיפה יותר, בגימור עגול. ההארכה נמצאת בתוך השולחן ועדיף שתיפתח בפתיחת ספר.

כרגע אני מדמיין את השולחן בדומה לשולחן הזה: https://www.tomik.co.il/product-page/%D7%A9%D7%95%D7%9C%D7%97%D7%9F-%D7%A0%D7%95%D7%A8%D7%93%D7%99

האתגר (מעבר לכך שמדובר בשולחן ראשון) - חשוב שהמנגנון יהיה רזה ככל האפשר. אני אדם גבוה וצריך גובה תחתון של לפחות 69-70 ס"מ מהרצפה שיהיה נוח לרגליים להיכנס.
זה משפיע גם על הפתיחה (פתיחת רגל נגררת - כ-5 ס"מ גובה מנגנון, פתיחת מגירה כ-4 ס"מ גובה), גם על פתיחת הספר, גם על הקורות תמיכה (לא יותר מ-5 ס"מ רוחב) וחיבורן לרגליים.
הפלטה העליונה תהיה דקה ככל האפשר (18 מ"מ?) על מנת "להרזות" את השולחן כך שהגובה העליון יהיה סביר (76-77 מקסימום מהרצפה) וגובה תחתון יהיה גבוה מספיק לתת מקום לרגליים.

כבר בשלב זה יש לי מספר שאלות:

1. איך מחברים קורה של 5 ס"מ רוחב לרגליים בצורה חזקה? סין וגרז? חיבור dowel או dovetail כזה או אחר? אילו כלים אני צריך לשם כך? אולי הוספת עובי לקורה יכול לעזור (פרופיל ריבוע של 5x5)?

2. האם פתיחת ספר יכולה להיכנס ב-5 ס"מ או פחות? ראיתי כי יש ל-Pottker פתיחה Flat Folding Mechanism (FFM) - אך נראה כי יש צורך בפלטה של מינימום 22 מ"מ עובי, והיא תופסת 6 ס"מ גובה. אשמח לעצות והכוונה איך מרזים את פתיחת ספר ככל הניתן

3. ראיתי בחרפ מסילות שמנגנון Kombi 60 (שאגב לא מצאתי אותו באתר של -Pottker) לוקח רק 37ממ גובה. האם זה ריאלי לעשות קורה של 4 ס"מ ומנגנון פתיחת ספר (FFM?) באותו גובה על מנת לנצל את המסילה הרזה? במידה ולא, האם יש מקום שעושה זאת ממתכת במקום עץ ואז אני עושה את הפלטה + הארכות?

4. איך אני משיג רגליים לשולחן בגובה הנ"ל (לא סטנדרטי)? רגל ריבועית למעלה (שיהיה אפשר לחבר לקורות) ויותר עגולה למטה (יותר עדין ויפה)? איפה ואיך מלטשים כזה דבר ואיך ניגשים לזה?

האם יש מי מחברי הפורום הנכבד שעוסק בתחום ושיוכל לתת לי עצות וטיפים לגבי מה יעבוד ובאיזה פרזול / מנגנון כדאי להשתמש לצורך הנ"ל?

תודה מראש!
YesIWood
 
הודעות: 7
הצטרף: 05 דצמבר 2021, 12:05

Re: בניית שולחן אוכל נפתח

הודעהעל ידי Se7eN » 17 נובמבר 2024, 12:03

אני לא מכיר את הפרזולים בתחום, אז לא אוכל לסייע, אבל שווה לגשת לחנות פרזול ולהתייעץ איתם, כולל הדגמות בשטח.
לגבי סעיף 1:
לא ציינת את מידות החתך, אבל כל השיטות שציינת טובות, וכולן דורשות מידה מסוימת של ידע, הבנה, וכמה כלים. מציע לך לחקור קצת את הטכניקות קודם ואז להחליט במה להשתמש. אם תשאל להמלצתי, אני אציע דיבל עץ (dowel) אבל צריך להשתמש בכמה כדי שהחיבור יהיה טוב, וגם בדבק על שטח המגע.
סעיף 4: בחנויות פרזול תמצא גם רגליים מוכנות בכל מיני עיצובים. אם לא תמצא, או שבכל זאת תרצה להכין לבד, אפשר להשתמש בסכין משיכה או ספוקשייב או שופינים בשביל הצורניות, ואז שיוף עם מלטשת חשמלית, או נייר שיוף ביד, להחלקה.

בלי לזלזל חלילה, נשמע שהפרוייקט הזה מאתגר אותך בכמה כוונים שונים - אולי כדאי לפרק אותו לחלקים, ולהתעמק גם בלמידה ורכישת טכניקות ופחות למהר עם התוצר הפעם.
Se7eN
מנהל פורום
 
הודעות: 1831
הצטרף: 27 דצמבר 2016, 01:50

Re: בניית שולחן אוכל נפתח

הודעהעל ידי YesIWood » 23 מרץ 2025, 22:45

הי, שוב אני.

עשיתי הרבה שיעורי בית על בניית שולחנות נפתחים. יש לי כבר את התוכנית, הפרזול וקורות עץ לקושרות+רגליים.

נשארו כמה נקודות פתוחות:

1. פלטה עליונה מעץ מלא (לאמי אלון) או אלון תלת שכבתי - לאמי אלון יותר יפה וחזק, אך ברוחב של מטר, אני חושש מהתרחבות/התכווצות כתוצאה משינוי לחות, מה שעלול לעקם את המסילות פתיחה (שמתחברות לפלטה העליונה של השולחן). האם אלון תלת שכבתי מתרחב/מתכווץ פחות? יותר יציב? כמה בפועל המידה של מטר משתנה לאורך השנה? מילימטר? חצי ס"מ?

2. חיבור הקושרת לרגל - אני מתלבט בין זנב יונה (sliding dovetail) לסין וגרז. הקורה של הקושרת היא 2.5 רוחב על 7 גובה, והרגל בפרופיל 7.7ס"מ ריבועי. מרגיש לי שיהיה לי יותר קל לעשות sliding dovetail בעומק 2.5-3 לרגל על שולחן רוטר (יש לי ביט טוב), מאשר לדייק את הסין והגרז (אין לי ניסיון לא בזה ולא בזה), אבל אני לא בטוח. בנוסף יש לי bracket ממתכת שמחבר בין הרגל והקושרות אורך ורוחב בכל פינה. מה לדעתכם עדיף?

שרטוט של פינה עם זנב יונה:
רגל+קושרות+bracket.png
רגל+קושרות+bracket


3. יש כאן נגר נחמד שאוכל להיפגש איתו, להראות את התוכנית של השולחן ולעבור על הדברים לראות שהכל כשר לפני שאני מתחיל חיתוכים? תכננתי הכל לבד בהתבסס על דברים שראיתי, אך אין לי ספק שאוכל לשפר עוד הרבה.

4. יש באיזור המרכז מקום עם רוטר שולחני טוב שאפשר לבוא לעבוד בו? יש לי בבית רוטר אך בשביל sliding dovetail עם ביט 1/2" אני צריך רוטר חזק על שולחן...

תודה!

תרשים כללי:
שולחן אוכל 3D.png
תרשים כללי של תוכנית שולחן אוכל
YesIWood
 
הודעות: 7
הצטרף: 05 דצמבר 2021, 12:05

Re: בניית שולחן אוכל נפתח

הודעהעל ידי avian » 29 מרץ 2025, 08:37

לגבי החשש מעיקום המסילות - בדוק אפשרות לחבר אותן לפלטה בצורה שמאפשרת תזוזה, כמו שמחברים לבסיס. נראה לי שאלון תלת שכבתי ינוע פחות, בגלל שהשכבות מונחות במאונך למיטב זיכרוני, אז השכבה האמצעית תייצב את הלוח.
לגבי חיבור הרגליים- פרזול מתכת יעשה את העבודה, כמו שהוא עושה אותה במאות אלפי שולחנות שנמכרים בחנויות. זה ללא ספק פתרון פשוט וקל יותר לביצוע מכל מחבר קלאסי.
avian
סופר משתמש
 
הודעות: 664
הצטרף: 16 נובמבר 2018, 17:48


חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־22 אורחים