חובבי נגרות ואומנות העץ

ללמוד, להבין ולקדם את אומנות עבודת העץ, נגרות, גלוף, חריטה ופיסול בישראל

יעוץ בעניני פרגולה

זה המקום לספר מה ניגרתם היום, לתעד את הפרויקטים שלכם, לשאול שאלות ולקבל תשובות.

Re: יעוץ בעניני פרגולה

הודעהעל ידי חובב צפוני » 30 מאי 2017, 09:47

תודה על התמונה
אני מבין מהתמונה שעשית פינוי בעומק של כל הקורה (כך שכולה שקועה בתוך העמוד) - לי זה היה נראה כמו מתכון לתקלה (שבירה של השוליים) אם אני עושה פינוי שמשאיר צדדים של 2.5 ס"מ ובעומק של 20 או 25.
תובנה שניה שלי היא שעשית את הפינוי בקורות שיוצאות מהקיר ולא בקורה הראשית (הגג של ה - ח). היתרון ברור - זה נראה שככה אתה לא פוגע בחוזק של הקורה הראשית - מצד שני, זה נראה הרבה יותר קשה לביצוע, כיון שהפינוי צריך להיות במיקום המדוייק ביחס למרחק מהקיר, וכמובן שזה מחליש את הקורה שבאה מהקיר, שגם ככה היא בדרך כלל עם מימדים קטנים יותר..
האם זה על בסיס עיצה של קונסטרוקטור?
בנוסף - מה העובי של הקורות שיוצאות מהקיר אצלך?
חובב צפוני
סופר משתמש

הודעהעל ידי חובב צפוני » 05 נובמבר 2017, 23:27

היי
פרסמתי את הפוסט הראשון בשרשור הזה בסוף מאי השנה (2017), וכמובן שאחרי הרבה מחשבות בענין רעיון הפרגולה נעלם בין טרדות היומיום... למזלי הגיע חג הסוכות ואשתי החליטה שאנחנו חייבים את הפרגולה לפני החג, מה שגרם לי להתחיל לזוז.
כאות הוקרה לחברי הפורום המהולל שתרמו מזמנם לענות על שאלותי, ואפילו שתי שיחות טלפון עם אחד החברים שהציע את עזרתו, אני מעלה כאן סגירה לשרשור עם התוצאות של הפרויקט והלקחים שלי ממנו.
אז ככה, קודם כל זה פרויקט מהנה מאוד, מאתגר ומרשים מאוד בתוצאה. כדאי להכנס אליו בידיעה של מה עומד לפניף, אך לא להבהל, זה רק נראה גדול...
הפרגולה שבניתי היא בגודל 5X5, גובה 3.2 מטר, שני עמודים ראשיים של 20X20, קורה ראשית של 15X25 ו 6 קורות של 15X15. החיםוי של הפרגולה מעצי במבוק ומעליהם סנטף. הפרגולה שימשה גם כסוכה, על ידי שליפת הסנטף.
אחרי שחשבתי לקנות את העצים בירכא (קיבלתי שם הצעה טובה שכללה גם את הצביעה), בסוף קניתי את העצים בעץ ועצה בחדרה. כמה לקחים:
1 – זו חנות מדהימה, עם כל מה שצריך (בשבילי זו היתה פעם ראשונה שם) בשביל פרויקט כזה. עזר לי שם בחור נפלא בשם חנן (אתה גדול!) שנתן לי המון עצות וטיפים והשרה בי ביטחון רב.
2 – הסיבה העיקרית שקניתי בעץ ועצה היתה לחץ הזמן, כיון שנזכרתי כמה ימים לפני סוכות, לא יכולתי להרשות לעצמי לאבד ימים עם מחסן עצים שאני לא סומך עליו מירכא, ובאמת עץ ועצה לא אכזבו.
3 – קיבלתי את העצים שלושה ימים אחרי שהזמנתי אותם, כמו שהובטח. המשאית הראשונה שהגיעה אלי לא הצליחה להכנס בשביל המוביל אלי הביתה (ברוחב של מכונית +). הנהג הסתובב וחזר... טלפון לחנן, והוא הבטיח לדאוג למשלוח נוסף. למחרת הגיע משאית קטנה יותר שגם היא לא יכלה להכנס... המצב נהיה ממש לחוץ ולא כל כך נעים. שוב טלפון לחנן, ששוב מחלץ אותי וסגרנו שמחר יגיע טנדר בלי מנוף ואני אעזור לו לפרוק. למחרת הגיעה משאית (פעם שלישית!!) נוספת, הפעם הנהג היה אמיץ והסכים להכנס (כמובן שהמשאית היתה קטנה יותר מכל השלוש). ממש בקושי הוא הצליח להכנס, לא הצליח לפתוח את התומכות של המנוף, אבל בשעה טובה הסחורה נפרקה אצלי בחצר. אני חייב להודות ששירות כזה לא מקבלים בכל מקום.. דרך אגב, לא שילמתי תוספת על ההובלות, הכל במחיר המקורי (אמנם ידעתי אותם מראש על השהיל הצר, אבל בכל זאת..). בקיצור הלקח שלי – לעסקה כזו גדולה, קחו מחסן עצים רציני שאפשר לסמוך עליו בשעת צרה. לא פשוט להוביל כאלו עצים.
4 – הם היו איתי כל כך בסדר, שחלק מהלייסטים שהזמנתי הגיעו באורך לא נכון, כיון שהם לא רצו לבוא בפעם הרביעית, הוא פשוט זיכה אותי על הלייסטים, ואמר לי להשאיר אותם אצלי.. הייתם מאמינים?..שווה פרגון.
תהליך הצביעה ארך אחה"צ אחד ארוך, עד הלילה (אני ואשתי, וקצת הילדים, עד שנמאס להם). רולר וספוג עושים את העבודה. שתי שכבות. עוד שעתיים בבוקר למחרת לחיבור התושבות בקיר ולעשות פינויים ואנחנו מוכנים.
עוד כמה עצות בענין הזה:
1 – חיברתי את התושבות (U ) לקיר עם 4 ג'מבואים לכל אחד. חשוב שהקיר יהיה חזק (עדיף בטון) כדי שלא תפוררו את כל הקיר עם הקדיחות... השתמשתי בפטישון והקדיחות הלכו מצויין.
2 – יש לי שני סוגים של פינויים בעץ. סוג ראשון – פינוי בעמודים הראשיים (20X20) בשביל הקורה הראשית. זה הפינוי הכי קשה שבשביל לעשות אותו צריך מסור שרשרת או עבודה ידנית מדויקת ויש סיכון שהשוליים שנשארים ישברו תוך כדי הפינוי (בערך 2 ס"מ מכל צד) מה שיכול לאבד עמוד של כ 500 שח... כאן אנחנו מגיעים לסיבה הנוספת בגללה הלכתי לעץ ועצה. אפשר להזמין אצלם את העצים עם הפינוי. פה החלטתי לשלם קצת יותר (150 שח לפינוי) ולא להתעסק עם זה. קיבלתי את העמודים עם פינוי מדויק ויפה. סוג שני של פינוי – זה הפינוי בקורה הראשית כדי שהקורות של ה 15X15 ישבו בתוך הקורה הראשית. מלבד היופי שבזה, זה מוסיף חיזוק לחיבורים. את הפינויים האלו עשיתי בעצמי – 6 פינויים בעזרת מסור עגול. ניסור של החלק לפנוי לרצועות דקות ואז שבירה של הפלחים עם מבפרג ושיוף זריז עם דיסק. ממש קליל ומהיר ויצא מדויק ויפה (זה היה חלק שחששתי ממנו והתברר כפשוט).
את ההרמה של הפרגולה עצמה עשינו במוצאי יום כיפור (כבר אמרתי שנזכרתי ברגע האחרון?...), הזמנתי כמה חברים ומשפחה, כל ההרמה והחיבור לקחו פחות משעתיים וחצי! זה למעשה החלק שבו חייבים לקבל עזרה, אבל מבחינת הנגרות הוא הפשוט ביותר. את העמודים (20X20 בגובה 3 מטר) אפשר להרים בקלות. חיברתי אותם עם תושבת U לרצפה, מעל חתיכת פרספקט עבה למניעת חיכוך עם מים. החלק הבא היה הנפת הקורה הראשית (15X25 באורך 6 מטר) שהיתה כבדה מאוד. פה הייתי צריך כמה ידיים. הנפנו לגובה מתניים על חמורים, אח"כ לגובה כתף על נדנדה מעץ שיש לי בגינה ולבסוף הנפה ל3 מטר לתוך הפינויים בעמודים. עצה טובה – שמתי קוביות עץ בתוך הפינויים כדי שהקורה לא תכנס עד הסוף פנימה. אחרי שהיא מתיישבת בפנים קשה מאוד להזיז אותה ימינה או שמאלה על מנת לכוון את הפינויים מול התושבות. אחרי הכיוון, הוצאתי את הקוביות והיא פשוט שקעה פנימה בלחץ.
מכאן הדרך להרים את הקורות (15X15 באורך 5 מטר) היתה קלה, לא צריך יוצר משני אנשים לקורה. מבחינת חיבורים, קניתי ברגים של פרגולה, וכל קורה קיבלה בורג אחד, אין צורך היותר מזה (ברגים של כ 30 ס"מ)
בשלב זה הפרגולה היתה גמורה, אך עדיין לא לגמרי יציבה. שני חיבורים של משולשים (בין הקורה הראשית לעמודים) נתנו לה חוזק נוסף מאוד משמעותי, ממליץ מאוד.
השלב הבא היה לפרוס את הבמבוקים לסוכות. מחוסר זמן את החשמל והסנטף השארתי לאחרי החג.
אחרי החג הרמתי את תשתית החשמל, שני פסי לדים, כל התעלות אטומות למים ותקניות, מעל הפרגולה כך שלא רואים כלום. בשלב זה הייתי צריך להוריד את הבמבוקים כדי לנסר מהם כמה חלקים כך שהם יישבו בצורה מדויקת בלי חפיפה בינהם ובלי לעלות על התעלות חשמל שמעל הקורות. אני חייב לציין שהחלק של החשמל והסיכוך לקח הרבה יותר זמן מאשר הבניה והרמה של הפרגולה כולה... נקודה למחשבה בתכנון הזמנים...
אחרי שהכל במקום, חיברתי את הסנטף השקוף מעל הכל, עם שני פסי מתכת צמודים לקיר ואטמים בסיליקון למניעת חדירת מים ו4 לייסטים מעל הסנטף שמחזיקים את הכל שלא יעוף ברוח. כך זה פריק בקלות לסוכות הבא ואטום לגמרי למים. כמובן שלא רואים את כל זה מתוך הפרגולה...
וכעת כמה תשובות לשאלות שאני שאלתי בעצמי (מתוך הניסיון המועט שלי..):
השיפוע שבחרתי היה כ 5 ס"מ למטר -צד הקיר היה בגובה 324 סמ וצד העמודים 3 מטר על 5 מטר אורך. זה נראה טוב ונותן מספיק שיפוע למים לרדת.
בדיעבד הייתי ממליץ לקחת עמודים של 25X25 או אפילו 30X30 זה מאוד יפה ולא מוגזם.
חתכים שונים מוסיפים יופי לפרגולה, תגוונו בחתכים של הקורה העמודים והקורות.
אני ירדתי מסיכוך לייסטים גם בגלל המחיר וגם בגלל הצביעה והעבודה לחבר אותם. בדיעבד אני מרוצה כי יש משהו יפה וטבעי בבמבוק.
סך כל העלות לפרויקט היתה כ 6500 שח, שזה זול מאוד לעומת הצעות המחיר של כ 20000 שח שקיבלתי, וכמובן שאין ערך לתחושת הסיפוק.
בצבע השתמשתי בצבע של בונדקס, אלון 722 5 ליטר שהספיק לכל הצביעה (2 שכבות ) וגם נשאר.
סה"כ פרויקט מאוד מהנה, הרגשה מצוינת לשבת בפרגולה, וממש לא מסובך. כמובן שחשבו לבנות בצורה אחראית ולהתייעץ עם בעלי מקצוע (אני הבאתי את התוכניות לקונסטרוקטור שיבדוק את החכים והאורכים ויאשר)
ולהלן התמונות, אשמח לענות על שאלות, ושוב תודה לחברים הנפלאים בפורום שבלי תמיכתם כל זה לא היה יוצא לפועל...
קבצים מצורפים
20170925_172007.jpg
תושבות בקיר
20170928_184841.jpg
20170928_205527.jpg
20170929_114247.jpg
20170929_114301.jpg
20170929_114254.jpg
20170930_220909.jpg
20170930_232242.jpg
20171001_065158.jpg
20171001_065211.jpg
חובב צפוני
סופר משתמש

הודעהעל ידי חובב צפוני » 05 נובמבר 2017, 23:29

עוד כמה תמונות...
קבצים מצורפים
20171001_231540.jpg
20170930_224210.jpg
חובב צפוני
סופר משתמש

הודעהעל ידי kipibenkipod » 06 נובמבר 2017, 09:41

כל הכבוד על הביצוע, אין סיכוי שאני הייתי עומד בלוז כזה צפוף :-)
שאלה: אני לא מבין מדוע משתמשים בכאלה עצים כבדים. מה הרציונל?
הקונסטרוקציה פשוט נראית לי מאד כבדה. ההרגשה שלי, שהפרגולות הפכו להיות מאד מאסיוויות בשנים האחרונות.
אשמח לתיקון אם אני לא מבין משהו.

כמו כן, האם כל הקורות העליונות אכן מחוברות לרצועת בטון?
kipibenkipod
סופר משתמש

הודעהעל ידי חובב צפוני » 08 נובמבר 2017, 21:43

לדעתי הסיבה העיקרית לשימוש בקורות מסיביות היא אסטתיות .יש בזה משהו מיוחד ויפה. הרבה בתים גם נבנים גבהים יותר לאחרונה כך שפרגולה גושנית מתאימה להם יותר.
אצלי כל התושבות של הקורות יושבות על קיר בטון.
חובב צפוני
סופר משתמש

הקודם

חזור אל נגרות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־8 אורחים